Politieacademie


Profcheck Rijveiligheid voor politie gelanceerd

Publicatiedatum:
3-1-2007
Op 31 oktober is op het Verkeersveiligheidscentrum van de Politieacademie in Lelystad de Profcheck Rijveiligheid gelanceerd. De Politieacademie heeft in opdracht van de portefeuillehouder van de Raad van Hoofdcommissarissen de Profcheck Rijveiligheid voor de gezamenlijke Nederlandse politie ontwikkeld. Het is een onderdeel van het Preventieplan Verkeer van de Raad van Hoofdcommissarissen. De lancering werd door circa 120 personen afkomstig van de korpsen en KMar bijgewoond.

De Profcheck Rijveiligheid is een periodieke test met als doel politiefunctionarissen weer helemaal op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van rijveiligheid in relatie tot de uitvoering van hun taken. Het is voor de Nederlandse politie ontwikkeld om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de politiefunctionaris en het aantal verkeersongevallen met politievoertuigen of waar politiefunctionarissen bij zijn betrokken te verminderen. Er is voor zowel de auto als de motor een toets ontwikkeld.

In de profcheck staan de volgende onderdelen centraal:
- voertuigbeheersing;

- beheersing onder verzwarende omstandigheden;
- attitude, met name aanpassingsvermogen;

- bewustwording van risicoâs;

- inspelen op gevaarssetting,

- inzicht in de beperkingen van voertuigen en de bestuurder in omstandigheden met een verhoogd risico.

âs Ochtends werden diverse presentaties gehouden. In de middag werden diverse demonstraties van de verschillende elementen uit de Profcheck Rijveiligheid op de oefenbaan van het Verkeersveiligheidscentrum gedemonstreerd. Ook konden de afgevaardigden van de korpsen zelf de onderdelen van de profcheck ervaren.

In de maand november vindt er een pilot plaats, bijna alle korpsen en de KMar nemen daaraan deel. Het is de verwachting dat de Profcheck Rijveiligheid vanaf april 2007 voor de korpsen en de KMar beschikbaar is.