Dexia Bank


Perscommuniqué

20.12.2007

Microkredieten zijn een noodzaak...ook in het noordelijk halfrond!

Dexia Foundation Belgium ondertekende samenwerkingsakkoorden met twee belangrijke spelers inzake solidaire financiering in België, nl. Crédal en Hefboom.
Dit geeft een echte impuls aan de microkredieten in België. Crédal is in Franstalig België marktleider inzake de verstrekking van sociale kredieten. Hefboom is in Vlaanderen een van de meest erkende bureaus voor sociale economie en verstrekt sociale kredieten in Vlaanderen en aan Nederlandstaligen in Brussel. Crédal en Hefboom zijn de partners-distributeurs van microkredieten van het Participatiefonds. Crédal verdeelt ook zijn eigen microkredietproduct. Crédal, Hefboom en het Participatiefonds bestrijken het grootste deel van de markt voor microkredieten in België.

Het microkrediet raakte wereldwijd bekend in 2006, toen de Bengalees Muhammad Yunus samen met de Grameen Bank de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn werk ten voordele van het microkrediet. Het microkrediet bestaat echter ook in onze contreien. De solidariteit in financiële aangelegenheden gaat terug tot het België van de zeventiende eeuw, met de zgn. 'Berg van Barmhartigheid' die op een onderpand geld leenden tegen een zeer lage of nulrente. Deze instelling bestaat nu nog altijd. Het microkrediet kreeg zijn huidige vorm in België in de jaren 1990. Enkele instellingen wilden inspelen op behoeften waaraan niet werd voldaan door de klassieke banken, door kleine kredieten aan te bieden tegen een lage rentevoet. Uit statistieken in ons land blijkt dat het risico op armoede 15,2% bedraagt, wat neerkomt op ongeveer 1,5 miljoen personen. Armoede en sociale uitsluiting hangen vaak af van een bepalende factor, nl. tewerkstelling. Het microkrediet draagt nu precies bij tot het opstarten van een zelfstandige activiteit of van een zeer kleine, kleine of middelgrote onderneming.

Er bestaan veel definities van het microkrediet, vooral dan wat het toegekend bedrag aangaat. In België richt het microkrediet zich tot zelfstandigen die een zaak willen opstarten of uitbouwen, maar uitgesloten zijn van de traditionele kredietverlening via banken om maatschappelijke of economische redenen, omdat zij o.m. geen waarborg kunnen inbrengen. Microkredieten belopen maximaal 12.500 euro en de rentevoet is stabiel en niet gekoppeld aan de markt, noch aan het kredietrisico. De toekenning van het microkrediet in België gaat doorgaans gepaard met een begeleidende dienstverlening om de begunstigde te helpen bij het verwezenlijken van zijn project.

Het microkrediet omvat ook een product dat bestemd is voor particulieren: het begeleid sociaal krediet. Een dergelijk krediet bedraagt maximaal 7.500 euro. Het sociaal krediet is bestemd voor particulieren die uitgesloten zijn van de traditionele kredietverlening via banken maar die nood hebben aan een duurzaam goed om hun leefomstandigheden te verbeteren.

Crédal
Crédal is nu al 23 jaar lang een coöperatieve voor alternatieve kredieten en is de pionier van de solidaire financiering in Franstalig België. Naast zijn traditionele activiteit van het verstrekken kredieten aan de solidaire economie, is Crédal nu al bijna tien jaar actief op het vlak van de 'microfinance', enerzijds ten behoeve van zelfstandigen en anderzijds voor begeleide sociale kredieten voor particulieren. In beide gevallen is het de bedoeling te komen tot financieringen die zijn aangepast aan de situatie van de personen die totaal geen toegang hebben tot de kredietverlening via de traditionele banken. Met bijna 120 microkredieten voor zelfstandigen en bijna 180 sociale kredieten in 2007 is Crédal in Franstalig België marktleider voor deze beide activiteiten. Dat is enkel mogelijk enerzijds dankzij de beleggingen van meer dan 1400 coöperanten die hun spaargeld graag op een transparante en solidaire wijze aangewend zien, en anderzijds met overheidsgeld voor de werkingskosten van deze twee activiteiten: naast de eigenlijke toekenning van kredieten bestaat er immers ook een reële behoefte aan begeleiding en heroriëntering van personen die gaan aankloppen bij Crédal.
Deze activiteit is zeer kostelijk, maar dankzij de steun van Dexia Foundation was het mogelijk de overheidsubsidies aan te vullen om de activiteit nog te versterken en verder uit te breiden. www.credal.be

Hefboom
Sinds zijn oprichting in november 1985 bouwt Hefboom aan een lange traditie in het ondersteunen van 'solidaire organisaties'. Als gespecialiseerde financier en als professioneel adviseur van de sociale economie zijn we betrokken bij de uitbouw en ontwikkeling van honderden initiatieven in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Onze klanten ontplooien activiteiten rond de tewerkstelling van mensen uit de kansengroepen of pakken kansarmoede aan via opleiding, sociale huisvesting of via een aangepast cultuuraanbod. Hefboom steunt op het kapitaal van ruim 1.400 coöperatieve aandeelhouders. In de zomer van 2007 overschreed dit aandelenkapitaal de kaap van de 10 miljoen euro. Onze eigen middelen zijn opgeklommen tot quasi 14 miljoen euro.

In 2006 verleende Hefboom voor 12,3 miljoen euro aan kredieten aan 80 klanten. Dat zijn zowel langlopende investeringskredieten als kortlopende overbruggingskredieten. Dat spoor trekken we nu door met de start van een dienst microkredieten. Microfinanciering is een nieuwe activiteit voor Hefboom. In samenwerking met het federale Participatiefonds en met Dexia Foundation Belgium activeren en verfijnen we de Solidaire Lening. Deze kleinschalige kredietformule richt zich tot particulieren met ondernemingszin, die om diverse redenen geen toegang krijgen tot de klassieke kredietkanalen. Hefboom is met dit project niet over één nacht ijs gegaan. Via een haalbaarheidstudie hebben we alle mogelijke opties onderzocht. Het onderzoek leidde ons naar een goed onderbouwde samenwerking met het Participatiefonds die al vele jaren ervaring heeft met starterskredieten. Hefboom vertaalt dit aanbod naar de sociale economie in Vlaanderen, de sector waarin we goed thuis zijn. De begeleiding van de starters over een termijn van twee jaar is een belangrijke meerwaarde voor het project. www.hefboom.be / solidairelening@hefboom.be

Dexia Foundation Belgium
Dexia Foundation Belgium vzw werd drie jaar geleden opgericht om de activiteiten inzake sociaal mecenaat van Dexia Bank samen te brengen. De rode draad doorheen de activiteiten die worden ondersteund, is de maatschappelijke solidariteit.
De Foundation heeft drie grote actieterreinen:

- Sociaal-maatschappelijke integratie: via microkredieten en begeleide sociale kredieten;
- Welzijn: via de steun aan palliatieve zorgeenheden;
- Vrijwilligerswerk: door de (ex-)werknemers van de bank ten voordele van maatschappelijke projecten. www.dexiafoundation.be