Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN Vragen over samenwerkingsovereenkomst Defensie - Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer er Staten-Generaal

Plein 2
2511 CR ´s-Gravenhage

Datum 21 december 2007
Ons kenmerk P/2007034970

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de vaste commissie voor Defensie over de samenwerkingsovereenkomst Defensie - Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (verzoek met kenmerk 07-DEF-B-112).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
drs. J.G. de Vries

Ministerie van Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88

Pagina 1/9
Ministerie van Defensie
1.
Heeft u een concrete kwantitatieve doelstelling m.b.t. instroom? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke? Ja, Defensie stelt jaarlijks de zogeheten aanstellingsopdracht vast, waarin de kwantitatieve doelstellingen voor de instroom van nieuw personeel bij de operationele commando's zijn op-genomen. Voor 2008 ligt momenteel deze opdracht op ruim 7.100. Daarnaast is ook een aan-stellingsopdracht voor de instroomopleidingen opgesteld: ruim 2.600. 2
Heeft u een concrete kwantitatieve doelstelling m.b.t. instroom van vrouwen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke? Ja, voor de instroom van vrouwelijke burgermedewerkers bij Defensie en voor de instroom van militair personeel bij de Koninklijke Marechaussee geldt het streefcijfer van 30 procent. Voor de operationele commando's zijn gedifferentieerde streefcijfers voor de instroom van vrouwelijk militair personeel bepaald. Hiervoor verwijs ik u naar de onlangs verzonden Ka-merbrief "Gender- en diversiteitbeleid Defensie" (31200 X, nr. 78). 3.
Heeft u een concrete kwantitatieve doelstelling m.b.t. instroom van allochtonen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke? Ja, het streefcijfer voor de instroom van etnisch culturele minderheden komt overeen met het percentage van de omvang van deze groep binnen de totale beroepsbevolking in 2011 (in 2006 was dit 7,6 procent). Pagina 2/9
Ministerie van Defensie
4.
Heeft u een concrete kwalitatieve doelstelling m.b.t. instroom? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke? Elk operationeel commando stelt in de jaarlijkse aanstellingsopdracht ook de kwalitatieve doelstellingen voor instroom van militair personeel vast. Daarbij wordt een onderscheid ge-maakt tussen de categorieën, de daarvoor vereiste kwaliteiten en het minimaal gevraagde opleidingsniveau. 5.
Welke (mix van) instrumenten zet u nog meer in om de personeelsformatie weer op sterkte te krijgen? Zoals ik u gemeld heb tijdens het Wetgevingsoverleg Personeel van 5 november jl. is een projectgeneraal Werving en Behoud aangesteld om de instrumenten op dit gebied en de ef-fectiviteit daarvan in beeld te brengen. In het voorjaar van 2008 ontvangt u het plan van aan-pak. 6.
Welk percentage van de benodigde instroom denkt u met behulp van dit samenwer-kingsverband te kunnen realiseren? Het streven is in de periode tot 2011 een steeds hoger percentage van de instroom via de instroomopleidingen te realiseren. Een concreet percentage is daarvoor niet genoemd, omdat dat mede afhankelijk is van het verdere succes van de verruiming en verbreding van dit con-cept. 7.
Wanneer verwacht u door deze en andere maatregelen de formatie weer op sterkte te hebben gebracht? Zie antwoord op vraag 5.
Pagina 3/9
Ministerie van Defensie
8.
Welk maatregelen heeft u getroffen om het werkklimaat voor vrouwen en culturele minderheden te verbeteren? In de Kamerbrief "Gender- en diversiteitsbeleid Defensie" zijn de doelstellingen, de inhoud van het gender- en diversiteitsbeleid en de concrete maatregelen vermeld. 9.
Als het gaat over certificering van defensieopleiding, wordt dan aangesloten op certifi-caten die al geldig zijn in de civiele samenleving? Ja.
10.
Kunt u aangeven wat de status is van de Erkenning van Verworven Competenties (EVC) op de arbeidsmarkt? Wat zijn de grootste tien bedrijven die het keurmerk erken-nen als doorslaggevend bij een sollicitatie procedure? EVC is geen algemeen erkend keurmerk, maar een procedure om te bepalen of ontwikkelde competenties een vrijstelling van delen van opleidingen kunnen opleveren. In uitzonderlijke gevallen kan een EVC-procedure zelfs leiden tot een erkend diploma. 11.
Leidt het aannemen van groepen uit achterstandposities voor Defensie nog tot extra kosten met het oog op begeleiding en monitoring? Is internationaal onderzoek bekend over verbanden tussen werving in achterstandgroepen en uitzending naar operaties en missies met het oog op geestelijke weerbaarheid? Zo ja, hoe vat u de resultaten hier-van samen? Zoals in de Kamerbrief "Wereldwijd dienstbaar" (31 243, nr. 1H) is gemeld komen aanvullen-de voorzieningen en faciliteiten beschikbaar om (aankomende) defensiemedewerkers in staat Pagina 4/9
Ministerie van Defensie
te stellen aan de eisen voor aanstelling bij de krijgsmacht te voldoen. Er is geen internatio-naal wetenschappelijk onderzoek bekend over de geestelijke weerbaarheid van personeel afkomstig uit achterstandsposities. 12.
Betekent deelname aan "Iedereen doet mee"dat Defensie zich richt op de gehele groep mensen die niet aan de slag kunnen komen? Zo neen, op welke groepen wel, en op welke niet? Defensie richt zich op de gehele groep van mensen die een baan zoeken, maar houdt daarbij vast aan de voorwaarden betreffende van het opleidingsniveau en de medische en psychi-sche geschiktheid en aan de veiligheidseisen. 13.
Krijgt de Kamer een versie van de evaluatie die de ministeries van OCW, SZW en De-fensie jaarlijks in september maken? Kunt u aangeven op welke aspecten deze evalua-tie zich zal gaan richten? Zal de evaluatie exacte informatie bevatten over de omvang van de bereikte groep m.b.t. arbeidsparticipatie en schoolverlaten? Zal de evaluatie exacte informatie bevatten over de grootte van het aandeel dat doorgestroomd is naar Defensie? Zal de evaluatie exacte informatie bevatten over naar welke functies rekru-ten zijn doorgestroomd? Zal de evaluatie exacte informatie bevatten over hoeveel mensen in het eerste, tweede, derde en vierde kwartaal, ieder jaar zijn afgehaakt met het oog op langere termijn evaluaties? De Kamer zal het verslag van de in september 2008 te houden evaluatiebijeenkomst ontvan-gen. De inhoudelijke elementen van de evaluatie zijn nog onderwerp van overleg tussen de samenwerkingspartners. Pagina 5/9
Ministerie van Defensie
14.
Kunt u aangeven wanneer u begint met het geven van uitvoering aan de aanbevelingen uit het rapport 'Ongewenst gedrag binnen de krijgsmacht', van de Commissie Staal voor de korte en middellange termijn, dit met het oog op een werksfeer die ook voor vrouwen en culturele minderheden aangenaam is? De uitvoering van de aanbevelingen van de commissie-Staal is onmiddellijk na de publicatie van het rapport ter hand genomen. De Kamer wordt hierover regelmatig geïnformeerd, de laatste keer op 12 oktober jl. (31 200, nr. 14). 15.
Kunt u een voorbeeld sturen van een vacature zoals die in de vacaturebank van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) wordt opgenomen? Dit voorbeeld (zie bijlage) betreft een interne vacature bedoeld voor medewerkers van de ke-ten Werken Inkomen (CWI, UWV, en gemeenten). Met Defensie zijn afspraken gemaakt over de permanente verwijzing van kandidaten. In het kader van deze afspraken wordt het bijge-voegde vacatureblad gebruikt. Daarnaast worden defensievacatures op de "beursvloeren" van CWI gepresenteerd. 16.
Is het in bepaalde (uitzonderlijke) situaties mogelijk dat het wijzen op een functie bij Defensie ook zal leiden tot een sollicitatieplicht? Als arbeid bij Defensie door de uitkeringsverstrekker (UWV, gemeente) als "passende arbeid" (WW) of "algemeen geaccepteerde arbeid" (WWB) wordt aangemerkt, kan sprake zijn van een sollicitatieplicht. Defensie als werkgever kan geen sollicitatieplicht opleggen. Pagina 6/9
Ministerie van Defensie
17.
Hoe hoog moet de hoeveelheid militairen zijn dat minimaal met een startkwalificatie vertrekt om van een adequate bemiddeling te kunnen spreken? Indien u nog geen streefcijfer heeft, wanneer is dat streefcijfer te verwachten? Op basis van onderzoek is bekend dat in 2005 64 procent van de militairen Defensie heeft verlaten met een startkwalificatie. Dit percentage moet aanzienlijk stijgen in de periode tot 2010. 18.
Wordt het ministerie van Defensie betaald voor het inzetten van militaire instructeurs bij het geven van beroepsonderwijs bij Regionale Opleidingscentra (ROC's) in de in-stroomopleidingen? Zijn er verschillen tussen een reguliere docent en een instruc-teur? Zo ja, welke zijn dit? Wat zijn de kosten van een militaire instructeur voor een ROC? Hoeveel kost een dergelijke instructeur Defensie zelf? Ja, de betaling van het salaris en de verrekening van de kosten vormen onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst. Er zijn verschillen tussen de reguliere docent en een militaire instructeur wat de opleiding, kennis en ervaringsopbouw betreft. De wettelijke kwalificaties zijn identiek. De middensom (salariskosten, pensioenpremies, etc.) van een militaire instruc-teur is bij benadering gelijk aan die van een civiele instructeur bij een ROC. 19.
Worden ook militaire instructeurs ingezet bij opleidingen die niet uitsluitend bedoeld zijn als instroom opleiding voor een baan bij Defensie? Zo ja, bij welke opleidingen? Het streven is in overleg met het desbetreffende ROC de militaire instructeurs in de eerste plaats bij de instroomopleidingen voor Defensie. Dit laat echter de mogelijkheid onverlet om instructeurs ook breder in te zetten, wanneer dit voorziet in de behoefte van het desbetref-fende ROC. Pagina 7/9
Ministerie van Defensie
20.
Op basis van welke bevoegdheden worden militaire instructeurs ingezet? Waaruit be-staan deze bevoegdheden? Om ervoor te zorgen dat leraren voldoende bekwaam zijn, is de minimale kwaliteit beschre-ven waaraan een leraar of docent moet voldoen in de Wet op de beroepen in het onderwijs (BIO). Hierin is ook beschreven hoe onderwijspersoneel voldoende gekwalificeerd kan blij-ven. De gewenste kwaliteit is beschreven in de vorm van een aantal bekwaamheidseisen die ook voor de militaire instructeurs gelden. 21.
Vanaf welke leeftijdsgrens kunnen leerlingen stages bij Defensie volgen? De mogelijkheid voor het volgen van stages hangt vooral af van de opleiding die wordt ge-volgd. In de meeste gevallen is sprake van stages gekoppeld aan het niveau MBO - HBO. De leeftijden van deze leerlingen ligt tussen de 16 en 24 jaar. 22.
Indien 'nagenoeg alle' functies voor vrouwen zijn opengesteld, welke functies zijn (nog) voor vrouwen gesloten? Functies aan boord van onderzeeboten en functies bij het Korps mariniers zijn uitgesloten voor vrouwen. Pagina 8/9
BIJLAGE BIJ VRAAG 15
Voorbeeld: Interne vacature voor medewerkers van de keten Werken Inkomen Functie
Gevraagde functie ..................…………………………….
Inhoud van het werk ..................……………………………. ..................…………………………….
Plaats van het werk ..................……………………………. ..................…………………………….
Bedrijfsgegevens
Werkgever Ministerie van Defensie
Adres Kalvermarkt 32
2511 CB Den Haag
Telefoonnummer 070-318 8188
Bedrijfstoelichting ..................……………………………. ..................…………………………….
Opleiding
Vereiste opleiding ..................…………………………….
Talen Taal Mondeling Schriftelijk
.............. .........………. ………………….
Overige eisen ..................…………………………….
Rijbewijs ..................…………………………….
Geboden wordt Salaris ..................……………………………. Arbeidstijd per week ..................……………………………. Arbeidsovereenkomst ..................……………………………. Toelichting op de arbeidsovereenkomst ..................……………………………. ..................…………………………….
Solliciteren
Sollicitatiewijze email met cv, via contactpersoon CWI Contactpersoon .................................................... Emailadres ……………………………………………. Rti