Opening nieuwe zelfstandige polikliniek voor hart- en vaatziekten

04/01/2008 10:15



Cardiologiecentrum Care for Heart



Per 1 januari 2008 is geopend: het Cardiologiecentrum Care for Heart in Zoetermeer. Het betreft een nieuw particulier initiatief voor een zelfstandige polikliniek voor diagnostiek en poliklinische behandeling van hart- en vaatziekten. De te verlenen zorg is poliklinische en niet-spoedeisend. Een eerder beproeft concept van zorgvernieuwing in de gezondheidszorg ("rapid-access"polikliniek cardiologie voor alle vraagstellingen) komt voltijds ter beschikking voor patiënten met hart- en vaatziekten. In 2005 werd dit concept reeds door de Nederlandse Consumenten en Patiënten Federatie (NCPF) uitgeroepen tot één van de beste voorbeeld polikliniekprojecten in Nederland dat navolging verdiende.

De speciale kenmerken van het centrum zijn: snelle toegang tot de (specialist)cardioloog, tot het onderzoek en tot de diagnose. Men kan binnen enkele dagen terecht. De nieuw gehanteerde definitie van wachttijd is niet tot het eerste polikliniekbezoek maar tot het hele arsenaal van basisonderzoeksmogelijkheden die de cardioloog tot zijn beschikking heeft. Derhalve tot de diagnose en de start van de eerste behandeling. Door de aanwezige grote ervaring en deskundigheid is het centrum een uitstekende mogelijkheid om vertrouwd onderzocht en behandeld te worden. Door de integratie van het spreekuur, de hartfunctieonderzoeken en de testen heeft de patiënt aan het einde van het bezoek direct de uitslag en kan gestart worden met advies en behandeling. De andere kwalitatieve verbetering van het zorgproces is dat er rust en tijd is voor het uitzoeken van het probleem en de klacht. Er is ruimte voor alle vragen, uitleg , informatievoorziening en voorlichting . De persoonlijke benadering, kwaliteit en service op maat staan hoog in het vaandel. Eén en ander gebeurt in een rustige comfortabele omgeving. Het is zeer prettig om te vertoeven in het centrum dat geen ziekenhuissfeer uitstraalt. Er vindt binnen één werkdag heldere, vraaggestuurde rapportage plaats aan de verwijzend (huis)arts. Een minidossier wordt aan elke patiënt uitgereikt als een waarborg van beschikbaarheid van gegevens ten behoeve van de huisarts spoedpost en/of spoedeisende hulp van elk ziekenhuis. Deze spoedzorg kan dus ziekenhuisonafhankelijk worden verleend, de patiëntgegevens zijn altijd direct voorhanden via de patiënt zelf. In geval van intensiever en klinische interventiebehandeling is er samenwerking met alle omliggende ziekenhuizen en interventiecentra. De verdere nazorg en preventiecontroles vinden plaats weer bij Care for Heart en bij de huisarts.

Het centrum is voor iedereen toegankelijk. Men dient wel door een (huis)arts verwezen te zijn. Alle zorgactiviteiten vallen onder de basiszorgverzekering en het centrum heeft reeds contracten met enkele grote zorgverzekeraars. De bedoeling is, ten voordele van de patiënt, daarmee 100 % dekkend te zijn.

Sinds de start van de marktwerking in de gezondheidszorg (2006) is er ruimte gekomen voor particuliere initiatieven. Delen van zorg van diverse specialismen kunnen ook buiten de ziekenhuismuren uitstekend vorm en gestalte krijgen.





http://www.careforheart.nl