Gemeente Sneek



Publiciteitsprijzen uitgereikt tijdens nieuwjaarsreceptie

Sneek kan terugkijken op een goed 2007. De gemeente heeft zich van z'n goede kant laten zien afgelopen jaar en kan met groot vertrouwen het nieuwe jaar ingaan. Dat zei burgemeester A.A.M. Brok in zijn nieuwjaarstoespraak op woensdag 2 januari 2008.

In Sneek zijn 150 nieuwe woningen gebouwd. Steeds minder mensen zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering. En de economie is 'booming'. Dit zijn allemaal voorbeelden van zaken die in 2007 goed gingen en perspectief voor de toekomst bieden, volgens de burgemeester. Zo is er negen hectare grond uitgeven voor bedrijven op de Hemmen. Daarnaast is nog eens vier hectare grond in optie. Met een groeiende werkgelegenheid van 5,7 procent is Sneek één van de sterkste stijgers in de provincie. Met de lage OZB is Sneek volgens Brok "bijna het Monaco van Nederland".

Ook op cultureel gebied heeft Sneek een prachtig jaar achter de rug, aldus de burgemeester. De activiteiten georganiseerd rond de Sneker Simmer vallen dan het meeste op. Hierbij haalde hij onder andere het zeer succesvolle concert van het Noord Nederlands Orkest, dat Symphonic Echoes of Pink Floyd speelde, aan. De culturele activiteiten van de Sneker Simmer trokken ruim 20 duizend bezoekers naar Sneek. Volgens de burgemeester is dit een mooie opmaat voor de verdere ontwikkeling van het Cultureel Kwartier Sneek.

De burgemeester sprak de wens uit dat 2008 een jaar van samenhang wordt. "Een jaar van minder grof en meer verfijnd, van meer boeken en minder televisie, van meer kunst en cultuur en minder blingbling."

Als laatste wenste burgemeester Brok alle aanwezigen en alle inwoners van de gemeente Sneek een zalig 2008 toe.

Uitreiking publiciteitsprijzen
Naast het uitspreken van de nieuwjaarstoespraak reikte burgemeester Brok traditiegetrouw ook weer de Publiciteitsprijzen uit. De publiciteitsprijzen worden jaarlijks door de gemeente uitgereikt aan personen, verenigingen, instellingen, ondernemers of publicisten die Sneek, Ysbrechtum, Offingawier of Loënga het leukst, mooist, ludiekst, treffendst, het meest of het best in de publiciteit hebben gebracht.

De jury die hierover adviseerde, bestond uit vijf personen. Peter Bax (voorzitter), Rudolf Dijkstra (VSZ), Anne Oosterhaven, Riek Landman, en Alice Booij van het bureau communicatie van de gemeente Sneek. De inwoners van Sneek konden zelf kandidaten aandragen.

Deze gezamenlijke beoordeling leidde tot de volgende prijswinnaars:

Eerste prijs: Sneker Simmer
Ben van der Knaap De Sneker Simmer was in 2007 een fenomeen waar men in heel Sneek én daarbuiten over sprak en spreekt. Een fenomeen dat een hele zomer lang in alle media voorbijkwam en áltijd op positieve manier. Een fenomeen waar Snekers en niet-Snekers van genoten hebben. Een fenomeen dat bewondering verdient omdat zonder aanloop, in zeer korte tijd het het bijna-niets moest worden georganiseerd. Een fenomeen dat bewees dat er in Sneek draagvlak is voor cultuur, met als onverbiddelijk hoogtepunt het spectaculaire optreden van het Noord Nederlands Orkest dat Pink Floyd speelde op een podium in de Kolk. Cultureel Kwartiermaker Ben van der Knaap nam de prijs in ontvangst.

Tweede prijs: Schoolzeilen
Het Schoolzeilen was een project waarvoor bij de media heel veel aandacht bestond en dat heel veel positieve publiciteit voor de gemeente Sneek opleverde. Het haalde zelfs het Jeugdjournaal! Het gaat om een project dat typerend is voor Sneek: het is origineel en past helemaal bij onze watersportgemeente. Vanwege deze aspecten, én omdat het jeugd in aanraking brengt met sport en bewegen, gaat de tweede Publiciteitsprijs 2007 naar Vinea Domini. Dit vanwege de zeer gewaardeerde medewerking bij de pilot van het schoolzeilproject.

Derde prijs: Anna Jet Leyenaar uit Sneek, Nederlands kampioene fierljeppen
De prijs voor fierljepkampioene Anna Jet Leyenaar is tevens bedoeld als een aanmoedigingsprijs. De jury verwacht dat de komende jaren nog heel vaak in de media zal verschijnen met mooie resultaten. Ze brak in 2007 het ene record na het andere, pakte eerste de Friese titel en toen ook de landelijke en is een van de weinige vrouwen die (met gemak) verder springt van vijftien meter.