Gemeente Elburg


Verkoop en afsteken van vuurwerk

De jaarwisseling nadert weer met rasse schreden en om deze zo gezellig en veilig mogelijk voor iedereen te laten verlopen, willen wij u op het volgende attenderen:

Over de verkoop en het afsteken van vuurwerk zijn landelijk onder meer de volgende regels vastgesteld:

* vuurwerk mag alleen worden gekocht en verkocht op 28, 29 en 31 december a.s. bij een erkende handelaar.

* aan personen beneden de leeftijd van 16 jaar mag geen vuurwerk worden afgeleverd, uitgezonderd klappertjes, klapperstroken en wonderkaarsen (sterretjes).

* vuurwerk mag alleen worden afgestoken in de periode van 31 december 2007 vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2008 02.00 uur.
* het is alleen toegestaan vuurwerk bij zich te hebben tijdens de genoemde uren onder c., tenzij het vuurwerk net gekocht is en men op weg is naar huis.

* het afsteken mag niet gebeuren op of aan de weg of op een voor het publiek toegankelijke plaats, wanneer dit schade, hinder van ernstige aard of overlast kan veroorzaken.

Sinds 2007 is in Nederland de verkoop van zwaarder vuurwerk toegestaan. Naast harder en mooier is dit zwaardere vuurwerk ook gevaarlijker. Zorg dus bij het afsteken van vuurwerk dat dit veilig gebeurd. Volg de gebruiksaanwijzingen, gebruik een aansteeklont en zorg dat anderen of u zelf niet door het vuurwerk geraakt kunnen worden.

Daarnaast is er ook zwaar illegaal vuurwerk in omloop. De opslag en het afsteken hiervan levert extra risico's op voor de betrokkenen zelf èn hun omgeving. Ook hulpdiensten kunnen hiervan het slachtoffer worden. Bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar en bij ongelukken hiermee zullen ook verzekeringsmaatschappijen claims indienen. Koop daarom uw vuurwerk bij de erkende verkooppunten.

HET SCHIETEN MET CARBID

Het schieten met carbid is in onze gemeente toegestaan buiten de bebouwde kom en alleen op 31 december na 10.00 uur en op 1 januari voor 02.00 uur.

Er mag niet op de openbare wegen worden geschoten. Bij het afschieten moet rekening worden gehouden met een ruime afstand tot bebouwing en publiek. Nooit richting publiek schieten!!

Binnen de bebouwde kom is het verboden met carbid te schieten, tenzij de locatie nader is overeengekomen met gemeente en politie.

Waarschuwing:

Wanneer u carbid gaat schieten moet u er voor zorgen dat het veilig en droog wordt opgeborgen en snel naar buiten te verwijderen is. Carbid in combinatie met water (ook bluswater) kan voor

levensgevaarlijke situaties zorgen.

Wij wensen u een goed en veilig 2008