Artsen zonder Grenzen


Gewonden opgenomen van sectarisch geweld in noordwest Pakistan

03/01/2008 17:24 -- Teams van Artsen zonder Grenzen verzorgen gewonden van sectarisch geweld in het noordwesten van Pakistan. Een aantal mortiergranaten is ontploft vlakbij ziekenhuizen in de steden Alizai en Sadda, waar Artsen zonder Grenzen hulp biedt. De gevechten gaan nog iedere dag door.

Artsen zonder Grenzen heeft medicijnen en medische materialen gestuurd, maar heeft uit beide plaatsen medewerkers moeten evacueren.

Sinds 23 december is er sectarisch geweld in de Kurram Agency, in de Noordwestelijke Grensprovincie. Alizai is omsingeld en afgesloten door strijders. Vijf mortiergranaten kwamen op 25 december neer bij het ziekenhuis. De dag erna volgden nog drie granaten, waarbij gebouwen en een ambulance van Artsen zonder Grenzen werden beschadigd. Slechts een klein aantal gewonden heeft het ziekenhuis kunnen bereiken voor een behandeling.

Op 30 december trof een granaat het ziekenhuis van Sadda, waarbij de moskee van het ziekenhuis werd beschadigd. In het ziekenhuis zijn inmiddels meer dan honderd gewonden opgenomen. Artsen zonder Grenzen heeft hulp geboden en medische materialen aangevoerd. Een minimaal team houdt de afdeling verloskunde draaiende.

Sadda ligt sinds 23 december dagelijks onder vuur van mortieren en andere zware wapens. Vluchtelingen uit andere steden in Sadda worden nu weer beschoten. Artsen zonder Grenzen probeert aanvullende voorraden, waaronder voedsel en dekens, naar de meest getroffenen van het conflict te krijgen.

Het is de tweede keer dit jaar dat sectarisch geweld in de Noordwestelijke Grensprovincie uitloopt op langdurige onveiligheid en gewonden onder burgers. In november brak sectarisch geweld uit tussen sjiieten en soennieten. Lokale vredesonderhandelingen zijn gaande.

De bevolking van de geïsoleerde gebieden op de Afghaanse grens heeft nu een acuut gebrek aan eerste levensbehoeften als voedsel en brandstof, in de koudste maanden van het jaar.

Artsen zonder Grenzen is actief in Pakistan sinds 2000 en werkt momenteel in de Noordwestelijke Grensprovincie en Belutsjistan. Het is de enige internationale medische organisatie in Sadda en Alizai.