Alle partijen schuldig aan verharding integratiedebat


Prof. dr. W. Shadid legt vinger op de zere plek

BROEK OP LANGEDIJK, 20080103 -- De multiculturele samenleving is in een diepe crisis geraakt door de tanende tolerantie en het vervormen van de vrijheid van meningsuiting in het primitieve `recht op beledigen'. Dat is de boodschap van prof.dr. W. Shadid, hoogleraar interculturele communicatie en verbonden aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Leiden.

Van de hand van professor Shadid is een prangend boek verschenen waarin hij betoogt dat de verharding van het integratiedebat niet alleen op het conto van extreemrechts geschreven kan worden. `Ook anderen van verschillende politieke stromingen doen stigmatiserende uitspraken over de positie van de islam in Nederland en over de onaangepastheid van allochtonen in het algemeen.'

Citaat: De sociaal-democraat stigmatiseert omdat hij zich zogenaamd zorgen maakt over de achterstelling van de betreffende groepen, de liberaal stigmatiseert omdat hij zich zogenaamd zorgen maakt over het mislukken van het integratieproces, de rechtsextremist stigmatiseert omdat hij zich zogenaamd zorgen maakt over de gevaren van multiculturalisme en de plaats van de islam daarin, de `verlichte allochtoon stigmatiseert zogenaamd omdat hij de hand in eigen boezem wil steken, en de politiek kleurloze stigmatiseert zuiver en alleen om taboes te doorbreken, want dat is de moderne trend vandaag de dag.

Dit boek (een verzameling essays en columns van professor Shadid) biedt de sceptici een andere kijk op onder meer integratie, islamitische voorzieningen, de multiculturele samenleving, islam en democratie, en de rol van de media en de politiek.


W. Shadid - De multiculturele samenleving in crisis, ISBN 978 90 8548 1690, 162 p., EUR 15,00.



Bestellen:

De multiculturele samenleving in crisis
De multiculturele samenleving in crisis
Shadid, W.