Ingezonden persbericht



1.000.000 stoppers niet gehaald

3.392.000 euro vernietigd

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat ongeveer 750.000 mensen op Nieuwjaarsdag een poging hebben gedaan om te stoppen met roken. Ongeveer 600.000 daarvan hielden het korter dan 8 uur uit en zijn dezelfde dag ook meteen weer begonnen.

Minder pogingen

Tegen alle verwachtingen in lijkt het erop dat er dit jaar minder pogingen zijn gedaan dan vorig jaar, ondanks het komende rookverbod in de horeca. Ook bij Kwitty hadden we verwacht dat er een doorbraak zou zijn en we voor het eerst boven een miljoen stoppers zouden uitkomen. Dat bleek iets te optimistisch maar tegelijkertijd klagen we niet: er is behoorlijk veel animo voor onze nieuwe stopmethode.

Enkele details

Van de aanmeldingen die de afgelopen 2 dagen via onze website binnenkwamen zijn 728 mensen bevraagd en daarvan zei ruim 87% op Nieuwjaarsdag al vóór het diner de poging te hebben gestaakt. De overige 10% had sowieso het voornemen om met Kwitty te stoppen. Enkele andere details:


- in 129 huishoudens was er op Nieuwjaarsdag binnen een twee uur "stevige" ruzie


- 520 vrouwen en 61 mannen hebben hun partner gevraagd "alsjeblieft" weer te gaan roken


- 412 mensen hadden al hun sigaretten al weggegooid: voor deze groep ruim EUR 3.300


- 42 mannen en 12 vrouwen zijn niet meegegaan op gepland familiebezoek


- 654 mensen gebruiken Kwitty nu als tweede kans


- De zorg- en ICT-wereld is daarin ruim vertegenwoordigd met resp. 102 en 192 "Kwitties"

Als deze cijfers worden geprojecteerd op alle stoppers was het in Nederland iets minder gezellig in ruim 139.000 huishoudens en is er door 424.000 mensen voor ongeveer EUR 3.392.000 aan sigaretten vernietigd.

2008 belangrijk

Het is een belangrijk jaar als het over roken gaat: Schiphol is sinds 1 januari als eerste luchthaven in Europa totaal rookvrij en daarnaast zijn veel restaurants en hotels inmiddels ook al vrijwillig "rookvrij" gegaan, allemaal vooruitlopend op het rookverbod dat per 1 juli a.s. ingaat.

Over Clearwater

Clearwater is een kleine, Europees opererende organisatie. Zij bieden als initiatiefnemer van Kwitty hulp aan rokers die zich realiseren dat ineens stoppen praktisch kansloos is. Meer informatie over Kwitty is beschikbaar via www.kwitty.nl.