Gemeente Harlingen

Nieuwjaarsspeech burgemeester Scheffer
2-1-2008
Woensdagavond 2 januari kwamen een groot aantal Harlingers, Midlumers en Wijnaldumers af op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen. Burgemeester Paul Scheffer hield daar de traditionele nieuwjaarsspeech. Hieronder de intregrale tekst.

Dames en Heren, Beste Harlingers,

Welkom op de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Harlingen.

We hebben dit jaar ingezet op het mogen begroeten van nieuwe bezoekers. Hoewel we niet uit waren op de Gouden Loekie hebben we aardig reclame gemaakt en het heeft gewerkt : overweldigend. Uiteraard een even hartelijk welkom aan allen die door het jaar en ook het nieuwe jaar hun vrije tijd inzetten voor het Ondernemend Welvaren, maar ook voor het Welzijn van ons Stadsje aan 't Wad. Het jaar 2008 wordt een belangrijk jaar voor Harlingen. In de stad en de twee dorpen staat er veel op de agenda, maar ook rondom Harlingen staat het een en ander te gebeuren. We kunnen ons niet onttrekken aan de ontwikkelingen om ons heen.

We zullen Harlingen dan ook nadrukkelijker in de etalage moeten zetten. Uiteraard op zeer positieve wijze. Ik hoop oprecht dat de politieke stabiliteit is weergekeerd. Ik vind het daarom betreurenswaardig dat de cartoonist van de Leeuwarder Courant in de oudejaarstekening voor Harlingen niet verder komt dan een schatkist met de tekst 45 miljoen reserve. Vragen door dat dossier opgeroepen mogen binnenkort een antwoord verwachten, waarmee dat hoofdstuk politiek afgesloten kan worden.

Dames en Heren,
Ik heb in mijn wekelijks radiopraatje al uitputtend stil gestaan bij 2007. Echter, een jaar geleden heb ik op deze plek een tweetal voornemens en een hartekreet geuit. Die wil ik eerst bij u terugrapporteren.
Het tweede voornemen betrof het realiseren van een goede relatie met Ondernemend Harlingen. Het streven naar gestructureerd contact en wederkerige vertrouwenwekkende communicatie door frequente overleggen. In de tweede helft van 2007 is de uitgestoken hand uiteindelijk aangepakt. Hoewel er nu waarneembaar vorderingen zijn gemaakt, zal ik er dit jaar nog een tandje bij zetten.
De hartekreet betrof de wens dat de Provincie Fryslân onze toeristische aspiraties ook daadwerkelijk zou ondersteunen. Ik spreek dan ook de oprechte hoop uit dat wanneer er zich weer een gouden kans voordoet en een organisatie zich meldt om aan de Westerzeedijk een "yearround and all weather" toeristisch/recreatief project te realiseren wij op meer enthousiasme en financiële en materiële support van Gedeputeerde Staten, alsmede van Provinciale Staten, mogen rekenen. En dat zeker bij de realisatie van het beoogd WaddenDoeCentrum.

Beste Mensen,
Niet meer nieuw-zijn betekent veel indrukken opdoen, alsmede observaties. Een daarvan is de wat tweeslachtige verhouding met de Provincie. Enerzijds is het natuurlijk een zegen dat we terecht kunnen bij deze bovenliggende overheid, want dáár zit - gegeven onze schaal - vaak meer specifieke kennis en - om wat voor reden dan ook - meestal de financiële bron. Van groot belang voor grote en integrale projecten.
Anderzijds verbaast het mij dat er op kleine en middelkleine onderdelen ook te biecht gegaan moet worden aan de Tweebaksmarkt. Begrijp mij goed, zolang het systeem zó is en de financiële verhouding tussen overheden zo bestaat, zijn wij natuurlijk blij en verheugd bij elke subsidie die langs de Provinciale Burelen verkregen wordt. Maar wijkactiviteiten, speeltuinen, doch ook het renoveren van ons mooiste Park, of het herinrichten van de Voorstraat, is toch lokaal beleid. Nogmaals. Zolang het zo ís, is het zo en realiseren wij de projecten aldus. Maar het knaagt aan de autonomie van de gemeente; het doet mijn democratisch hart niet goed, omdat wij - 15,575 Harlingers met elkaar -niet autonoom en in alle kunnen vrijheid keuzes maken en kunnen besluiten.
Het gaat mij voornamelijk om financiële omwegen, om de lange ondoorgrondelijke wegen die gemeenschaps Euro's moeten afleggen voordat ze besteed kunnen worden. Ik laat alle additionele bureaucratie maar even buiten beschouwing; het moge echter evident zijn dat de administratieve lasten op deze wijze niet verminderen.

Edoch, Dames en Heren,
Uw College staat tevens aan de vooravond van een aantal majeure onderwerpen, waarbij wij de Provincie brood- en broodnodig hebben. De Stadsvisie, het voltooien van de Nieuwe Industriehaven, de start van de komende uitbreiding van de Haven en het Project Locatie A31.

College en Gemeenteraad zijn eenieder dank verschuldigd die in welke hoedanigheid dan ook heeft deelgenomen aan de Klankbordgroepen en Burgeravonden in het proces rond de Stadsvisie. Voorjaar 2008 zal een eerste ruwe schets : "de houtskoolschets" worden vast gesteld. In een soortgelijke interactieve samenwerking zullen wij met u de houtskoolschets op onderdelen verder uit werken tot een structuurvisie. We willen eveneens graag weten hoe Provincie en buurgemeenten tegen het concept aankijken.

Ik heb bij verschillende gelegenheden de positieve ontwikkelingen geschetst in onze haven, maar ook de noodzaak tot een volgende fase. Echter, die noodzaak wordt door het Rijk en Belangenorganisaties nog niet even enthousiast gedeeld. Met een goede verdeling tussen traditionele havenactiviteiten, scheeps- en jachtbouw, particulier toerisme en beroepsrecreatievaart zullen we overtuigende plannen moeten maken voor een nadere uitbreiding. Om in de juiste termen te blijven: dat project moet dit jaar van de wal geduwd worden. Een belangrijk element in die positieve ontwikkeling is het beschikbaar hebben van duurzame energie. Wij zullen nauwlettend toezien op het in acht nemen van milieutechnische criteria. Vermeldenswaard vind ik dit dossier als een voorbeeld van interactieve democratie. Door uw alerte signalen, signalen vanuit de burgerij omtrent de hoogte van de schoorsteen, hebben de ontwerpers van de REC alles binnen de vastgestelde perken weten te houden.

In de scheepsbouw zijn de order portefeuilles goed gevuld. Regelmatig hoor ik zelfs geluiden dat dat nog beter zou kunnen. Er is echter gebrek aan geschoold personeel. Wij willen dit jaar met scheepsbouwbedrijven, met alle scholen in Harlingen en 't Hoger Onderwijs in Friesland de mogelijkheid van een scheepsbouw-opleiding onderzoeken.
Naast die ambitie zal in 2008 de laatste stap in het meerjarenplan onderwijs gezet worden; een meerjarenplan bedoeld voor verbetering van alle scholen in Harlingen.

Tussen Kanaalweg en Grensweg ligt al enige tijd een verpauperd industriegebied, verpauperd industriegebied te wezen. Al enige tijd zijn sommigen heel intensief bezig mét, en anderen weer nauwelijks op de hoogte ván plannen om daar aan beide kanten van de Traverse een nieuw stadsdeel te ontwerpen. Maar ja, daar ligt die verdraaide traverse doorheen als een aarden variant op de Muur. Weg met die weg!! Onder de grond.
Dat kost om en nabij de 250 miljoen: Mission Impossible !! Mission Impossible ??

In de besprekingen met de Bouwvereniging kwam echter steeds vaker een 'Eureka" variant ter sprake. Eureka een paar letters veranderen en je komt bij Eurlings !! Eurlings? , Ah, de minister, maar die is toch van de Zuiderzeelijn of zo ? Betekent het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn dat een ontwerp om de Traverse in de grond te laten verdwijnen werkelijkheid kan worden?? Uw College en het Provinciaal College sjorren daar al maanden aan. Dat zou een echte Boppeslach worden. Niks N31 maar Locatie A31 !!

Dames en Heren,
In ons economisch beleidsplan wordt naast alles wat met Binnen en Buitenhaven te maken heeft Toerisme genoemd als de belangrijke bedrijfstak. In 2008 zal dat wederom veel aandacht krijgen. Het TIP is afgeduwd, maar moet straks op eigen benen staan. Bestuur en medewerkers werken hard ten faveure van de bezoekende toerist, maar niet minder ten gunste van de betrokken ondernemers. Het college rekent erop dat winkeliers en toeristenondernemers het succes van 2007 willen verlengen door het TIP financieel en op alle mogelijke manieren te steunen.

Nog even 'n jaartje doorbijten; samen met bewoners en winkeliers in goed overleg en elkaar goed op de hoogte houdend, de herinrichting van het stadshart uitvoeren ... een goed TIP, actieve Bruine Zeilvloot, winkels, goede horeca en nog veel, veel meer. Harlingen Wad'un Stad
-> Harlingen staat klaar zijn bezoekers.

Dames en Heren,
Harlingen is in, De Wadden zijn in, Harlingen is hot. Maar dat heeft ook een nadeel. Zowel in Overheidsland als bij Organisaties wordt veel gevonden van ons gebied, wordt ook veel geregeld voor ons gebied. Ieder jaar komt er vanuit Brusssel of Den Haag weer nieuwe wetgeving of richtlijnen. Natura 2000 zal dit jaar weer veel energie vragen.

Harlingen is in, De Wadden zijn in. Velen praten - doorgaans op gerede afstand - óver Harlingen en de Wadden maar niet mét het gebied, niet mét ons. Organisaties bestrijden de gedachte dat hun grote wens is een hek te plaatsen rond de Wadden met het opschrift "Verboden voor mensen".
Ik geloof hen, maar als ik dan vorige week lees dat "het oude kuierpad langs het Heegermeer" op basis van soortgelijke argumenten inderdaad verboden wordt voor mensen, dan denk ik: de dialoog, meer met elkaar praten, moet zo"n rigoreuse maatregel bij ons voorkomen. Wij willen graag een platform bieden voor alles wat met ónze Wadden en ónze Habitat te maken heeft !! Dat voegt een dimensie toe aan de invulling van de Westerzeedijk zeehonden locatie. Er is nog veel te leren over het Wad. Nog veel onderzoek te doen. Maar ook nog veel kennis over te dragen aan nieuwe generaties. Daarenboven is het ook interessant voor bezoekers om iets te vernemen over innovatieve technieken.
Wetsus is in ons stad een proef aan het doen: Blue Energie, Wubbo Ockels heeft weer een nieuw plan voor Wadden/Zuiderzee. Maar ook duurzaamheid leent zich voor educatief toerisme. Enzovoorts, Enzovoorts.
Kortom er is veel te doen op, rond en aan de Wadden. Veel te doen? Doe dat dan in het Waddendoe-centrum.Dan bent u het toch met ons eens: een WaddenDoeCentrum kan alleen in Harlingen staan. Harlingen Stad aan 't Wad. Duurzaam bereikbaar vanuit heel Nederland via de nieuwe (verzonken) A31.

Bezoek van toeristen máákt onze stad. Niet alleen economisch; het verrijkt de beleving van 15.575 Harlingers.
15.575 ?? Jawel we zijn gegroeid !!! De telling rond de jaarwisseling leert ons dat er 110 nieuwe Harlingers bij zijn. Na Nijefurd en Bolsward heeft Harlingen het hoogste groeipercentage van Friesland. Waar de Provincie krap een promille groeit, zijn dit de drie echte groeiers. Heeft dat te maken met de discussies rond de Nieuwe Gemeentekaart van Friesland.
Twee opmerkelijke feiten: Bolsward en de Ouwe Seunen groeien allebei met zo'n 110 inwoners. De twee buurgemeenten van Bolsward verliezen ongeveer evenveel inwoners als onze vrienden, de Oliekoeken, groeien. Hebben die mensen soms naar mijn openingsspeech bij de Visserijdagen geluisterd??

Dames en heren ,
Om ons heen gebeurt veel. Tijdens mijn Visserijdagen speech heb ik een mogelijkheid genoemd: denk eens na over een nieuwe gemeente gebaseerd op de driehoek Makkum-Bolsward-Harlingen. Naar verluidt is die variant in burgerij-gesprekken rond herindelings-varianten bij de buren wel degelijk aan de orde geweest, maar in ons stad heb ik er nog weinig reacties op gekregen.
Nogmaals er gebeurt veel. Een aantal buurgemeenten hebben alweer een onderzoek laten doen door een consultant. Uitkomst: de hele Zuidwesthoek incl Wunseradiel en Bolsward in een blender: et voilá een gemeente met meer dan 100.000 inwoners en 128 kernen.

Nu ken ik die consultant uit een vorig leven en heb hem als volgt opgebeld: "Beste Bas, ik nodig je van harte uit weer eens bij mij thuis langs te komen. Dan neem ik je mee vanuit mijn huis - aan de rand van bebouwd Harlingen - de achtertuin in. Neem dan niet te grote stappen want anders sta je plotsklaps in jouw giga-gemeente. Andersom had jij dus binnen jouw onderzoek best eens bij de buurgemeente Harlingen langs mogen gaan."
Uit zijn verweer begreep ik dat hij daar zijn opdrachtgever geen plezier mee gedaan zou hebben. Met andere woorden Harlingers: het gebeurt NU en vandaag om ons heen! Als wij besluiten dat dat geen probleem is en wij de Bolswardervaart, Achlumervaart en Sexbierumervaart tot slotgracht opwaarderen en denken dat wij met hete pek en 15.575 dapperen Harlingen ook in 2025 kunnen verdedigen is dat ook een variant.
Maar het is hoog tijd dat gemeenteraad en Harlinger gemeenschap onderling de weg uitstippelen voor die toekomst. Een grapje is leuk en het kan best zijn dat er niks mis mee is als gemeentelijke dreumes over te blijven tussen de Friese grootsteden, maar we moeten er wel over nagedacht hebben. Dat laat onverlet dat de driehoek de stevigste verbinding is en de driehoek Makkum-Bolsward-Harlingen een kans verdient.

Dames en heren,
We zullen in 2008 met z'n allen veel moeten waar maken. De Harlinger gemeenschap én de ambtelijke organisatie. Ambtelijk gaat er in de top van de organisatie nog veel gebeuren. De gemeentesecretaris zal halverwege dit jaar zijn werkzaamheden stoppen; een goede gelegenheid voor een doorlichting van de gehele organisatie. Toch mag u rekenen op permanente kwaliteit waar bij het belang van u, de Centrumstad, de twee dorpen en de bewoners voorop staan.

De gemeente is er voor u, inwoners, bedrijven, ondernemers, instituten en organisaties. De gemeente is er voor u en niet andersom. Ik wens u en allen die u dierbaar zijn een gezond, heilzaam en voorspoedig 2008 GELUKKIG NIEUWJAAR !!