Senternovem


03-01-2008 | Handreiking Gemeentelijk Bodembeleid

In 2007 heeft het project `Handreiking Gemeentelijk bodembeleid' gelopen. De handreikingen hebben betrekking op gemeenten die niet onder het aanwijzingsbesluit bevoegd gezag Wbb vallen. Het gaat om 429 gemeenten in Nederland. De ambtenaren van deze gemeenten hebben bodem als onderdeel in hun takenpakket. Het is voor deze gemeenten vaak ondoenlijk om op de hoogte te zijn van bestaande bodemtaken, laat staan om op de hoogte te blijven van het veranderende bodembeleid. Voor deze gemeenten is door Bodem+, het Gelders bodemberaad en het platform Bodembeheer Brabant gezamenlijk een handreiking voor kleine gemeenten ontwikkeld.
Deze handreiking is bedoeld als een pakket handige praktijkdocumenten voor de bodemmedewerkers van voornamelijk kleine gemeenten. De handreiking dient actueel te zijn. Dat betekent dat in de handreiking wordt ingegaan op het nieuwe beleid en ontwikkelingen in de regelgeving.

De handreiking voor de kleine gemeenten is tot stand gekomen door consultatie c.q. inbreng vanuit een begeleidingsgroep. De begeleidingsgroep heeft bestaan uit mensen van gemeenten, milieudiensten, regio's, (technici en juristen). Deelnemers aan de begeleidingsgroep waren: gemeente Ede, gemeente Nieuwegein, gemeente Deventer, gemeente Arnhem, gemeente Breda, gemeente Etten-Leur, Milieudienst Noord West Utrecht, Milieudienst West Friesland, Milieudienst Rijnmond (DCMR), Regionale Milieudienst West-Brabant, Samenwerkingsverband regio Eindhoven, provincie Noord-Brabant en Bodem+. De handreiking is opgesteld door adviesbureau Witteveen en Bos.

Titels van de acht handreikingen zijn:


1) Bedrijven en bodemkwaliteit


2) Communicatie en informatie over bodemkwaliteit


3) Gemeentelijke werken (werken in de bodem)


4) Investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) en bodem


5) Kwaliteitsborging functiescheiding


6) Ongewone voorvallen en incidenten


7) Onroerend goed transacties en bodemkwaliteit


8) Overzicht gemeentelijke bodemtaken