Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

januari 2008

Nieuwe NACE code vanaf 1 januari 2008

Vanaf 1 januari 2008 moet ook in België de nieuwe NACE Rev.2 code worden gebruikt. Deze code vervangt de vroegere code NACE Rev.1.1.Â

Deze code dient in sommige formulieren te worden vermeld, zoals in de arbeidsongevallenaangifte en in het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. De code van uw onderneming of instelling kunt u bij de arbeidsinspectie opvragen.

De NACE code bestaat uit 5 cijfers die door de Europese Unie en haar lidstaten wordt toegekend aan economische activiteiten. De eerste vier zijn Europees bepaald en gelden voor alle lidstaten. Met het vijfde cijfer krijgen de lidstaten wat speelruimte om een eigen verfijning aan te brengen in de classificatie van activiteiten, rekening houdend met de nationale en sectorale realiteit. De Belgische variant van de NACE code wordt dan ook vaak aangeduid als NACE-BEL.

De invoering van de nieuwe code werd vastgelegd in de Europese Verordening nr. 1893/2006 van 20 december 2006. Een Europese verordening is rechtstreeks van toepassing in de lidstaten en behoeft dus geen omzetting in nationale wetgeving.

De code dient als basis voor de verzameling en presentatie van statistische gegevens. Met de wijziging van de NACE code hoopt de Europese Unie haar statistieken te moderniseren. De EU verwacht dat ze zal leiden tot beter vergelijkbare en relevantere statistische gegevens.

Meer informatie


* Verordening nr. 1893/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot vaststelling van de statistische classificatie van economische activiteiten NACE Rev. 2 en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3037/90 en enkele EG-verordeningen op specifieke statistische gebieden (PDF)Â
* Lijsten van oude en nieuwe NACE-codes geldig in BelgiëÂ
* Voorlopige convergentietabel tussen de oude en nieuwe NACE-BEL codes (Excel-formaat, 972 kB)

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -