Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 02-01-2008

Internet

STEMWIJZER GOES USATimes New Roman

Times New Roman

Vanaf vandaag is de StemWijzer weer online. Deze keer niet voor de Nederlandse verkiezingen, maar voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In opdracht van en in samenwerking met de actualiteitenrubriek EENVANDAAG heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een speciale StemWijzer USA ontwikkeld.

Niet alleen kunnen alle Nederlanders die geĂŻnteresseerd zijn in de Amerikaanse politiek gebruik maken van de StemWijzer USA. Voor Amerikanen in Nederland en in feite voor alle Engelstaligen is een vertaalde versie beschikbaar,
0000,0000,FFFFwww.VoteMatchUSA.org.
De StemWijzers zijn te vinden op
0000,0000,FFFFhttp://usa.eenvandaag.nl
en
0000,0000,FFFFwww.stemwijzer.nl.

Aan de hand van 25 stellingen over belangrijke verkiezingsthema's als de oorlog in Irak, belastingen, homohuwelijk, abortus en vuurwapenbezit, laat de StemWijzer USA zien met welke presidentskandidaat, Republikein of Democraat, de bezoeker de meeste overeenstemming heeft. Uniek is dat de StemWijzer USA een duidelijke educatieve functie heeft. Zo krijgt de gebruiker een goed beeld van de onderwerpen waar het bij de presidentsverkiezingen om gaat en wordt op een toegankelijke manier informatie gegeven over de standpunten van de belangrijkste kandidaten.

Op 4 november a.s. kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president. EENVANDAAG besteedt hier uiteraard ruim aandacht aan, onder meer via de speciale website
0000,0000,FFFFhttp://usa.eenvandaag.nl.
De StemWijzer, Nederlands populairste internetsite in verkiezingstijd, is daarbij van grote waarde.

Deze maand gaat de verkiezingscampagne goed van start met op 3 januari de voorverkiezingen in Iowa, later in de maand gevolgd door New Hampshire. In de StemWijzer USA zijn de acht kandidaten opgenomen die volgens gezaghebbende peilingen op meer dan tien procent van de kiezers kunnen rekenen. Aan Republikeinse kant zijn dit Rudy Giuliani, John McCain, Fred Thompson, Mitt Romney en Mike Huckabee. Bij de Democraten zijn Hillary Clinton, Barack Obama en John Edwards de meest serieuze kandidaten.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn een afvalrace. Zodra duidelijk is wie de overgebleven kandidaten zijn, wordt een speciaal aangepaste versie van de StemWijzer USA online gebracht. Dit is op zijn laatst eind augustus, na de Democratische en Republikeinse partijconventies.