Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nieuwe hoofdsponsor voor open kampioenschap NSVG

Het Open Kampioenschap van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) heeft een nieuwe sponsor:
www.schaakboekenspecialist.nl. Dit jaarlijkse toernooi wordt in 2008 voor de derde keer gehouden in hotel Dennenhoeve in Nunspeet, van donderdag 21 tot en met zondag 24 februari. Ook niet-visueel gehandicapte schakers kunnen meespelen.

Het ONK van de NSVG staat vooral in het teken van de integratie. Natuurlijk willen de deelnemers hun partij winnen, maar op de eerste plaats gaat het erom een gezellig schaakweekeinde te beleven en ook buitenstaanders eens kennis te laten maken met het schaken voor visueel gehandicapten.

Veel verschillen met het 'ziende' schaak zijn er niet. De regels zijn hetzelfde, er zijn alleen wat aanpassingen om het de blinden en slechtzienden mogelijk te maken om de stelling te beoordelen. Zo speelt iedere schaker op een eigen bord en mag hij of zij voelen aan alle stukken om de stelling in zich op te nemen. De stukken staan met een pinnetje vast in hun veld, zodat ze niet kunnen verschuiven. De schaker kondigt zijn zet hardop aan, om ervoor te zorgen dat de tegenstander die ook op zijn bord uit kan voeren. En ook de schaakklok is aangepast, zodat de speler kan voelen hoeveel bedenktijd hij nog over heeft.

Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door een niet NSVG-lid, Robert-Mark Stallinga, ondanks de deelname van een aantal sterke visueel gehandicapte schakers uit Nederland, België en Duitsland. Deelname aan het ONK staat open voor iedereen. Meer informatie is te vinden op www.nsvg.nl.

---


---

KNSB erespeld voor Leo Tummers

Al weer enige tijd geleden, op 17 december om precies te zijn, is de KNSB erespeld uitgereikt aan Leo Tummers. Tummers was in de jaren veertig een sterk schaker, die ondermeer meespeelde in de voorronden van het Nederlandse kampioenschap. In het zogeheten kandidatentoernooi van 1947 eindigde hij op een met Carel van den Berg gedeelde vierde plaats, achter Van Scheltinga, Cortlever en Kramer. Daarna heeft hij hij geen vervolg gegeven aan zijn toernooicarrière. Wel bleef hij altijd lid van de KNSB. Hij is achtereenvolgens lid geweest van De twee koningen, LSG en Eindhoven. De laatste tijd is hij persoonlijk lid van de KNSB.

De erespeld werd uitgereikt door Henk van Dooren (NBSB) en Franck Steenbekkers (KNSB).