Gemeente Zandvoort


Nieuwjaarsspeech burgemeester - 'Werk aan de winkel op het gebied van handhaving'

'Waar in 2008 in ieder geval aan gewerkt gaat worden is een voorspelbare overheid op het terrein van vergunningverlening en handhaving'. Burgemeester N. Meijer ging tijdens de nieuwjaarsspeech in op wat hij wenselijk vindt dat er gebeurt in het komende jaar. Er moet in ieder geval veel gebeuren op het gebied van de handhaving. Maar de burgemeester ging op meer zaken in. Zo gaf hij nogmaals aan dat het plan van de provincie Noord-Holland om te gaan onderzoeken of het Circuit van Zandvoort wel bestaansrecht heeft en of het niet beter naar Den Helder kan worden verplaatst.in zijn ogen niet meer is dan een bestuurlijke proefballon.

Hieronder vindt u de tekst van de speech.

Hartelijk welkom op deze Zandvoortse nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2008 is al begonnen; in Zandvoort voorzover mij bekend zonder al teveel ongelukken. Als ik de Westerse, Indiase en Maya astrologie mag geloven dan wordt het een stormachtig jaar. En u begrijpt dat ik het dan niet heb over het weer. Ter geruststelling wellicht: meestal lees ik de sterren niet, maar geniet ik er alleen van.

Vanwaar deze opening? Als ik zo na denk over het komende jaar dan is samenwerking daarin het leidende thema; zeker als het af en toe stormachtig gaat worden. De gemeente Zandvoort ligt in de regio Kennemerland en maakt daar -of u wilt of niet- een onlosmakelijk onderdeel van uit. Dit betekent dat er een natuurlijke samenwerking dient te zijn met die regio; er is immers teveel wat ons bindt, terwijl het af en toe lijkt alsof zaken ons alleen scheiden.

Wat bindt ons in mijn optiek in ieder geval:

- toerisme en recreatie

- afstemming bezoekersstromen

- openbare orde en veiligheid

- onderwijs

- gezondheidszorg

en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Goed samenwerken betekent niet dat je je identiteit moet opgeven. Integendeel zou ik zeggen. Wel moet je er voor zorgen dat je de regie houdt en dus onze organisatie daar ook op toegerust moet zijn. Samenwerking dient dus te leiden tot een versterking in plaats van een verslapping van bepaalde zaken. Als openbaar bestuur moeten wij dat ook zichtbaar en meetbaar maken; dus de resultaten benoemen die we willen halen en hoe te meten. Aansluitend moet er dan ook iets met de resultaten worden gedaan. Elkaar daarop aanspreken met zonodig consequenties.

Naar buiten kijken.
Wij zijn er in geslaagd om met ingang van vandaag een zestal producten online beschikbaar te stellen aan u! U, dus inwoners, instellingen en verenigingen, verwacht dat ook van ons. Wij moeten immers mee met de tijdgeest en die verlangt een dienstverlening die op meerdere wijzen toegankelijk is. Dus niet alleen per brief, telefoon, mail of persoonlijk aan de balie of bureau maar ook digitaal en wel 24 uur per dag en zeven dagen in de week. En daarmee geven wij u dus een extra mogelijkheid om zaken van ons af te nemen op het door u gewenste tijdstip en locatie. Wij zijn benieuwd hoeveel vraag daar naar is. Bovendien voeren wij tegelijkertijd per product of dienst een onderzoek uit of het ook simpeler kan; dus verlichting van de administratieve lasten. U ziet dat niet direct maar hopelijk merkt u wel de effecten daarvan. Het duurt dus iets langer voordat alle producten online beschikbaar zijn; staat tegenover dat het voor u wel gemakkelijker wordt. Het komende jaar streven wij er naar nog minimaal 10 producten online te kunnen aanbieden.

Zojuist is een eerste een product online afgenomen voor de ogen van de Zandvoortse journaille.

Een stormachtig jaar.
Ongetwijfeld. Zandvoort heeft iets dergelijks. Daar gebeurt altijd wel iets onverwachts of onvoorspelbaars. Ik kom daar later ook nog op terug.

Waar in 2008 in ieder geval aan gewerkt gaat worden is het tegenovergestelde, te weten een voorspelbare overheid op het terrein van vergunningverlening en handhaving. Het een kan niet zonder het ander. Zandvoort heeft, net als veel overheidslichamen, wat dat betreft een beetje een reputatie en eerlijk gezegd: die is er kennelijk gekomen door een bepaald handelen of beter gezegd niet handelen. Wij gaan dit jaar gebruiken als bouwjaar om te laten zien waar we voor kunnen staan. Dat zal soms met vallen en op staan gebeuren; ik noem dat leren. In heel veel gevallen gaan al zaken goed maar verzuimen wij dat met u te delen. U hoort dan wel wat er niet goed gaat en niet wat wel goed loopt. Zo ontstaat er vanzelf een bepaald beeld. Een beeld wat ik niet gewenst vind en onze medewerkers ook niet.

Handhaving en vergunningverlening dienen voorspelbaar te zijn; als u de regels overtreedt moet er een reële pakkans/dreiging zijn. Regels moeten ook zodanig zijn dat ze handhaafbaar zijn. Werk aan de winkel in deze gemeente. Niet alleen bij bouwwerken maar ook bij pensions/hotels die aan strengere veiligheidseisen moeten voldoen, verkeerd parkeerders, grofvuildoorzoekers, etc. Ik geloof in een genuanceerd en rechtvaardig handhaven. Dat betekent dus dat het resultaat uiteindelijk moet tellen. In bepaalde gevallen is een waarschuwing de meer aangewezen weg als direct een bon/boete uit te delen. In veel gevallen overigens niet. Onze medewerkers zullen dat moeten aanvoelen. Over het algemeen voelt een ieder wel aan waar die grens ligt. Ik weet dat ik hiermee wellicht een discussie uitlok, maar die ga ik graag aan. Handhaven (in het bijzonder) doe je om de grote groep inwoners die de regeling goed uitvoert, te laten zien dat overtreding niet loont. Doe je dat goed dan zal dat een positief effect hebben op de samenleving en de cohesie versterken. Ook hier zal door goed samenwerken het effect worden versterkt.

Wij zullen, als ons beleid wijzigt, dat vantevoren communiceren. U kunt dan denken aan publicaties in kranten, onze website en gerichte brieven. Ook de nieuwjaarspeech wordt daar voor gebruikt. Het moet namelijk geen verrassing zijn dat wij handhaven. Zo wil ik niet met u, inwoners, maar ook onze medewerkers omgaan; zij moeten al lastig werk doen en dat moet niet nog eens riskanter worden door het gevoel van een overval te creëren bij degene die de regels mogelijk overtreedt.

Kortom, Handhaven: Zandvoort maakt er werk van!

2008 wordt een mooi jaar; je moet er zelf iets van maken en u mag er van uit gaan dat ik dat ga proberen. In de komende maanden ga ik een dwarsdoorsnede van bedrijven en instellingen bezoeken om te zien wat u drijft, boeit en bezig houdt in deze fraaie gemeente. Ik verheug mij daarop. Is het zo dat uw bedrijf, instelling of vereniging daar niet bij zit en u vindt wel dat u er wel bij hoort of iets nieuws te melden heeft? Geen nood bel of mail en ik kijk of het in de agenda is in te passen. Ook zal ik dan vragen naar uw motivatie. Dit alles in de gedachte dat het Zandvoortse bestuur staat voor betrokkenheid en u dat ook moet kunnen merken. Natuurlijk niet alleen met bezoeken, maar ook met actieve participatie. Ik versta daaronder dat wij bij het maken en uitvoeren van beleid uw inbreng in een zo vroeg mogelijk stadium meenemen. Naar mijn overtuiging kan dat op bijna alle terreinen. Het stelt wel hoge eisen aan de wijze waarop het proces wordt georganiseerd. Zorgvuldig dus stappen zetten om dat te bereiken.

Een mooi jaar, ik zei het al. Wij hopen medio dit jaar hier te kunnen gaan wonen. Wij zoeken naar een huis en u kunt er verzekerd van zijn dat het ons niet snel genoeg kan gaan.

Onverwacht en onvoorspelbaar.
Wat mij betreft bestanddelen die horen bij het woord "mooi". Het leven hier lijkt soms wel een racewedstrijd waarbij de geluidsoverlast overigens wel meevalt. Ik merk ook dat er wel eens iemand uit de bocht vliegt of te kort door de bocht wil gaan. Ik heb het nu over het plan van de provincie Noord-Holland om te gaan onderzoeken of het Circuit van Zandvoort wel bestaansrecht heeft en of het niet beter naar Den Helder kan worden verplaatst. U kent ons standpunt: Nee!

Het zijn van die "proefballonnen" die over je heen worden opgelaten waarbij ik -en ik ben gelukkig niet de enige- mij in gemoede af vraag "waarvoor dient die", "is het werkelijk een algemeen belang van Noord-Holland, het Circuit of Nederland of is hier een ander belang in het geding". Zeker als ik dit plaats tegen de broodnodige impulsen die in deze regio noodzakelijk zijn op bijvoorbeeld het terrein van toerisme en recreatie. Een terrein waarop nog veel te winnen valt voor deze regio en daarmee ook de gemeente Zandvoort. Ik had het daar al in het begin over.

Nogmaals ik heb niets tegen de gemeente Den Helder en begrijp ook dat de economie daar dringend moet worden versterkt, maar dat kan geen reden zijn om het Zandvoortse Circuitpark te gaan verplaatsen. Dat gaat behoorlijk te kort door de Tarzanbocht en daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken. Ook in dit voorbeeld zal samenwerking noodzakelijk zijn om het voor Zandvoort gewenste resultaat te bereiken. Als ik dit zo op schrijf vraag ik mij af hoe zichtbaar het is dat wij als Zandvoort iets unieks in onze gemeente hebben. Realiseren wij ons dat voldoende, profileren wij ons daarmee voldoende, willen wij dat? Het lijkt mij mooi om in het jaar dat het Circuit zestig jaar bestaat, dit jaar dus, daarover nog eens de discussie over te voeren en tot heldere keuzen te komen.

Genoeg hierover. Volgens mij wordt het een mooi jaar; ik ga daarvoor mij best doen en hoop u allen ook. Zonder u kunnen wij dat immers niet. De Zandvoortse samenleving zijn wij allen! Gezamenlijk staan wij sterk en dat is nodig. Dan kun je ook lastige keuzes maken en die zullen er het komende jaar zeker zijn.

Graag wens ik u en de uwen een gezond maar vooral plezierig 2008 met af en toe wat storm!

Lees ook het jaaroverzicht 2007 van Thomasvaer en Pieternel - 'Voor nu: een goed jaar, en pas op voor gedeputeerden!' - Thomasvaer en Pieternel blikken terug op 2007'

Wilt u op de speech reageren: mail naar de burgemeester.