Korpschef Stikvoort Ik wil af van de het moet maar kunnen mentaliteit

Doelstellingen ondanks groot aantal capaciteitvergende zaken gehaald

Foto Stefan Mizee Hollands Midden, 03-01-2008 o Korpschef drs. J. Stikvoort pleitte tijdens een perspresentatie op donderdag 3 januari voor een andere houding ten opzichte van de politie. Ik wil af van de het moet maar kunnen mentaliteit. Uit de voorlopige jaarcijfers 2007 van Politie Hollands Midden blijkt dat het totale aantal incidenten in vergelijking met het jaar daarvoor met 2,6% is toegenomen. Het komt daarmee uit op 247.197 (2006: 240.894). Het aantal aangiftes is nagenoeg gelijk gebleven (2007: 42.858 en in 2006: 43.034). In het verslagjaar zijn er 11.864 aanhoudingen verricht (2006: 11.456). Met deze cijfers zijn vrijwel alle doelstellingen gehaald, dit ondanks een aantal grote onderzoeken en evenementen die veel extra capaciteit van het korps hebben gevergd.

(Foto Stefan Mizee)

Naast deze grootschalige evenementen en onderzoeken staat de politie ieder weekend paraat om de veiligheid op straat te waarborgen. Vooral tijdens stapavonden/ feesten en voetbalwedstrijden blijkt dat de politie steeds vaker in grote getalen nodig is om de orde te bewaren. Dat begint steeds vaker regel dan uitzondering te worden. We zien het aan de stijging van geweldsincidenten in 2007 naar 7.277 (toename van 12%). Korpschef Stikvoort pleitte daarvoor voor een andere houding vanuit de maatschappij ten opzichte van de politie. Het is opmerkelijk dat de politie steeds vaker nodig is op plaatsen waar eigenlijk plezier zou moeten worden gemaakt. Onder invloed van alcohol en drugs slaat regelmatig de vlam in de pan. Ik wil af van de het moet maar kunnen mentaliteit. Vernielingen, openlijke geweldplegingen en drank- en drugsmisbruik in uitgaansgelegenheden, feesten en partijen enzovoort moeten maar kunnen. Er is nu een vanzelfsprekendheid dat de politie toch wel aanwezig is om corrigerend op te treden. De discussie moet worden omgedraaid: de maatschappij moet zorgen dat politie niet meer vanzelfsprekend nodig is. Overheid, opvoeders, familieleden: pak je rol en corrigeer elkaar.

Ontzag voor elkaar daalt Uit de cijfers is ook op te maken dat er een toename is van het aantal vernielingen in 2007 van 13.484 naar 14.284. Het ontzag voor elkaar en voor elkaars spullen wordt steeds minder. Uiteraard blijven wij optreden tegen geweld tegen burgers en hulpverleners, maar ik zie dat ik steeds meer mensen moet inzetten om het wekelijkse feestgedruis van een relatief kleine groep te temperen, aldus de korpschef.

Professioneel optreden politieagenten Een aantal grote onderzoeken, ook wel TGOs (Team Grootschalig Opsporing) genoemd, vereiste extra inzet van het korps. Politie Hollands Midden heeft in 2007 5 TGOs opgestart, na: de dood van een 38 jarige inwoner van Voorhout de dood van een 42 jarige man van Poolse afkomst in de Zeestraat in Noordwijkerhout. een ontploffing in een zonnestudio aan de Nieuwstraat in Leiden een zware mishandeling van een 43 jarige Alphenaar in De Ridderhof in Alphen a/d Rijn.

Het laatste TGO is opgestart in december nadat een 33 jarige man van Poolse afkomst als vermist was opgegeven. In de eerste vier genoemde TGOs zijn er verdachten aangehouden en is het dossier opgestuurd naar het OM. In 2007 heeft het korps ook te maken gehad met de ziekenhuis opname van Willem H. in het Leidse LUMC. De politie was verantwoordelijk voor de veiligheid buiten het ziekenhuis. Ook de grote NAVO top die in oktober in Noordwijk plaatsvond heeft volop menskracht van de politie geëist. Jan Stikvoort prees het werk van de collegas: Collegas uit ons korps en de rest van Nederland - hebben zich 100% ingezet om alles in goede banen te laten lopen, we hebben een goed visitekaartje afgegeven.

Aandacht voor diefstal/ geweld en inbraken Politie Hollands Midden besteedt volop aandacht aan het terugbrengen van iedere vorm van diefstal, geweld en inbraken. Zaken die direct van invloed zijn op het veiligheidgevoel van de inwoners van de regio. Uit de jaarcijfers blijkt dat het aantal diefstallen met 4% afnam (2007: 27.963) en dat ook het aantal woninginbraken daalde, namelijk naar 2.579 (een daling van 6% ten opzichte van 2006). Naast de daling van de woninginbraken liet ook het aantal auto-inbraken een opvallende daling zien, namelijk 7.3%. Een deel van de daling kan worden toegeschreven aan de professionaliseringsslag van de informatiehuishouding van het korps in 2007.

Geweldsdelicten namen daarentegen in 2007 verder toe, met 17% ten opzichte van 2006. Deze trend was de afgelopen jaren al zichtbaar en heeft zich doorgezet. Ook het aantal incidenten rond huiselijk geweld is gestegen, van 2.745 naar 2.871 incidenten.

Verkeer, toename van verkeersdoden In tegenstelling tot de trend die de laatste jaren zichtbaar was, zijn er in 2007 meer verkeersdoden te betreuren geweest. In 2007 zijn er 24 mensen aan de gevolgen van een verkeersongeval overleden (in 2006: 15, 2005: 19 en 2004: 22). Het aantal ziekenhuisgewonden na een aanrijding nam minimaal toe: van 491 in 2006 naar 500 in 2007.

In het kader van burgertevredenheid zijn 84% van de aangevers van bepaalde delicten teruggebeld. In 2006 is het korps gestart met het terugbellen van de aangevers. In 2006 werd 43% van de aangevers teruggebeld. Vanwege de positieve uitkomsten is de lat in 2007 hoger gelegd en is de doelstelling dat 67% van de aangevers zou worden teruggebeld dik gehaald.