Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Drie grootmeesters in OGD Prinsenstad Weekeindtoernooi

Komend weekeinde (4, 5 en 6 januari) wordt in Delft het eerste OGD Prinsenstad Weekeindtoernooi georganiseerd. Het toernooi lijkt nu al een succes te worden, want waar de organisatoren bij het eerste toernooi hoopten op zo'n 100 deelnemers hebben zich tot nu toe al 120 schakers van uiteenlopende speelsterkte aangemeld. Onder hen drie grootmeesters.

De kleurrijke Nederlandse grootmeester Dimitiri Reinderman was de eerste grootmeester die zijn deelname aan het OGD Prinsenstad Toernooi heeft bevestigd. Verder heeft grootmeester Erik van den Doel, die afgelopen zomer in Dieren de titel Open Nederlands Kampioen veroverde, toegezegd aan het toernooi mee te doen. Hij is op het moment van schrijven de grootste titelkandidaat. Ook de Chinese IGM Sholong Li is van de partij. De grootste tegenstand zullen de grootmeesters op papier krijgen van de kersverse internationaal meester Chiel van Oosterom.

In het OGD Prinsenstad Weekendeindtoernooi is er voor iedere deelnemer wat wils: er wordt namelijk in drie groepen gespeeld, dus is er altijd tegenstand op het eigen niveau. Meer informatie vindt u op de website van toernooi.

---

Fide-meester Xander Wemmers wint tweede Hoogendoorntoernooi

Het tweede Hoogendoorn-schaaktoernooi in de Dordtse Wilhelminakerk is gewonnen door FIDE-meester Xander Wemmers. Hij eindigde in de hoofdgroep gelijk met Djurre den Heeten, maar won het onderlinge duel. De voorzitter van de Utrechtse club Paul Keres, Jan Jaap Janse, werd derde.

Het schaaktoernooi, dat is genoemd naar de tweevoudig open kampioen van Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw, was in Dordrecht onderdeel van een zogeheten huiskamerdag in de Wilhelminakerk. Dat evenement, met uiteenlopende activiteiten, trok zevenhonderd bezoekers en veel media-aandacht. In totaal waren 85 schakers in de kerk actief met simultaans en toernooien. De predikant die een dag later in de Wilhelminakerk de dienst leidde, ds. Guus Oudheusden, schaakte ook de hele dag mee. De Dordtse schakers Hans Berrevoets en Bert Braanker hadden de coördinatie van de huiskamerdag, terwijl de verenigingen Sliedrecht, Zwijndrecht en de Willige Dame uit Dordrecht het schaken organiseerden.

Meer informatie over het schaken in combinatie met een huiskamerdag op www.tomsschaakboeken.nl en op www.dewilhelminakerk.nl.
---