Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 3 januari

Fryslân, 03-01-2008 o Politieberichten van woensdag 2 januari 07.00 uur t/m donderdag 3 januari 07.00 uur.

Leeuwarden: vier aanhoudingen na bedreiging
De politie Noord-Holland Noord heeft dinsdagochtend vier verdachten aangehouden op de A7 bij het Noord-Hollandse Avenhorn. De vier, een 38-jarige inwoner en een 26-jarige inwoner van Almere en twee inwoners van 20 en 42 uit Dronten hadden dinsdagochtend op het Groot Schavernek ruzie met twee inwoners van Leeuwarden van 36 en 41 jaar. Waarschijnlijk is een zakelijk conflict de aanleiding van de ruzie. De twee Leeuwarders werden bedreigd met een pistool, geslagen met een boksbeugel en de gracht ingeduwd. Hierop gingen de vier er met een auto vandoor. De politie, die binnen anderhalve minuut ter plaatse was, heeft de slachtoffers, die behoorlijk aan het hoofd bloeden, kort gehoord. Daarna zijn de twee per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht, waar hun wonden zijn gehecht. Onmiddellijk is door de politie alarm geslagen wat betreft de auto.

Op de Afsluitdijk werd een auto van de Koninklijke Marechaussee ingehaald door de vier verdachten. De Marechaussee zocht contact met de meldkamer van de politie in Noord-Holland Noord. Vijf politieauto's werden ingezet. Er werd een file gecreëerd op de A7 bij Avenhorn. Daar werden de vuurwapengevaarlijke verdachten via een speciale autoprocedure aangehouden. Het pistool, dat door de 36-jarige aangever van de 38-jarige verdachte tijdens de mishandeling afhandig was gemaakt, werd overigens bij de aangever aangetroffen en is in beslag genomen. De politie Leeuwarden heeft de zaak verder in onderzoek. Zo zal de auto, die in beslag is genomen, technisch worden onderzocht.

Veenwouden: verdachte bekent zes diefstallen en inbraken
De politie heeft met de aanhouding van een 27-jarige man uit Grou inmiddels zes diefstallen in noordoost Fryslân opgelost. De verdachte zit nog vast voor nader onderzoek. Op maandag 17 december werd de verdachte op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een bedrijfspand in Veenwouden. Bij de aanhouding werd tevens het voertuig van de verdachte in beslag genomen. Daarin lagen diverse goederen, waaronder navigatiesystemen, een laptop en veel gereedschap. Deze goederen bleken veelal van diefstal afkomstig te zijn, voornamelijk weggenomen bij bedrijfsinbraken en inbraken in boten. Bij onderzoek in de woning van de verdachte werden ook veel goederen aangetroffen, die aantoonbaar van diefstal afkomstig waren.
Verdachte heeft inmiddels zes diefstallen in Veenwouden, Dokkum, Wergea, Noardburgum, Akkrum bekend. De politie verwacht dat het om veel meer zaken gaat. Ook worden meer aanhoudingen niet uitgesloten. De verdachte is afgelopen zomer ook aangehouden geweest op verdenking van inbraken en diefstal van boten en zat nog in zijn proeftijd. De man is geleid voor de rechter-commissaris en die heeft de verdachte in bewaring gesteld.

Heerenveen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Kempenaerssingel waarbij tussen zaterdagmiddag 29 december en dinsdagmiddag 1 januari een flatscreen televisie, twee dvd-spelers en een geldbedrag zijn weggenomen. Men drong de woning binnen door het slot van de toegangsdeur te forceren. Aangifte is gedaan door de 59-jarige inwoonster van Heerenveen.

Leeuwarden: inbraak winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel op de Nieuwestad. Daar zijn tussen maandagmiddag en dinsdagochtend drie ramen aan de Nieuwestadzijde vernield. Binnen werden twee stenen gevonden. Hierdoor is een aantal tegels op de vloer beschadigd. Gestolen zijn ruim tien fleecedekens. Namens het bedrijf heeft een 25-jarige vrouw aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal computer
De politie onderzoekt de diefstal van een computer uit een zorginstelling aan de Henri Dunantweg. Tussen maandagmiddag 31 december en woensdagochtend 2 januari is de computer meegenomen. Namens de instelling is aangifte gedaan door een 27-jarige man uit Leeuwarden.

Jistrum: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de
Rijksstraatweg. Onbekend is hoe men het bedrijf binnen is gekomen. Er is een geldbedrag gestolen en ook is er een kluis meegenomen naar buiten. De kluis is later opengebroken aangetroffen. Een 51-jarige vrouw uit Noardburgum deed aangifte.

Oudebildtzijl: politie houdt verdachte voor bedreiging met mes De politie heeft woensdagavond een 41-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had woensdagochtend op de Monnikebildtdijk een 50-jarige inwoner Oudebildtzijl met een mes bedreigd. De 50-jarige vluchtte naar zijn woning en waarschuwde de politie. Na een zoektocht kon de verdachte s avonds in zijn woning worden aangehouden.

Damwoude: brand in vuilcontainer
De politie heeft de brandweer woensdagochtend assistentie verleend bij het blussen van een vuilcontainer aan de Nij Tjaerda. Er kwam al een tijd rook uit de betonnen container, die tegen een berging van een seniorenflat aangebouwd is. De brandweer heeft de brand geblust.

Sneek: diefstal uit woning
De politie onderzoekt een insluiping aan de Suffridusstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag werden onder andere tassen, een rijbewijs, waardepapieren en een camera weggenomen. Men kwam binnen doordat de achterdeur niet op slot zat. Een 44-jarige inwoonster van Sneek deed aangifte.

Ternaard: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt de brandstichting in de tuin van een woning aan de Van der Haerstrjitte. In de vroege nieuwjaarsdag werd in de tuin van de woning een nitraatbom geworpen. De bom was met plakband op een fles wasbenzine geplakt. De fles werd uit het steegje achter de woning over de schutting gegooid. Door de explosie ontstond een gat in het gras. Aangifte is gedaan door de 40-jarige bewoner. De politie vermoedt dat het explosief met opzet in de tuin is gegooid. Een half uurtje voor de explosie had de bewoner net zijn kleine kinderen in de veilige achtertuin vuurwerk laten afsteken.

Noardburgum: politie zoekt getuigen diefstal bliksembeveiliging De politie zoekt getuigen van de diefstal van 500 meter
bliksembeveiliging van twee gebouwen aan de Rijksstraatweg. De bliksembeveiliging is vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag van de twee gebouwen verwijderd. Om op het afgesloten terrein rondom de gebouwen te kunnen komen heeft men een hek geforceerd. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen me de politie via 0900 8844. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 55-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangifte.

Drachten: man gewond na brand
De politie heeft woensdagavond bij een brand in een schuur aan de Korte Baan hulp verleend. Een 45-jarige inwoner van Drachten liet in de schuur een gasfles leeglopen. Door nog onduidelijke reden ontstond er brand, waardoor het slachtoffer brandwonden opliep. Enkele omwonenden probeerden met enkele emmers water het vuur in de schuur te blussen. Toen eenmaal de brandweer was gearriveerd was de brand snel onder controle. De 45-jarige liep brandwonden op aan zijn gezicht en handen. Hij werd door de agenten onder de douche gezet. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen.

Leeuwarden: politie onderzoekt brand in woning
De politie onderzoekt een brand in een woning aan de Boeierstraat. Een aantal jongeren had woensdagavond door middel van vuurwerk brand gesticht in een berg afval naast de woning. Het vuur sloeg zo om zich heen dat de gehele achtergevel van de woning zwaar werd beschadigd. Tevens sprongen alle ramen op de beneden- en bovenverdieping. De brandweer heeft het vuur geblust. De politie stelde direct een buurtonderzoek in. Na onderzoek zal volgen.

Burgum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Westersingel een 32-jarige automobilist uit Burgum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens een controle werd de bestuurder betrapt. De verdachte werd overgebracht naar politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de Burgumer 1000 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Dwarswyk. Donderdagochtend vroeg kwam men de winkel binnen na het forceren van de toegangsdeur. Uit het pand werd een grote hoeveelheid rookwaren weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 26-jarige vrouw uit Wolvega aangifte.