Gemeente Hoorn


Explosieven Opruimings Dienst brengt historische kanonskogel tot ontploffing

3 januari 2008 - Een team van de Explosieven Opruimings Dienst Koninklijke Marine Den Helder heeft vanochtend op het schelpenstrandje in het Julianapark in Hoorn een historische kanonskogel tot ontploffing gebracht. De kogel was 28 december 2007 bij het Westfries Museum gebracht door nabestaanden van een overleden grondwerker uit Oosterblokker. Deze had de kogel jaren geleden gevonden bij werkzaamheden in Bergen NH. Omdat de kogel een vulopening had en er mogelijk buskruit in zat, schakelde het Wesfries Museum de politie in. Die op haart beurt meldde de vondst bij de Explosieven Opruimings Dienst (EOD).

Op basis van fotos concludeerde de EOD dat er geen direct gevaar was. De kogel is vervolgens overgebracht naar het politiebureau in Hoorn. Daar is de kogel, met een diameter van 16,5 centimeter en een gewicht van circa 15 kilo, vandaag door een team van de EOD Koninklijke Marine bekeken. Ook de EOD achtte de kans groot dat de kogel buskruit bevatte. Daarom is deze met behulp van springstof op het schelpenstrandje in het Julianapark tot ontploffing gebracht. Van de kogel zelf is niets meer over.

Niet duidelijk is hoe oud de kogel is. Bekend is dat er in Bergen rond 1799 veel gevochten is door de Engelsen en Russen. Of de kogel ook uit die periode dateert is onbekend. De fotos gaan naar het documentatiecentrum van de EOD. Mogelijk dat men daar op grond van de fotos kan aangeven uit welke periode de kogel dateert. Voor de EOD was het tot ontploffing brengen van de kogel een routineklus. De melding op 28 december was nummer 1922 van het jaar 2007.