Gemeente Baarn

Nieuwjaarstoespraak burgemeester: verdraagzaamheid en saamhorigheid DHR. J. DE GROOT klein.jpg

De Nieuwjaarstoespraak 2008 uitgesproken door de burgemeester van Baarn, de heer J. de Groot, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 2 januari 2008.

"Dames en heren,

Een nieuw jaar, daar horen nieuwjaarswensen bij. Het ga u goed in zowel uw werk als in uw privé-leven. Woorden, die als vanzelfsprekend over de lippen komen op een dag als vandaag. Welgemeende woorden, dat wel. Maar het wordt moeilijker deze woorden uit te spreken als je kennis draagt van wat er zich bij mensen achter de schermen afspeelt of heeft afgespeeld. De meeste mensen zetten gelukkig mogelijke sombere gevoelens snel opzij, om vervolgens met elkaar na te denken over de toekomst. Dat is een goede menselijke eigenschap.

Ik mag nu inmiddels ruim 7 maanden uw burgemeester zijn. Uit de vele contacten, die ik inmiddels heb opgebouwd met Baarnaars, zowel in verenigingsverband als persoonlijk heb ik inmiddels het gevoel gekregen me hier thuis te voelen. Natuurlijk is zo'n periode te kort om alles te weten en iedereen te leren kennen, maar ik heb gemerkt, dat de Baarnaar open staat voor contact met de burgemeester en vele gespreken, ook gewoon op straat en bij een landelijke grootgrutter, waren en zijn daarvan het resultaat. Ik stel dat zeer op prijs. Ook het feit, dat ik snel een tijdelijke woning heb kunnen vinden heeft bijgedragen aan een snelle inburgering. Kortom, Baarn is voor mij inmiddels mijn woonplaats, mijn thuis geworden.

Het gaat goed met Baarn. De gemeente heeft in het afgelopen jaar belangrijke besluiten genomen om de zorgzame samenleving verder vorm te geven. Voor mensen die dat nodig hebben zijn de mogelijkheden van het declaratiefonds flink verruimd. Hierbij is een ook voor mij belangrijk element meegenomen, namelijk de maatschappelijke participatie van alle inwoners, ongeacht hun inkomen. Vooral jongeren moeten mee kunnen doen aan sportactiviteiten en ook aan het verenigingsleven kunnen deelnemen. Hierdoor komen ze in aanraking met anderen in de samenleving en wordt isolatie voorkomen. Om uitzichtloze situaties te voorkomen is ook de schuldhulpverlening op een andere leest geschoeid. Dat de zorg voor ouderen in Baarn bijzondere aandacht behoeft spreekt voor zich. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden ook voor deze groep medeburgers veel voorzieningen mogelijk gemaakt. De invoering is in Baarn goed verlopen en veel Baarnaars maken inmiddels gebruik van de mogelijkheden van de WMO.

De gemeente is vaak de eerste overheid, waar de burger mee te maken krijgt. Door de eenmaal verstrekte gegevens ook ter beschikking te stellen van andere overheidsinstellingen hoeft de burger of de ondernemer niet steeds weer dezelfde gegevens aan te leveren. Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij onze organisatie en de invoering per 1 januari 2009 van de Wet Administratieve Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) zal het komende jaar veel tijd en energie vergen van onze medewerkers. Met de invoering van de WABO zullen administratieve processen worden gestroomlijnd en zullen de lasten voor burger en ondernemer dalen. Het is ook de bedoeling om de dienstverlening zoveel mogelijk digitaal te laten verlopen. Ook dit vergt veel inzet van onze organisatie.

De deregulering zal dit jaar ook in Baarn verder vorm krijgen door het project vermindering administratieve lasten. Er is in de laatste jaren vooral veel gesproken over deregulering en vermindering van de lastendruk. Laten we hopen, dat de acties die op stapel staan nu gaan lukken.

Maar laten we ook als gemeentelijke overheid en inwoners van Baarn steeds kritisch blijven op nut en noodzaak van regels. Veiligheid is niet in regels te vatten. Een ramp is per definitie een samenloop van omstandigheden die niemand had kunnen voorzien. Vaak worden rampen gevolgd door de roep om aanvullende regelgeving. Mijn advies is: tel eerst tot tien, voordat je extra regels toevoegt. En dat geldt niet alleen bij rampen.

Baarn heeft in 2007 een periode van forse bezuinigingen afgesloten. Het financiële perspectief lijkt weer wat gunstiger. De financiële positie van de gemeente is solide en dat terwijl de lasten voor de burger relatief laag liggen. Bij de presentatie van de begroting 2008 waren het niet de financiën, die de boventoon voerden, maar de inhoud van het beleid. En er was, zei het mondjesmaat, sprake van nieuw beleid. Op zijn Baarns natuurlijk, niet te veel, en geen revolutionaire dingen, maar wel maatregelen die gericht zijn op het verder verbeteren van onze sociale infrastructuur. De kwaliteit van voorzieningen staat hoog in ons vaandel geschreven en dat blijft ook zo. Hierbij hopen we ook in 2008 weer een beroep te mogen doen op de inzet van vele vrijwilligers. Hun bijdrage is van essentieel belang voor onze samenleving. Ik wil dan ook hier namens het gemeentebestuur mijn grote waardering uitspreken voor hun grote inzet. Ze zijn de krenten in de pap van onze gemeenschap.

Van groot belang acht ik de betrokkenheid van de burger bij de uitvoering van het beleid. De bijeenkomsten in het kader van het wijk- en buurtgericht werken leveren veel informatie op over de manier waarop burgers aankijken tegen de gemeentelijke activiteiten in de directe woonomgeving van de Baarnaars. Ook de fietstochten met de wijkplatforms leveren veel gegevens op, die de gemeente kan verwerken in het te voeren beleid of in de uitvoering van dat beleid. Ik doe hierbij graag een beroep op alle Baarnaars om de in elke wijk gevormde wijkplatforms uw wensen en verlangens te melden, maar woorden van waardering mogen natuurlijk ook. Dit kunnen zowel wensen zijn over bijvoorbeeld het onderhoud van de wijk maar ook ideeën en plannen over gewenste aanpassingen. Die kunnen dan worden betrokken bij de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor het gebied waarin uw wijk ligt.

Ik wens alle Baarnaars een goed, gezond en voorspoedig 2008. Wij, Raad, College en onze ambtelijke medewerkers staan klaar om u van dienst te zijn. Maar bedenk wel, dat alles wat de gemeente doet door u als burger wordt betaald. Daarom zullen wij blijven letten op nut en noodzaak van het doen van investeringen, het plegen van onderhoud en het financieren van activiteiten. De euro's, die we binnenkrijgen kunnen we maar een keer uitgeven.

Graag breng ik een toast uit op alle inwoners van Baarn. Laten we er het jaar van de verdraagzaamheid en saamhorigheid van maken. We hebben allemaal rechten, maar we moeten ook allen rekening houden met onze medemensen. De vrijheid van de burger komt daar aan zijn grens, waar hij of zij de vrijheid van een ander aantast.

Een toast op Baarn en op verdraagzaamheid en saamhorigheid."