Bonnefanten Museum Maastricht

Bonnefantenmuseum 'verlicht' donkere dagen rond kerst

Tijdens de kerstvakantie organiseert het museum verschillende activiteiten. Er worden bijna iedere dag gratis kerstrondleidingen aangeboden met het toepasselijke thema Licht. Voor kinderen (en ouders) is er drie keer een ochtendmatinee; een maffe poppenvoorstelling getiteld de Painted Puppet Parade.

Kerstrondleidingen
Kerstmis is niet alleen het feest ter viering van de geboorte van Christus, een nieuw leven, maar ook het moment van de zonnewende, het feest van Het Licht in al zijn betekenissen. Reden voor het museum om de traditionele kerstrondleidingen in het teken van het licht te stellen, een veelzijdig onderwerp voor een kunstcollectie. Zo is De Volkstelling van Brueghel de Jonge door restauratie letterlijk in een heel ander licht komen te staan. En heeft u weleens de dramatische effecten van kaarslicht op het schilderij van Jan Cornelisz Vermeyen goed bekeken? Het was in die tijd heel gewaagd van hem om de Mariafiguur in tegenlicht af te beelden. Iets heel anders is `de lichtvanger' van de hedendaagse kunstenaar Robert Ryman en het neonlicht in het werk van Mai-Thu Perret, die momenteel een tentoonstelling in het Bonnefanten heeft. Maar ook het spel met het daglicht van Aldo Rossi, de architect van het gebouw, wordt `en passant' meegenomen.

Vanaf 2002 geeft een team van vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van het Bonnefantenmuseum elke zondag gratis rondleidingen aan bezoekers van het museum. Met dit bijzondere initiatief willen de vrijwilligers hun brede interesse in kunst en cultuur uitdragen naar andere liefhebbers en geïnteresseerden.

Matineevoorstelling Painted Puppet Parade
Wegens succes herhaald, de familievoorstelling Painted Puppet Parade, geïnspireerd op de portretten van de afdeling oude kunst! Iedereen vraagt het zich wel eens af: Wat gebeurt er met de figuren op de schilderijen ná sluitingstijd van het museum. Is de oude madame Magdalene wel zo lief als ze er uitziet? En het echtpaar Hooftman, een beetje stijfjes afgebeeld door Maarten de Vos, hebben die nog een beetje lol met elkaar na een paar honderd jaar? Eén ding is zeker, na het zien van de voorstelling zal een volgend museumbezoek nooit meer hetzelfde zijn. De Painted Puppet Parade is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en is een voorstelling van Denise Castermans met medewerking van Annelies van Hullebuschen vijf `stoffige' figuren.

Algemene informatie

Kerstrondleiding
Data: 23 dec 2007 tot en met 6 jan 2008 (met uitzondering van 24, 25, 31 dec, en 1 jan)
Tijdstip: 14.00 uur.
Deelname rondleidingen: gratis voor bezoekers op vertoon van entreebewijs.
Vanwege de te verwachten drukte raden we u aan tijdig aanwezig te zijn; we hebben beperkte capaciteit. Het is niet mogelijk te reserveren.

Painted Puppet Parade
Data: 4, 5, 6 januari 2008
Aanvangstijd: 10.30 uur, duur: 45 minuten
Reserveren: via reservations@bonnefanten.nl of 3290102 / 165 Entree: EUR 4 per kind, begeleidende ouders graag ook reserveren en hebben een geldig entreekaartje nodig

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Peter Cox
© Jan Cornelisz. Vermeyen Frans Hals Museum © Jan Cornelisz. Vermeyen Frans Hals Museum

ICN in bruikleen aan Frans Halsmuseum Haarlem
© Mai-Thu Perret Land of Crystal, 2007 Detail zaaloverzicht © Mai-Thu Perret Land of Crystal, 2007 Detail zaaloverzicht

Foto Peter Cox
© Peter Paul Rubens Portret van Anna van Oostenrijk (1601-1666), 1620-1640
Peter Paul Rubens

© Denise Castermans Painted puppet parade 21-26 oktober 2007 Festival Jong © Denise Castermans Painted puppet parade 21-26 oktober 2007 Festival Jong

Denise Castermans
© Peter Paul Rubens Portret van Jan Neyen, 1607 Peter Paul Rubens