Politie Friesland

Politieberichten van maandag 24 december

Fryslân, 24-12-2007 o Politieberichten van zondag 23 december 11.00 uur t/m maandag 24 december 11.00 uur.

Lemmer: politie onderzoekt vernielingen
De politie onderzoekt diverse vernielingen in de Zijlroede. In de nacht van zaterdag op zondag werden er in de straat bij diverse bewoners vernielingen aangericht. Zo werden er tuinhekjes, een pergola en een bloembak omver getrokken. Voordat de vernielingen begonnen werd er eerst met vuurwerk gegooid. Desondanks belde niemand van de bewoners direct de politie.

Leeuwarden: autobus vernielt
De politie onderzoekt de vernieling van een autobus op het busstation aan de Stationsweg. In de nacht van zaterdag op zondag werd het voorruit van de bus ingegooid met stenen en één van de deuren opengebroken. Namens het busbedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Oosterwolde: inbraak in schuur
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast een woning aan de Mr. Verwerstraat. Men kon tussen zaterdagochtend en zondagmiddag de schuur binnen komen omdat de sleutel vermoedelijk in de deur zat. Uit de schuur werden een sleutelset, een accuboormachine, een haakse slijper, enkele schroevendraaiers, doppendozen en een kleine compressor weggenomen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Grote Bredeplaats. Tussen zaterdagavond en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een kluis met daarin geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 48-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Warfstermolen: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft zondagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs van een 21-jarige automobilist uit Houwerzijl ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 136 kilometer per uur, terwijl op de Kwelderweg 80 kilometer is toegestaan. De automobilist kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: politie houdt twee dieven op heterdaad aan
De politie heeft zondagavond op het dak en op de binnenplaats van een supermarkt aan de Jister een 22-jarige inwoner van Heerenveen en een 25-jarige inwoner van Sint Michielsgestel aangehouden op verdenking van diefstal. Een omwonende had de twee op het dak van de supermarkt gezien en de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse. Eén van hen klom op het dak en zag daar één van de verdachten gehurkt zitten. De twee verdachte bevond zich op de binnenplaats van de supermarkt. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Op het dak van de supermarkt vonden agenten vijf dozen wijn.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor diefstal bromfiets De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de
Waterpoortsgracht een 15-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van de diefstal van een bromfiets en het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens een surveillance zagen agenten drie jongeren staan. Toen ze het trio wilden gaan controleren gingen ze er vandoor. Twee te voet en één op een brommer. De bromfietser ging echter na een klein stukje rijden door de gladheid onderuit. De jongen probeerde nog te voet te vluchten, maar een agente had hem al na een korte sprint achterhaald. De twee anderen jongens werden niet meer achterhaald. De Sneker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat de bromfiets als gestolen te boek stond. Omdat er vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd bij hem een ademanalysetest afgenomen. De verdachte blies 365 ug/l. Nadat de ouders van de jongen waren ingelicht, werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een horecagelegenheid aan de Dalhuijsenstraat een 35-jarige inwoner van Luxwoude aangehouden op verdenking van mishandeling.
Beveiligingsmedewerkers hadden de man uit de zaal verwijderd vanwege zijn vervelende gedrag. Eenmaal bij de uitgang sloeg de verdachte een beveiligingsmedewerker. Hierop werd de man aangehouden en overgedragen aan de politie. De 35-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Oude Leije: auto te water
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een onderzoek ingesteld toen een fietser een auto zag liggen in de Finkumervaart. Een duiker van de brandweer onderzocht de auto en een gedeelte van de vaart. Er werd echter geen bestuurder aangetroffen. Toen de auto door een sleepbedrijf boven water werd gehesen werd het kenteken zichtbaar. De auto bleek op naam van een 50-jarige inwoner van Oude Bildtzijl te staan. Agenten gingen naar de woning van de man. In eerste instantie ontkende de Oude Bildtzijler dat hij had gereden. Na enig aandringen gaf de man toe dat hij wel degelijk had gereden en na het eenzijdige ongeval naar huis was gelopen. Na onderzoek bleek dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegheid had en dat zijn auto niet was verzekerd. Hier werd dan ook proces-verbaal voor opgemaakt. Tevens kreeg de man nog een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Sneek: brand in berging van flat
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag de brandweer van Sneek geassisteerd bij een brand in een berging van een flat aan de Furmerusstraat. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan in twee vuilcontainers. Een van de bewoners werd wakker van de rook en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse en reed de twee containers naar buiten om ze vervolgens te blussen. Na controle en het luchten van de berging konden de bewoners van de flat weer naar binnen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Marssum: vrachtwagen met 8000 kippen gekanteld
De politie heeft maandagochtend vroeg op de N383 nabij Marssum een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een vrachtwagencombinatie met daarin 8000 kippen kantelde toen de 30-jarige chauffeur uit Heerhugowaard met zijn vrachtwagen in de berm terecht was gekomen. De 30-jarige bestuurder en zijn 5-jarige dochtertje kwamen met de schrik vrij. De gehele rijbaan werd afgesloten zodat de vrachtwagen kon worden geborgen. Alle 8000 kippen werden overgeladen op een andere vrachtwagen. Omstreek 12.30 uur werd de weg weer vrij gegeven.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal lichtbak van ambulance De politie onderzoekt de diefstal van een lichtbak van het dak van een ambulance in de Bagijnestraat. In de nacht van zondag op maandag werden de draden van de blauwe lichtbak doorgeknipt en vervolgens werd de complete bak weggenomen. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondag weer aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in drie processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondag 16.30 uur, Aldlansdyk in Leeuwarden, een 40-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 960 ug/l, de bestuurder had zijn auto geparkeerd op de Sudermuda en was in slaap gevallen. Naast de auto lagen een aantal lege bierblikjes. De automobilist kreeg mondeling een rijverbod opgelegd van twaalf uren. Ondanks het rijverbod zagen de agenten de man vijf minuten later op de Aldlansdyk rijden;

Zondag 23.15 uur, Langestraat in Beetgumermolen, een 19-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Britsum, 495 ug/l, de man was met zijn auto op de Langestraat tegen een boom gereden. Vervolgens was hij naar zijn huis in Britsum gelopen en had daar de politie gebeld.