Kritiek weeralarmen hypocriet

04/01/2008 09:31



Buienradar.nl



ARNHEM - De recente kritiek op de zogenoemde valse weeralarmen is hypocriet. Dat zegt Edwin Rijkaart oprichter van de website Buienradar.nl.

Op de laatste dag van 2007 kraakte CDA-er Joop Atsma kritische noten over de door het KNMI afgegeven weeralarmen. "Atsma is duidelijk ingefluisterd door een aantal commerciële weerbedrijven. Hij heeft zich helaas niet het hele verhaal laten influisteren. Er wordt net gedaan alsof er geen overleg is tussen het KNMI en de weerbedrijven. Dat is er wel degelijk. Zoveel zelfs dat tijdens het laatste overleg op de agenda stond of de frequentie wellicht omlaag zou moeten" aldus Rijkaart.

Volgens Atsma waren de commerciële weerbedrijven het destijds niet eens met de waarschuwingen die achteraf vals bleken te zijn. "De weerbedrijven hebben inspraak in de criteria voor het weeralarm. Het is uitermate hypocriet om achteraf te roepen dat een alarm vals was. Dat doen ze nooit tijdens een alarm. De reactie van de directeur van Meteoconsult heeft ons verbaasd. Ook Meteoconsult is nauw betrokken bij de criteria van de weeralarmen. De weerbedrijven hebben dezelfde kennis als het KNMI en zitten er ook regelmatig naast".

In het laatste KNMI overleg is naar voren gekomen dat Meteoconsult heeft besloten dat haar medewerkers niet langer mogen praten met het KNMI. Het bedrijf is dan ook niet meer bij het KNMI providers overleg aanwezig. "Een uitermate gevaarlijke en ongewenste situatie. Als er straks echt wat aan de hand is komen er via de kanalen die Meteoconsult aanstuurt geen waarschuwingen binnen".

De commerciële weerbedrijven hebben jarenlang een monopolie gehad op actuele weersinformatie. Nadat ze het KNMI hadden uitgekleed, werd weersinformatie via abonnementen verkocht. Hierover werden onderling afspraken gemaakt tussen de commerciële weerbedrijven teneinde de weermarkt te beheersen en onder elkaar te verdelen. Buienradar.nl heeft hierover een klacht ingediend bij de NMA en daarvoor is inmiddels een dossier aangemaakt.

De weerbedrijven proberen nu verder het KNMI uit te kleden. Dat zou een ramp zijn voor heel veel actuele weersinformatie die nu voor iedereen gratis toegankelijk is gemaakt via o.a. Buienradar.nl. "Ik moet er niet aan denken dat wat wij nu bij het KNMI inkopen straks bij een commercieel bureau moet worden ingekocht. Dan bepalen zij de regie en die zal altijd in hun belang zijn. Dergelijke taken moeten gewoon gedaan worden door de overheid die objectief en onafhankelijk is" sluit Rijkaart af.





http://www.buienradar.nl