BTW-verhoging meest afgekeurde belastingverhoging 2007


AMSTERDAM, 20080103 -- De aanstaande BTW-verhoging die de burgers jaarlijks 2 miljard euro aan besteedbaar inkomen gaat kosten, is de door belastinglobbyisten meest afgekeurde belastingverhoging van 2007.

Via de website www.belastinglobby.nl tekenen Nederlandse belastinglobbyisten acties voor meer besteedbaar inkomen, minder belastingen en een betere besteding van belastinggeld. In de eerste maanden van het bestaan van de community zijn achttien acties gestart. De actie tegen de aanstaande BTW-verhoging is relatief het meest getekend. Door het tekenen ontstaat een onderlinge rangorde. Zo wordt de prioriteit duidelijk waarmee de verschillende belastingen moeten worden verlaagd, veranderd of afgeschaft. Belastinglobby zal in 2008 vanwege deze uitkomst de nadruk blijven leggen op het tegengaan van de BTW-verhoging.

Nederlandse belastingbetalers betalen onnodig veel belasting en ondersteunen de actie die streeft naar de afschaffing van het extreme kabinetsplan om de BTW te verhogen van 19 % naar 20 %. De BTW is de omzetbelasting die (tegen 6% of 19%) geheven wordt over alle producten en diensten. Het 19 % BTW-tarief voelt de Nederlandse belastingbetaler bij de meeste (dagelijkse) aankopen in zijn of haar portemonnee. Het kabinetsplan om de BTW te verhogen naar 20 % is een grote en blijvende aantasting van de koopkracht van alle Nederlanders.

Van de 130,9 miljard euro aan belastingen die het kabinet in 2007 al ontvangt van de Nederlandse belastingbetalers, is maar liefst 42,4 miljard euro afkomstig van BTW-heffingen. BTW betalen mensen uit hun netto loon, waar dus al vele belastingen en werkgeversheffingen van af zijn gegaan. Nu wil het kabinet de BTW zelfs verhogen met ruim 2 miljard euro. Deze belastingverhoging en koopkrachtdaling in een tijd van economische groei, en de perverse uitruil van het verhogen van de BTW tegen het verlagen van de WW-premie vinden de belastinglobbyisten verenigd in Belastinglobby een onaanvaardbare koehandel door politici. Mogen belastingbetalers geen besteedbaar inkomens overhouden? Mogen politici wel tientallen miljarden per jaar onjuist, ongecontroleerd en onnodig blijven uitgeven en dit blijven financieren door het besteedbaar inkomen van belastingbetalers telkens weer fors te verminderen?

Over Belastinglobby

Belastinglobby is de niet-politieke community voor en door alle Nederlandse belastingbetalers, die samen jaarlijks ruim 130 miljard euro belasting betalen. De oprichters zijn, net als 97% van alle belastingbetalers, geen lid van een politieke partij. Belastinglobby geeft iedereen, ongeacht politieke kleur, leeftijd of financiële positie, de mogelijkheid om elke week een nieuwe actie te tekenen voor meer besteedbaar inkomen, minder belastingen en betere besteding van belastinggeld.

In de eerste fase van Belastinglobby worden wekelijks nieuwe acties in de media gebracht. Belastinglobbyisten krijgen een nieuwsbrief en kunnen andere belastingbetalers informeren over deze actie. Het eerste doel is 1000 belastinglobbyisten, die de overige belastingbetalers kunnen vertegenwoordigen. Heel geleidelijk wordt Belastinglobby verder uitgebreid tot een brede community en wordt de politieke agenda bewerkt.

Belastinglobby streeft naar:

1. Meer besteedbaar inkomen
2. Minder belastingen
3. Betere besteding van belastinggeld


Doe mee, tel mee, stem mee

Belastingbetalers kunnen belastinglobbyist worden en een stem uitbrengen op de afschaffing van de BTW-verhoging of één van de andere acties voor meer besteedbaar inkomen, via www.belastinglobby.nl.