Gemeente Bolsward



1
Bolsward, 3 januari 2008

Nieuwjaarsspeech Burgemeester Vroegindeweij

3 januari 2008: een nieuw jaar ligt voor ons een jaar met nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen, ambities, wensen, dromen, vriendschappen; een jaar waarin wij hopen dat we gezond blijven; vriendschappen vasthouden; elkaar blijven stimuleren en ondersteunen. Kortom er voor elkaar zullen zijn; een hechte gemeenschap in het klein en in het groot. Een jaar waarin de toekomst van Bolsward bepaald zal gaan worden, samen met u, met de gemeenteraad in Bolsward en de raden om ons heen. Een belangrijk jaar dus. Graag wens ik u, mede namens het gemeentebestuur een betrokken, respectvol en uitdagend jaar toe. En voor u persoonlijk: geluk, gezondheid en verbondenheid met elkaar. Fijn dat u hier allemaal naar toe bent gekomen.
In deze Broerekerk, een rustpunt op vele dagen van het afgelopen jaar, maar ook een ruimte waarin bruisende activiteiten hebben plaatsgevonden met toneel, muziek, spel, een raadsvergadering en ontvangsten.
En gelukkig ook weer een Kerststal.
Een plaatje was het: de Kerststal met de levende have en de mooie muziek. Hulde aan de vrijwilligers, (Stef de Haas en al die anderen), die in samenwerking met de Stichting tot Behoud van Monumenten in Bolsward ons prachtige en sfeervolle momenten hebben bezorgd. Geweldig bedankt!

2
Samen met de muziek van Andante gaan we met elkaar het nieuwe jaar inluiden. Opnieuw inluiden, want op de eerste dag van 2008 heeft een aantal de kou getrotseerd en zijn onder aanvoering van ons Tweede Kamerlid Sander de Rouwe het ijskoude water aan de Ugolaan ingedoken; en dat allemaal voor het goede doel; het ondersteunen van World Servants. Een mooie start van 2008.
En na de vrieskou was het 's avonds aangenaam warm in de sporthal tijdens Oliebop 2008 waar de verschillende muzikale uitingen onze oren weliswaar op de proef stelden, maar onze harten verwarmden. Het was een grote familie, jong en oud, in de sporthal de Middelzee. En dat dankzij - opnieuw - de vele vrijwilligers die dit mooie spektakel hebben mogelijk gemaakt. Geweldig bedankt!
De stad heeft het jaar luidruchtig uitgeluid. Wat al te luidruchtig soms; met al dat op bommen lijkend vuurwerk (illegaal?) en ook met nogal wat vernielingen aan verkeersborden en andere eigendommen van onze gemeente. De eerste schatting van de kosten komt op 8800 euro! Dat zou niet moeten, en de veroorzakers zijn wellicht op enkele handen te tellen, en eigenlijk kijken wij er in het algemeen niet eens meer van op dat dit gebeurt, maar toch...… Wij zouden er met elkaar voor moeten zorgen dat dit soort vandalisme en agressief gedrag onmogelijk wordt gemaakt zeker als het gaat om het belemmeren van de hulpverleners bij hun werk, zoals dat elders in de provincie voorkwam. Dit is zeker niet alleen een taak van de politie; hier moeten wij ons met elkaar verantwoordelijk voor willen voelen. 2007 ligt achter ons. Dagen, weken, maanden van bezig zijn in huis, op het werk, voor de gemeenschap. Voor de een vloog dit jaar voorbij, voor de ander kroop het voorbij. Er waren mooie momenten en momenten van verdriet. Verdriet veraf geleden maar zo dichtbij op het moment dat die 4 kistjes daar staan......; en dan die zinloze moord op mevr. Bhutto.
3
Maar ook dichtbij: Domien Altenburg.
Zo hebben wij op mijn kamer nog een gesprek over de organisatie van Sinterklaas en dan is hij er ineens niet meer.
Onbegrijpelijk. Zo broos is het leven.
Voor hun nabestaanden en al die anderen eindigde 2007 niet zoals zij het zich hadden voorgesteld. Zij zullen verder moeten, met hun verdriet en hoe zinvol is het leven dan nog? Zullen er dan in 2008 ook nog mensen zijn = zullen wij er zijn = die hen vasthouden, die elkaar vasthouden? Vasthouden, daar gaat het om. In een tijd van toenemende individualisering, dat neigt naar egoïsme, is het voor elkaar verantwoordelijkheid willen nemen, er voor elkaar zijn, respect tonen voor de ander, een steeds duidelijker opgave. Zeker in een samenleving, die wel gekenmerkt wordt door de aanduiding:"de glazen samenleving".
Onze privacy ligt onder vuur. We worden van alle kanten bespied. Soms is het nodig om camera's aan te brengen, zoals in dit gebouw naar aanleiding van vernielingen.
Google bewaart alle zoekgegevens van de gebruikers. De Wikipedia geeft informatie over ons waar niet iedereen even gelukkig mee is.
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 ondervraagden niet blij is met het beeld dat van haar of hem op basis van internetvondsten wordt geschetst. Het BurgerServiceNummer brengt alle burgers bij de overheid en de bedrijven in beeld; en de invoering van het elektronisch kinddossier volgt een kind al vanaf het nulde levensjaar. Het lijkt veel op "de bespiede burger" die wel eens een 'schichtige burger' kan gaan worden. En ook hierin kan de overheid, kan de gemeente het niet alleen regelen; hoezeer wij proberen ons dienstbaar op te stellen richting onze burgers en het vertrouwen van de burger in de overheid, in onze gemeente, proberen te versterken. Als wij ons niet gezamenlijk verantwoordelijk weten voor onze samenleving komt het met ons samen leven niet goed en dreigt de verwildering toe te slaan. Als wij niet met elkaar, ieder op eigen wijze, maar vanuit hetzelfde respect, proberen samen te leven, helpt een Manifest Benoemen en Bouwen niet, door welke pommerantengroep dan ook opgesteld. Wij zullen door ons gedrag naar elkaar toe moeten duidelijk maken dat wij geen "onnozele naïeve dwazen" zijn, maar dat wij respectvol en tolerant willen leven in onze Nederlandse gemeenschap met zijn vele culturen en identiteiten. Genoeg hierover, terug naar Bolsward.
Het jaar 2007 ligt achter ons een jaar waarin weer veel gebeurd is, veel tot stand is gekomen. Met inzet van de Raad, het College onze ambtelijke organisatie en u, de samenleving van Bolsward
. op 7 maart werden de nieuwe provinciale staten gekozen; en het duurde wel wat lang voordat er een nieuw college van GS aan ons werd gepresenteerd; . de WMO werd ingevoerd en gemeentelijke besluiten werden genomen zodat iedereen op haar en zijn eigen wijze in onze gemeenschap mee kan blijven doen; . de 9700ste inwoonster Milou Sieperda, werd op 22 september geboren. In dit tempo van 100 nieuwe inwoners per jaar komt het magische aantal van 10.000 inwoners rap in zicht;
. de raad bracht bezoeken aan andere cultuurhuizen en kreeg daardoor een helder beeld over de (on)mogelijkheden van ons eigen Huis van de Stad; . de groene long middenin onze stad waar de oudere en jongere jeugd op loopafstand van huis allerlei sporten kan beoefenen krijgt een nieuw gezicht en een nieuwe naam: het Sportbolwerk waar door renovatie, samenwerking of fusie en multifunctioneel gebruik van elkaars terreinen nog meer sportmogelijkheden gebundeld gaan worden; . het basisonderwijs krijgt een nieuwe en moderne jas in de Jenaplanschool, De Blinker en De Bron;

4
. door de bouw van de Marne Campus krijgt het voortgezet onderwijs een duidelijker gezicht dat hopelijk nog meer jongeren naar Bolsward zal trekken; . De Prins aan de Dijkstraat opent zijn deuren en samen met de andere horeca wordt het weer leuk en gezellig uitgaan in Bolsward, mits........ juist...... die enkele jongelui zich dat ook eens bewust gaan worden dat uitgaan leuk kan zijn ook zonder teveel drank en zonder drugs; zonder vandalisme en het beschadigen van andermans spullen; . de stadsomroeper doet zijn intrede en ontpopt zich als een ware ambassadeur voor Bolsward zowel in als buiten onze gemeente;
. Christiaan Noordhuis vindt (wederom) het eerste kievitsei in Fryslân en Ron Kroese is de eerste gelukkige jonge vinder van het 1e kievitsei in Bolsward. . de familie Kooistra van Jumbo werd tweede in de ZO2Z-Award verkiezing en zette daarmee ook Bolsward op de kaart. Het wordt nog drukker aan de Snekerstraat..... . en Pieter Meeter toonde zich een waardig opvolger als de nieuwe schipper op het Bolswarder Skûtsje.
. er kwamen 15 nieuwe Nederlanders in Bolsward ; 15 naturalisaties, komend uit Irak, Wit Rusland, Egypte Somalië, Sierra Leone, Syrië, Armenië, Ivoorkust, Zwitserland en Angola. 10 verschillende nationaliteiten, 10 verschillende culturen; verschillende identiteiten en toch samen, elkaar respecterend;
. een nieuw evenement ging van start: de Boalserter Simmerwike, stormachtig "skomjend en zwoel" bedoeld voor hen die lekker thuis vakantie vierden en voor de toerist die Bolsward aandeed;
. er werd weer veel gebouwd, verbouwd vernieuwd en ingepast: 80 nieuwe woningen erbij! En 113 nieuwe inwoners!
. het Keerpunt aan de Praamsmalaan;
. de vernieuwbouw van Bloemkamp;
. het Parkplan;
. het Peter van Thaborplein;
. de Kinderopvang aan de Praamsmalaan;
. een nieuw bedrijventerrein, de Marne 2 ging van start waardoor de economische ontwikkeling nog meer mogelijkheden biedt;
. ons Bolswards Nieuwsblad kreeg een nieuwe kleur en een groter lettertype (fijn voor de brildragers onder ons);
. en de lokale radio ging over de grens met A7FM;
. en in de laatste vergadering van dit jaar besloot de raad tot de aanschaf van een eigen stadswimpel in de kleuren zwart en geel. Iedere bezitter van een vlaggenstandaard wordt opgeroepen de wimpel aan te schaffen voor een nog herkenbaarder stad. Het jaar 2007; Wat is er veel gebeurd.
Bolsward is een stad met ambities, een stad die wil laten zien waarvoor zij staat. Een stad die voorbereid is op haar toekomst. Een toekomst die in 2007 besproken is met u, met de organisaties, met het bedrijfsleven. Waarin u aangaf niet benauwd te zijn voor een opgaan in een groter geheel, want zo zei u: onze identiteit; onze cultuur, onze eigenheid zal altijd blijven bestaan. Daar spreekt trots uit, trots op uw, op onze stad. Op 12 juni jl. nam de raad het besluit om voor een herindeling op termijn te gaan vanuit de visie dat Bolsward een stad is, maar geen vesting! In andere gemeenten in de ZuidWesthoek wordt ook de discussie over de toekomst gevoerd. We hebben kunnen vernemen dat Nijefurd naar Bolsward lonkt; dat Wûnseradiel samen met Bolsward de discussie over de herindeling in wil gaan; dat Littenseradiel een gemeente met alleen Bolsward en Wûnseradiel erbij te klein vindt
5
Dat verschillende indelingsmogelijkheden zijn besproken in het onderzoeksrapport dat door Wymbritseradiel is opgesteld. Dat de andere Zuid-Westhoekgemeenten onlangs een rapport hebben uitgebracht met de titel: een kleurrijk perspectief voor Zuidwest Fryslân: een verkenning naar herindeling.
Voorkeursvarianten vliegen over tafel en gaan met name over het optellen van bestaande grenzen; het bij elkaar voegen van bestaande gemeenten. Zelden wordt er gesproken over het bekijken van de totale Zuid-Westhoekregio in relatie tot bij elkaar passende culturen, identiteiten, eigenaardigheden; sociale en economische samenhang; elkaar aanvullende en versterkende aspecten.
De grenzen-loze herindeling noem ik dat, getekend vanuit de passermethode, waarbij een stad met een regionale functie als middelpunt wordt genomen. Als ik de verschillende geluiden van de afgelopen tijd goed interpreteer zou één grote Zuid- Westhoekgemeente wel eens een brug te ver kunnen zijn voor dit moment. Wij roemen de korte afstand tussen burgers en bestuur en tegelijkertijd is schaalvergroting onvermijdelijk vanuit de kwetsbaarheid en de kwaliteit van bestuur en organisatie. Dat zo zijnde komt de andere variant in beeld: het realiseren van twee gemeenten in de Zuid-Westhoek waarbij in de beide nieuw te vormen gemeenten er een gelijkwaardig evenwicht is
tussen de stad/het stedelijk gebied en het platteland/ het landelijk gebied. Zo is het altijd geweest en hoe zouden wij anders nog het Heamiel kunnen vieren als er geen stad is met omringend platteland. Al was het alleen maar omdat de Heakeninginne met haar hofdames de afgelopen jaren niet alleen vanuit Bolsward, maar zeker ook vanuit het platteland is gekomen.
De stad Bolsward met haar regiofunctie zal in één van die nieuw te vormen gemeenten een belangrijke plaats hebben.

6
Vanuit de grenzen-loze indeling is het mogelijk tot twee gemeenten te komen, die zowel in sociaal-economische en culturele samenhang als in getal, gelijkwaardig zijn en tezamen een slagvaardige en krachtige regio in Zuid-West Fryslân vormen als voorloper op een grote Zuid-Westhoekgemeente.
2008 wordt een historisch jaar; een jaar waarin de geschiedenis van Fryslân opnieuw geschreven gaat worden; het beste lân van d'ierde. Met daarin Bolsward, een stad om trots op te zijn; ooit de tweede stad van Fryslân; een stad waarin u/wij met elkaar zoveel mooie dingen doen om de stad te laten groeien en bloeien; met al die evenementen; met al dat vrijwilligerswerk; met al die voorzieningen. Die stad moet ook in de toekomst een belangrijke positie in deze provincie behouden.
En daar wil ik mij graag voor blijven inzetten; met de wethouders en met de raad. De raad, die dit jaar voor een belangrijke beslissing komt te staan; onze volksvertegenwoordigers, die een besluit zullen nemen over de toekomst van onze stad. Bolsward schrijft opnieuw geschiedenis.
Zo gaan wij het nieuwe jaar in; een jaar met nieuwe uitdagingen, nieuwe ambities, een jaar waarin onze organisatie, onze ambtenaren weer opnieuw en met grote inzet u, ons van dienst zullen zijn.
Ik wens u en de uwen nogmaals veel geluk, gezondheid en betrokkenheid op elkaar toe. Dank voor uw aandacht.