Gemeente Rotterdam

Nr. 1
3 januari 2008

Fietsenstallingen Meent en Binnenrotte in 2008 gratis voor fietsers

Bezoekers van de Rotterdamse binnenstad die op de fiets naar de stad komen, kunnen hun tweewieler in heel 2008 gratis stallen in de stallingen Meent en Binnenrotte. De proef is onderdeel van het 'Actieplan Rotterdam Fietst!' dat in september 2007 door het college is vastgesteld. Verkeerswethouder Jeannette Baljeu wil met deze proef onderzoeken of Rotterdammers vaker de fiets pakken naar de binnenstad indien er gratis stalling voorhanden is. Om het gratis fietsparkeren onder de aandacht van een breed publiek te brengen zal wethouder Baljeu op dinsdag 8 januari tussen 10.15 - 11.00 uur gratis fietsreparatiesetjes uitdelen aan bezoekers van de fietsstalling Binnenrotte.

Actieplan Rotterdam Fietst!
Een van de prioriteiten uit het collegeprogramma is het gebruik van de fiets aantrekkelijker maken. Met dit actieplan hoopt het college dat automobilisten vaker de fiets als alternatief vervoermiddel kiezen om bijvoorbeeld de binnenstad te bereiken. Onderdeel van het fietsplan zijn onder meer nieuwe en betere fietsroutes, een betere doorstroming voor de fiets én meer en betere stallingmogelijkheden. Vooral op de korte afstanden is de fiets een gezond, snel en schoon alternatief voor de auto. Een toename van het fietsgebruik moet leiden tot minder autokilometers en daarmee tot een schoner milieu en een beter bereikbare binnenstad.

Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
De proef met gratis fietsenstallingen past bij de ambities van het college om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. In de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Rijnmond werken de overheden in het Rijnmondgebied, RET, DCMR en Havenbedrijf Rotterdam gezamenlijk aan verbetering van de luchtkwaliteit in de Rijnmond, zodat mensen er gezond kunnen wonen en werken.

noot voor de redactie/