SP voor veiligheidsgarantie cv en elektra in woningen

03/01/2008 13:44

SP

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil zo snel mogelijk een aanscherping van de bouwvoorschriften om de veiligheid van gas- of elektrische installaties in woningen te garanderen. Uit onderzoek van minister Vogelaar (WWI) is gebleken dat die installaties in 12 procent van de Nederlandse woningen ernstige gebreken vertonen. Jansen: "Haar eigen onderzoek toont aan dat jaarlijks tien mensen overlijden door koolmonoxidevergiftiging en enkele tientallen mensen in het ziekenhuis belanden, maar ze neemt nauwelijks stappen om hier iets aan te doen. Dit is spelen met levens."

Jansen pleitte in januari 2007 al voor de invoering van een verplichte APK voor woninginstallaties. "Dat is niet duur en zorgt dat binnen een paar jaar alle gevaarlijke situaties zijn opgelost", aldus het Kamerlid. "Bij een vierjaarlijkse keuring, gecombineerd met de gebruikelijke onderhoudsbeurt van de cv-installatie, kost het de consument 1,50 euro per maand." De minister gaf na de presentatie van de onderzoeksresultaten woensdag echter aan zich slechts te concentreren op verbetering van de naleving van voorschriften door bouw- en installatiebedrijven. Daarnaast moeten woningeigenaren worden aangespoord hun open verbrandingstoestellen te vervangen, aldus Vogelaar.

De SP pleit voor verdergaande maatregelen. Zo moet bij nieuwbouwwoningen een verplichte garantie worden ingevoerd, die de eigenaar bij gebreken achteraf verzekerd van deugdelijk herstel. "Zo'n systeem zal een grote stimulans zijn voor bedrijven om hun bouwkwaliteit te verbeteren. Als ze er namelijk een zootje van maken gaat hun verzekeringspremie omhoog, doen ze het goed dan betalen ze minder", aldus Jansen.

De problemen met de gas- en elektrische installaties zijn tien jaar geleden ontstaan bij de liberalisatie van de energiemarkt. Voorheen waren de publieke energiebedrijven verantwoordelijk voor de periodieke controle van huisinstallaties. Na de liberalisering werden ze door Paars-II ontheven van deze publieke taak. Sindsdien is de kwaliteit van de woninginstallaties steeds verder afgezakt.

http://www.sp.nl