Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 4 januari

Fryslân, 04-01-2008 o Politieberichten van donderdag 3 januari 07.00 uur t/m vrijdag 4 januari 07.00 uur.

Haulerwijk: politie onderzoekt openlijke geweldpleging tegen brandweer

De politie onderzoekt de openlijke geweldpleging tegen de leden van het vrijwillige brandweerkorps Haulerwijk. In de nieuwjaarsnacht kreeg de brandweer een melding van een brand aan de Norgerwerg. Eenmaal ter plaatse bleek dat er twee caravans, vol gestopt met brandbaar materiaal, vlak naast een woning in brand stonden. Nog voordat de brandweerlieden waren begonnen met de bluswerkzaamheden, werden ze al bestookt met flessen en zwaar vuurwerk, waaronder vuurpijlen. Tijdens het blussen bleef een grote groep omstanders zeer vervelend aanwezig. Naast het gooien van zwaar vuurwerk werd ook de brandweerauto van het contact gezet, knikken in de brandslangen gelegd en de brandkraan dicht gedraaid. Tevens probeerden enkele omstanders een lid van het vrijwillige brandweerkorps te slaan. Toen dit niet lukte werd hij bedreigd. De politie was inmiddels gewaarschuwd, maar door de dichte mist konden de agenten niet tijdig arriveren. Eenmaal ter plaatse bleek de brand te zijn geblust, maar één van de aanwezigen gooide ondanks dat nog een fles bier naar een agente. Door de brand is er een grote schade ontstaan in het net gerenoveerde centrum. De politie neemt deze zaak bijzonder hoog op. Een grote groep omstanders heeft namelijk het werk van de hulpdiensten bijna onmogelijk gemaakt. De politie heeft inmiddels een onderzoek gestart. Zo worden binnenkort de betrokken brandweermannen en diverse getuigen gehoord. De politie sluit diverse aanhoudingen niet uit.

Heerenveen: betaalautomaten vernield
De politie onderzoekt de vernieling van vijf parkeerautomaten in het centrum van Heerenveen. De automaten zijn vernield in de nacht van oud- op nieuw. De automaten stonden opgesteld op het Gashoudersplein, de Zonnebloemstraat, Herenwal, de Fortuin en het Jacob Hepkemaplein. De schade loopt in de duizenden euro's. Aangifte namens het bedrijf is gedaan door een 47-jarige inwoner van Lippenhuizen.

Leeuwarden: diefstal portemonnee
De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee, met daarin enkele honderden euros. De beurs werd woensdagmiddag rond 18.00 uur gestolen van een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep over de Tuinen. Hier hebben twee mannen haar portemonnee gestolen. De vrouw had de diefstal eerst niet door, pas toen de twee er rennend vandoor gingen over de Tuinen, rechtsaf de Oosterkade op, begreep de vrouw dat ze was gerold. Op haar schreeuwen om hulp werd niet gereageerd. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie.

Zwaagwesteinde: brand in schuur naast woning
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in eeen schuur naast een woning aan de Rozenlaan. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan in de houtkachel in de schuur. De brandweer was snel ter plaatse en kon nog net een auto en een tractor uit het de schuur halen, waarna vervolgens de brand werd geblust.

Heerenveen A32: passagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag op de A32 nabij Heerenveen een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 16-jarige jongen uit Nij Beets gewond raakte. Een 50-jarige automobiliste uit Nij Beets stuurde naar rechts en zag daarbij de tijdelijkse vangrail over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 16-jarige inzittende raakte hierbij gewond. De vrouw kwam met de schrik vrij.

Sneek: politie houdt drie verdachten aan voor vernieling
De politie heeft donderdagavond in de Havenstraat drie inwoonsters van Sneek van 15,15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. De drie hadden bij een woning in de straat de voordeur bekrast en diverse voorwerpen tegen de ramen van de woning gegooid. De bewoner waarschuwde de politie. De agenten waren snel ter plaatse en hielden vervolgens de drie dames aan. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hier bleek dat de drie geen duidelijke verklaring voor de vernieling konden geven. Na een proces-verbaal mochten ze het bureau verlaten.

Drachten: rijden onder invloed, brommobiel in beslag genomen De politie heeft donderdagavond op de J.M. Houwenstraat een 77-jarige bestuurder van een brommobiel uit Rottevalle aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man met zijn brommobiel midden op de weg reed, waardoor het tegemoetkomende verkeer uit moest wijken om zo een aanrijding te kunnen voorkomen. Ook nam de bestuurder de bocht zeer ruim en raakte daarbij bijna troittoir. De man kreeg een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 860 ug/l, goed voor een rijverbod 12 uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Uit onderzoek bleek dat de 77-jarige de afgelopen vijf jaar tenminste vier keer eerder werd verdacht van het rijden onder invloed. Hierop werd besloten om de brommobiel in beslag te nemen.

Bolsward A7: eenzijdig ongeval door gladheid
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een eenzijdig ongeval op de A7 nabij Bolsward afgehandeld. Een 56-jarige bestuurder van een bestelbus uit Sneek verloor door de gladheid de controle over zijn voertuig. De bestelbus kwam in de berm en botste tegen vangrail. Het voertuig schoot vervolgens weer de weg op en sloeg daarbij over de kop. De bestuurder werd door het ambulancepersoneel onderzocht, maar bleek geen letsel te hebben.

Houtigehage/Noordwolde: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend een 30-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Luchtenveld te Houtigehage. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 555 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. In Noordwolde blies een 34-jarige automobilist uit Meppel 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. De man werd vrijdag omstreeks 01.00 uur gecontroleerd op de Rotanstraat te Noordwolde en bleek dus te hebben gedronken.