Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervraag Actieplan Examinering

Datum 20 december 2007
Kenmerk DK. 2007/3417

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Geachte Voorzitter,

Uw Kamer heeft op 7 juni en op 1 november 2007 overleg gevoerd met staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW over competentiegericht onderwijs, examens in het mbo en het kwaliteitscentrum examinering (KCE). Bij deze gelegenheden heeft de heer Biskop (CDA) gevraagd naar de stand van zaken ten aanzien van het actieplan om te komen tot verbetering van de examenkwaliteit bij groene opleidingen. Er is door de staatssecretaris toegezegd dat LNV schriftelijk zal antwoorden op de vraag. Hierbij voldoe ik aan bovengenoemde toezegging en bied ik u de tussenrapportage van de stuurgroep actieplan examinering aan. Met deze rapportage geef ik u een overzicht van de ontwikkelingen rond het Actieplan Examinering. Daarnaast geef ik u een impressie van de gevoerde bestuurlijke gesprekken met de Agrarisch Opleidings Centra (AOC's). De ontwikkelingen rond het Actieplan Examinering kunt u ook volgen via de website www.actieplanexaminering.nl

Achtergrond
Als gevolg van de rapportage van het KCE over de teleurstellende kwaliteit van examinering bij de AOC's in 2004-2005 heeft mijn voorganger afspraken gemaakt met de AOC's over verbetering van de kwaliteit van examinering. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Actieplan Examinering AOC. In reactie op de door KCE geconstateerde tekortkomingen heeft de AOC Raad onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaken van de tekortkomingen in de kwaliteit van examinering. De bevindingen uit dat onderzoek zijn vertaald in vijf actielijnen:
1. Standaard voor examineren
2. Kwaliteit van examinering
3. Toetsenbank en digitale portfolio's
4. Verbetering procedures
5. Verkenning van de toekomst
Voor een toelichting op de bovengenoemde actielijnen, verwijs ik u naar de tussenrapportage (zie bijlage).

Deze specifieke aanpak voor de groene opleidingen is aangekondigd in de beleidsreactie op het examenverslag MBO 2004-2005 van het KCE (Kamerstuk 27451, nr. 46).

Actieplan Examinering AOC's / tussenrapportage
Het Actieplan Examinering gaat over de gezamenlijke inzet van alle AOC's om te komen tot verbetering van de examenkwaliteit bij groene opleidingen. Het actieplan loopt tot het einde van het schooljaar 2007-2008. De gezamenlijke AOC's willen op 1 augustus 2008 de kwaliteit van examinering volledig op orde hebben. Het actieplan is toekomstgericht en beoogt een integrale aanpak van de kwaliteit van examinering. Acties zijn gericht op:
- oude eindtermgerichte en de nieuwe competentiegerichte opleidingen - examenprocessen en examenproducten
- summatieve en formatieve toetsing

Voor een beschrijving van de resultaten van het eerste jaar van het actieplan (2006-2007) en de aanbevelingen van de stuurgroep voor het tweede jaar van het actieplan (2007- 2008), verwijs ik naar de tussenrapportage (zie bijlage). Op alle actielijnen is stevig ingezet. De eerste producten in het kader van het actieplan zijn opgeleverd voor implementatie en opschaling. Het betreft examenproducten (bijvoorbeeld Groene Standaard en Phoenix), hulpmiddelen voor de ontwikkeling van de examenorganisatie (servicedocument) en het scholen van betrokkenen bij examinering. Uit deze tussenrapportage blijkt dat het actieplan wordt uitgevoerd conform de gemaakte afspraken.

Vinger aan de pols / bestuurlijke gesprekken
Ik heb in mijn beleidsreactie op het examenverslag MBO 2005-2006 van KCE (Kamerstuk 27451, nr. 70) aangekondigd bestuurlijke gesprekken te zullen voeren met alle AOC's en daarbij rekening te houden met de lopende uitvoering van het actieplan. Focus van deze gesprekken was de inzet van de betreffende instelling en de gemaakte vorderingen op het Actieplan Examinering.

De gesprekken zijn gevoerd en hebben mij duidelijk gemaakt dat: - er bij de AOC's een brede acceptatie is van de landelijk vastgestelde standaarden voor examinering. Wel wordt door de AOC's specifiek aandacht gevraagd voor de wijze van uitwerking van het normeringskader. De onderwijsinspectie werkt aan een nieuw toezichtkader waarover OCW u, mede namens mij, in februari 2008 zal informeren. - het idee van standaardisatie van examenprocessen en -producten door de AOC's wordt onderschreven, maar dat de praktijk ook leert dat verschillende vormen van examenproducten mogelijk zijn. De stuurgroep Actieplan Examinering zal in het 2e jaar (2007-2008) vooral aandacht besteden aan de uitvoerbaarheid van gestandaardiseerde vormen van competentiegerichte examinering.
- bij de invoering van competentiegerichte examinering een cultuuromslag noodzakelijk is. De AOC's staan voor de opgave om via professionalisering van betrokkenen bij examinering deze cultuuromslag te realiseren. Ik constateer in de gesprekken dat - het bedrijfsleven op velerlei wijze betrokken is bij de groene opleidingen: bij het opstellen van de kwalificatiedossiers, bij het onderwijs (beroepspraktijkvorming, stage, gastcolleges, kennisnetwerken), bij de ontwikkeling van gestandaardiseerde examenproducten (bijvoorbeeld Groene Standaard en Phoenix) en bij de afname en beoordeling van examens. Die betrokkenheid van het bedrijfsleven acht ik cruciaal voor het welslagen van de invoering van competentiegericht onderwijs. De implementatie van competentiegericht onderwijs (inclusief bijbehorende vormen van examinering) alsmede de verbetering van de integrale kwaliteitszorg vergen heroriëntatie en soms een flinke reorganisatie. Deze transitie is bij de AOC's inmiddels een eind gevorderd. Uit de gesprekken blijkt dat het actieplan goed wordt geïmplementeerd op de instellingen en dat de eerste positieve resultaten zichtbaar zijn.

Conclusie
Op basis van de tussenrapportage van de stuurgroep actieplan examinering en de bestuurlijke gesprekken kom ik tot de conclusie dat er bij de AOC's hard en gericht wordt gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van examinering. De LNV-aanpak, via het Actieplan Examinering voor groene opleidingen, wordt gewaardeerd door de AOC's. De actielijnen leiden tot meer transparantie en draagvlak bij de verschillende stakeholders. Deze aanpak levert goede voorbeelden op van sectorale samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven en van standaardisering van examenproducten en -processen.

De AOC's en de stuurgroep actieplan examinering werken het komende jaar verder aan het realiseren van de doelstellingen uit het Actieplan Examinering. Daarnaast zal de transitie naar competentiegericht onderwijs worden ondersteund door het procesmanagement MBO 2010 op basis van het plan van aanpak MBO 2010 (Kamerstuk 27451, nr. 77). Binnen dat plan zal het thema examinering ook verder worden uitgewerkt. Over de kwaliteit van examinering bij de groene opleidingen bent u door mijn voorganger in de beleidsreactie op het examenverslag MBO 2004-2005 van KCE (Kamerstuk 27451, nr. 46) geïnformeerd. In de '0-meting', die de onderwijsinspectie in het schooljaar 2007- 2008 zal uitvoeren, zijn de AOC's object van toezicht en zullen de AOC's laten zien wat zij hebben bereikt. Over de uitkomsten zal ik u informeren. Met de uitvoering van het tweede jaar van het actieplan examineren en de verdere verbetering van examenkwaliteit en invoering van competentiegericht onderwijs, zie ik de komende periode met vertrouwen tegemoet.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Meer informatie:
* Actieplan Examinering * Folder | 20-12-2007 | PDF-Document, 896 kB

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel