Gemeente Deventer

Middeleeuws festijn in Deventer musea

Middeleeuwse kluchten, het molenspel, smartlappen en een ontmoeting met een middeleeuwse Deventenaar. Keer terug in de tijd en bezoek dit historisch festijn op vrijdag 4 en zaterdag 5 januari 2008 in Historisch Museum Deventer. Tussen 11:00 en 16:00 is het museum gevuld met middeleeuws vermaak.

Smartlappen
Een verhalenverteller met zijn smartlappenstok vertelt u aan de hand van zijn (smart)lappen bijzondere verhalen of hij zingt een lied. Het uit de middeleeuwen overgeleverd molenspel kunt u zelf spelen en u ontmoet Deventenaren van ruim 800 jaar geleden. Zij kunnen u wellicht duidelijk maken hoe het er in Deventer in die tijd aan toe ging.

Middeleeuwse gevechten
AMEK (Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunst) geeft demonstraties vol geschiedenis, humor en spectaculaire technieken van de middeleeuwse krijgskunsten. Ze zijn gekleed in authentieke 15e eeuwse gevechtskleding. Zwaarden, schilden en messen worden niet geschuwd. Ook worsteltechnieken komen aan bod. Bewonder ook de oude gevechtsmanuscripten en de replica's van middeleeuwse wapens. U treft AMEK vrijdag 4 januari van 14:00 tot 15:45 op het middeleeuws festijn.

Kluchten
`De Buskenblaser' en `Nu noch' zijn de titels van de twee middeleeuwse kluchten die op zaterdag 5 januari in de sfeervolle kelder opgevoerd worden door Toneelgroep Volksonderwijs Deventer. De kluchten zijn aaneengesmeed tot een doorlopende voorstelling van ongeveer 30 min. De sotternie, zoals dit genre in de middeleeuwen heette, werd meestal als een vrolijk besluit van een voorstelling aan een abel, ridderlijk spel toegevoegd. 8 stuks zijn bewaard gebleven. Ze dateren uit de 14e eeuw. Het middeleeuws publiek verplaatste in één klap van het volmaakte, hoofse leven naar het rauwe volksleven. De ruwe grappen en grollen hebben vooral betrekking op de huiselijke verhoudingen tussen man en vrouw. De man is doorgaans de sul en de vrouw de feeks. De voorstelling wordt in modern Nederlands gespeeld. Voorstellingen starten om 12:00 uur, 14:00 en 15:30.

Het middeleeuws festijn is gratis toegankelijk. U dient alleen rekening te houden met de entree voor het museum die is EUR 4 voor volwassenen en EUR 1 voor 2-18 jaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Publicatiedatum: 29-11-2007
viking in gevecht
zoon van de middeleeuwse steenbakker
pispot
© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 30 november 2007