Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 18 december 2007

Ontwikkelingen centrum Diessen
Al snel nadat Woonstichting Stromenland haar verbeterplannen voor Ontmoetingscentrum De Eenhoorn presenteerde, kwam een aantal vraag- en knelpunten met betrekking tot andere Diessense voorzieningen op tafel. Vervolgens meldden zich enkele partners die mogelijk bij het initiatief van de Woonstichting willen aansluiten. De gemeente is tot nu toe niet actief betrokken bij de plannen. Omdat de plannen steeds veelomvattender worden, heeft het college besloten dat de gemeente de regierol op zich neemt en een samenhangende visie op de toekomst van het centrum van Diessen gaat opstellen. Eind januari worden de raadscommissies voor Welzijn en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening geïnformeerd.

Subsidieverzoek ParticipatieraadWmo Hilvarenbeek i.o. Het college stemt in met het subsidieverzoek van de Participatieraad Wmo Hilvarenbeek i.o. en stelt in 2008 een eenmalige subsidie van EUR 13.000,00 beschikbaar. De participatieraad is een adviesorgaan aan het college. Het is de bedoeling om de participatieraad formeel op 1 januari 2009 te installeren; in 2008 blijven de diverse belangenorganen - zoals het platform gehandicaptenbeleid en stichting Welzijn - gesprekspartner voor het college.
Met de invoering van een participatieraad voldoet de gemeente aan de eis die de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan gemeenten stelt om inwoners te betrekken bij de beleidsvoorbereiding en uitvoering.

Oprichting digitaal UITpunt
Het college stemt in met de oprichting van een digitaal UITpunt. Eind 2008 wordt het UITpunt geëvalueerd en wordt bekeken of het wordt voortgezet.
De gebruikers van het nieuwe multifunctioneel cultureel centrum (mcc) willen - vooruitlopend op een fysiek UITpunt in het nieuwe multifunctioneel cultureel centrum (mcc) - vanaf 2008 een aantal gezamenlijke activiteiten organiseren. Met het digitaal UITpunt willen bibliotheek, muziekschool, Werckwinckel en Elckerlijc deze activiteiten promoten. Daarnaast willen ze het UITpunt ook inzetten om met inwoners te communiceren over het nieuwe mcc.

Huisvestingsprogramma onderwijs
Schoolbestuur `Stichting de Oude Vrijheid' heeft dit jaar een verzoek ingediend voor enkele aanpassingen van hun huisvesting. Met de vaststelling van het huisvestingsprogramma bepaalt het college welke verzoeken worden ingewilligd. Op het huisvestingsprogramma voor 2008 staan:
o uitbreiding met één leslokaal voor een negende groep op basisschool De Driehoek. Bij deze uitbreiding maakt het college het voorbehoud dat schoolbestuur Stichting `De Oude Vrijheid' de uitbreiding financiert; o onderwijsleerpakket voor een negende groep van basisschool De Driehoek.
Het college heeft ook het huisvestingsoverzicht vastgesteld. Daarop staan de niet-gehonoreerde aanvragen.

Gebiedsvisie en geurverordening
Het college heeft de concept-gebiedsvisie en geurverordening vastgesteld. Vanaf 3 januari 2008 liggen visie en verordening ter inzage. Het is de bedoeling dat de raad eind maart 2008 de verordening vaststelt. Daaraan voorafgaand vindt in januari de opiniërende bespreking plaats in de commissies Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (ROV) en Openbare Werken en Milieu (OWM) en op 14 februari in de gemeenteraad.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Ontwerp-bestemmingsplan Ruimte voor Ruimte Laag Spul Het college stelt voor het ontwerp-bestemmingsplan `Ruimte voor Ruimte Laag Spul Hilvarenbeek' vast te stellen. Het plan omvat 33 kavels, waarvan er dertien worden ontwikkeld in het kader van de Ruimte voor Ruimteregeling. Van de overige 20 kavels zijn er 12 bestemd voor reguliere woningen en acht voor doelgroepwoningen. Onder de ingediende zienswijzen zijn er enkele die hebben geleid tot aanpassing van het ontwerp-bestemmingsplan.

Voorbereidingsbesluiten
Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor de kern Biest-Houtakker. Dit voorbereidingsbesluit is nodig om mee te kunnen werken aan een aantal projecten dat in gang is gezet om de leefbaarheid van Biest-Houtakker te vergroten.

Het college legt aan de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit voor het gebied van Beekse Bergen voor. Dit voorbereidingbesluit is nodig om - vooruitlopend op het nieuwe bestem-mingsplan - mee te kunnen werken aan drie verzoeken voor (ver)nieuwbouw op het terrein van safaripark, -camping en vrijetijdspark. De vrijstellingsverzoeken liggen vanaf 20 decem-ber voor zes weken ter inzage.

Voorwaarden gronduitgifte startersinitiatieven
Het college stelt de raad voor om voorwaarden vast te stellen waaraan nieuwe initiatieven voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) moeten voldoen om in aanmerking te komen voor toewijzing van bouwgrond. De raad stelde eerder voorwaarden vast voor een CPO-initiatief in Esbeek (De Leeuwerik II). De evaluatie van dit project is aanleiding om de raad voor te stellen een aantal wijzigingen door te voeren.
Zo wordt ondermeer voorgesteld niet langer de goedkope vrije sector prijs te hanteren maar de vastgestelde vrije sector prijs waarbij starters via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) onder interessante financiële voorwaarden een extra lening kunnen afsluiten om hun woning gefinancierd te krijgen. Terugbetaalde leningen kunnen worden ingezet om andere starters van een lening te voorzien.
Het college meent dat zo op een meer verantwoorde manier wordt omgesprongen met gemeenschapsgelden en verwacht daarnaast dat met minder geld meer starters geholpen kunnen worden. Ook wordt voorgesteld de gemiddelde kavelgrootte vast te stellen op 175 m² en het maximum op 200. Daarmee wordt bereikt dat starters woningen realiseren die qua omvang en prijs nu en in de toekomst passend zijn voor starters.