Gemeente Zevenaar


Week 52

OUD PAPIER

In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u svp plastic folies verwijderen. Papier van bedrijven wordt niet meegenomen. Klik hier voor het volledige ophaalschema 2007.

Datum Plaats Inzamelaar
donderdag 27 december 2007 Zonegge 1-6 15-24 en flats Hooge Bongert/Meidoornstraat, flats Bergvrede, HAT-woningen Methen carnavalsvereniging Griethtreejers

SDZZ gaat papier Methen inzamelen

Met ingang van 2008 gaat SDZZ de papierinzameling in de wijk de Methen overnemen van Scouting Andreas&Cunera. De scoutinggroep is namelijk opgeheven, terwijl SDZZ het langst op de wachtlijst stond van verenigingen die papier wilden inzamelen.

Wijziging wijkindeling Methen

De wijziging is meteen benut om de inzameling wat efficiënter te maken. Het papier van de wijk de Methen kon telkens net niet in één wagen, waardoor deze na afloop van het leegmaken in Arnhem of Velp voor een klein beetje nogmaals heen en weer moest rijden. Dit kost zowel de vrijwilligers van de vereniging als de chauffeur van de renigingsdienst veel extra tijd.

Enkele straten van de Methen worden daarom aan de wijk Heerenmäten toegevoegd. Het betreft de Coundenhovestraat, de Luxemburgsestraat, de Romestraat en de Brusselsestraat. Voor deze straten zal de inzameling op de 2e woensdagavond van de maand gaan plaatsvinden. Voor de (rest van de) Methen blijft de inzameldag de tweede maandagavond van de maand.

De bewoners waarvoor wat verandert, krijgen huis-aan-huis een brief bezorgd. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met het Service- en Meldpunt, telefoon (0316) 59 55 55.

NIEUWE GEMEENTEGIDS EN AFVALKALENDER

De gemeentegids van 2008 is uit. De meeste mensen zullen de gids samen met de afvalkalender al in de brievenbus hebben gevonden. Hebt u geen gids gezien, dan kunt u deze vanaf donderdag 3 januari afhalen op het gemeentehuis.

INZAMELING KERSTBOMEN

Op woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 januari kunt u op de dag dat in uw wijk de duobakken worden ingezameld uw kerstboom bij de aanbiedplaats zetten. De reinigingsdienst neemt deze dan mee. De kerstboom mag niet voorzien zijn van een houten of kunststof voet, omdat de boom dan niet verwerkt kan worden.

Tot en met zaterdag 12 januari kunt u de boom ook gratis naar het aanbiedstation brengen. Verkleinen en afvoeren via de duobak kan natuurlijk ook. De takjes kunnen in het groenvak, een dikke stam zonodig in het restvak.

VUURWERK

Zoals u weet gebeuren er in Nederland - ondanks alle campagnes - nog elk jaar weer (teveel) ongelukken met vuurwerk. Een groot deel van die ongelukken gebeurt op Nieuwjaarsdag en is het gevolg van het afsteken van vuurwerk dat in eerste instantie niet is afgegaan. Dit wordt van de straat opgeraapt en alsnog aangestoken. Soms met verstrekkende gevolgen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt u verzocht na het afsteken van vuurwerk de rommel op te ruimen. Dit zorgt niet alleen voor een veilige straat, maar ook voor een nette. U kunt de opgeveegde rommel in het restvak van uw duobak kwijt. Vertrouwt u het niet helemaal, maak dan het afval even nat.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Mantelzorger zijn overkomt je

Iedere week kunt u een interview lezen met mensen die op een of andere wijze met de Wet Maatschappelijke Opvang te maken hebben. Deze week kunt u lezen over zogenaamde mantelzorgers, mensen die zorgen voor een naaste. Wat houdt dat in? En wat heeft dat voor gevolgen? We praatten met hen in dienstencentrum De Hooge Bongert in Zevenaar. Omdat deze mensen liever niet met hun naam in de krant komen, duiden we ze aan met Mantelzorger één en twee.

Overkomen

We vroegen als eerste sinds wanneer ze mantelzorger zijn en wat dit inhoudt in de dagelijkse situatie. Beide mantelzorgers verzorgen hun partner. Ze zijn beiden ouder dan zeventig jaar. Mantelzorger één verzorgt zijn vrouw sinds vorig jaar intensief, maar de situatie is langzaam `gegroeid' en feitelijk aan het einde van de vorige eeuw begonnen. Inmiddels gaat zijn partner twee en halve dag per week naar het Verpleeghuis. Mantelzorger twee heeft negen jaar voor haar partner gezorgd. Sinds begin van dit jaar is deze partner opgenomen in het Verpleeghuis. De zorg in de afgelopen jaren is ook langzaamaan toegenomen.

"Wij ervaren wat we doen als iets wat ons overkomen is en waar we zo goed mogelijk, met liefde invulling aan geven." Matelzorger één: "Ik ervaar het enerzijds niet als belastend, maar anderzijds als vermoeiend en als het kwijtraken van mijn vrijheid. Als mijn vrouw naar het verpleeghuis gaat, dan doe ik de normale/nodige dingen voor die dag. Er is geen tijd over voor eigen dingen." Mantelzorger twee: " Ik heb zelf, vanwege gezondheidsredenen, wat afstand in moeten bouwen. Door de opname van mijn echtgenoot in het verpleeghuis is dit ook mogelijk. Ik ervaar wel dat we als echtpaar uit elkaar zijn getrokken."

In beide situaties is sprake van professionele hulp. Het gaat daarbij om hulp bij het huishouden en ondersteunende begeleiding. Daarnaast is er ook hulp van vrijwilligers (bezoek en oppasservice). De hulp zorgt voor enige ontlasting. Voor mantelzorger één is de informele hulp inmiddels ook ondersteuning voor de mantelzorg zelf.

Zorg voor mantelzorgers

Mantelzorger één: "Ik heb nauwelijks steun uit de omgeving maar ik zit er ook niet op te wachten. We hebben bewust de kinderen niet belast met de situatie. Zij wonen op enige afstand. Deze bewuste keuze is niet als belastend ervaren. Soms is er hulp van buurvrouwen, zo wordt er soep gekookt, bieden ze aan om met mijn vrouw te wandelen of om boodschappen te doen." Mantelzorger twee: " Ik krijg ook geen steun uit mijn omgeving, behalve van mijn dochter en schoonzoon. De familie woont wat op afstand. Ook speelt een rol dat mensen moeite hebben om met de situatie om te gaan (het sociale gedrag is door de ziekte veranderd). Ik sta er hierdoor eigenlijk alleen voor."

Onwetendheid

"Weet u dat u mantelzorger bent?" vroegen we. Beiden hebben dit niet zo ervaren en beseft. "Het is een woord van de laatste tijd. Al eeuwenlang zorgen mensen voor hun naasten. Dat dit nu `mantelzorg' genoemd wordt, geeft het wel een betere plek. Ook de aandacht voor de mantelzorgers die dit met zich meebrengt, is een positieve ontwikkeling." Beide mantelzorgers geven aan geen contact met andere mantelzorgers te hebben. Ze hebben hier ook geen behoefte aan. Dit vormt een extra belasting. Liever hebben ze wat extra vrije tijd voor zichzelf.

De gemeente ondersteunt het werk van vrijwilligers en mantelzorgers. Bijvoorbeeld door mantelzorgers met elkaar in contact te brengen en door vrijwilligers te trainen. Ook kan de gemeente helpen om tijdelijke ondersteuning te regelen als een mantelzorger ziek wordt of met vakantie wil.

Op dinsdag 22 januari bent u van harte welkom om mee te praten over de WMO. Binnenkort leest u meer over deze avond.

OPENINGSTIJDEN LENTEBAD TIJDENS DE KERSTVAKANTIE

Donderdag 27-12-07 07.00 - 21.00 Gehele bad geopend Vrijdag 28-12-07 10.00 -17.00 Gehele bad geopend Zaterdag 29-12-07 13.30 - 17.00 Gehele bad geopend Zondag 30-12-07

08.30 - 09.30

08.30 - 09.30


09.30 - 16.00

Banen zwemmen 25 mtr. bad

Recreatie en Instructiebad

Gehele bad geopend
Maandag 31-12-07

09.30 - 12.00

12.00 - 16.00

Gehele bad geopend

18 jaar en ouder

Gehele bad geopend
Dinsdag 01-01-08 GESLOTEN
Woensdag 02-01-08 10.00 - 21.00 Gehele bad geopend Donderdag 03-01-08 07.00 - 21.00 Gehele bad geopend Vrijdag 04-01-08 10.00 - 17.00 Gehele bad geopend Zaterdag 05-01-08

13.30 - 17.00

18.00 - 21.00

Gehele bad geopend

Disco zwemmen t/m 14 jaar
Zondag 06-01-08

08.30 - 09.30

08.30 - 09.30

09.30 - 16.00

Banen zwemmen 25 mtr. bad

Recreatie en Instructiebad

Gehele bad geopend

In de kerstvakantie zijn er geen zwemlessen en aquasporten.

BRANDVEILIGHEID TIJDENS DE FEESTDAGEN EN FESTIVITEITEN

TIPS VOOR THUIS

Het einde van het jaar is vol van feestelijkheden. Helaas kan de gezelligheid door brand wreed worden verstoord. Vandaar deze `brandveilige' tips.

Laat u kaarsen branden?

* Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
* Gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal.

* Zorg dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven.

* Laat kaarsen in kerststukjes niet te ver opbranden en plaats de kerststukjes zo dat u ze kunt zien.

* Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen.
* Zet kaarsen niet dicht bij andere brandbare materialen zoals de gordijnen.

Fonduen en gourmetten

* Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld, en doe dit niet op de tafel.

* Zorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt en bovendien wordt de gemorste olie opgevangen.
* Realiseert u zich, dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is.
* Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren.
* Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren.

* Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is.
* Laat (kleine) kinderen nooit alleen fonduen.
* Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken.

Heeft u een open haard?

* Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand sterk.

* Brand geen (geverfd) afvalhout in uw openhaard.
* Gebruik een vonkenscherm.

* Laat de openhaard nooit onbeheerd achter als deze brand.
* Maak de openhaard goed uit voordat u naar bed gaat of het huis verlaat.

* Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning en trek in uw schoorsteen. Anders kan de hoeveelheid koolmonoxide in huis ongemerkt tot een gevaarlijk niveau oplopen.

Hoe te handelen bij een calamiteit

Mocht er, ondanks alle door u genomen voorzorgsmaatregelen, toch nog iets mis gaan, handel dan als volgt:

* Blijf kalm.

* Waarschuw de overige bewoners.

* Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.

* Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
* Blijf dicht bij de grond.

* Bel NA ONTVLUCHTING direct 1-1-2

De brandweer wenst u een gezellige en vooral veilige jaarswisseling toe.

EVENEMENTEN

Klik hier voor het evenementenoverzicht.