Gemeente De Marne


Beleid op het onderhoud en calamiteiten van riolering

Rioolontstopping
Rioolontstopping is het vrijmaken van het gemeentelijk riool, wanneer er een verstopping is opgetreden. De gemeente heeft als taak om ervoor te zorgen dat een verstopping van het riool op gemeentegrond snel en zonder kosten voor de gebruikers wordt verholpen. Verstoppingen die zich op privé-gebied bevinden, moeten door de aanvrager zelf verholpen worden. Onder het gemeentelijk riool vallen leidingen, putten, bergbezinkbassins en retentievijvers en -kelders. Als achteraf blijkt dat de verstopping zat in het riool op privé-grond worden de kosten van de ontstopping in rekening gebracht bij de aanvrager.

Stappen en doorlooptijd
De gemeente probeert de verstopping binnen één dag te verhelpen;
1. Als eerste moet men zorgen dat een goede tekening van het rioolstelsel bij de woning of het bedrijf aanwezig is, met daarop vermeld de eventuele ontstoppingsstukken.
2. Bij een rioolverstopping moet de eigenaar/gebruiker allereerst zelf de plaats van de verstopping
vaststellen. Hiervoor moet eerst het ontstoppingsstuk, dat zich in de meeste gevallen op de erfgrens bevindt, opgezocht en opgegraven worden.

Als de eigenaar/gebruiker direct een rioolontstoppingsbedrijf waarschuwt om het rioolprobleem op te lossen voordat het ontstoppingsstuk is gecontroleerd en het blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit, dan zijn de gemaakte kosten voor rekening van de eigenaar/gebruiker.

Wat mag in het riool?
Urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater.

Niet in het riool horen dus: (frituur)olie, vet, vochtig toiletpapier, schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels, verfresten of andere chemicaliën en textiel.

Wilt u een exemplaar van "Beleid op het onderhoud en calamiteiten van riolering" en/of de folder "Voor regen en afvalwater: het riool" ontvangen, dan kunt u contact opnemen met mevrouw A.S. Zwart - Pol, medewerkster afd. Gemeentewerken, via het telefoonnummer 0595-575596.