Universiteit Nyenrode

Kwaliteit van arbeid, innovatie en ondernemerschap hoofdthemas voor het bedrijfsleven in 2008

Amsterdam/Breukelen, 4 januari 2007 - De drie belangrijkste themas voor het Nederlands bedrijfsleven in de 2008 en de daaropvolgende jaren zijn kwaliteit van arbeid, innovatie en ondernemerschap. Als grootste bedreigingen worden gezien de ontwikkeling van de wereldeconomie, gevolgd door concurrentie van andere landen en bureaucratie, wet- en regelgeving. Dit is een van de conclusies die getrokken kan worden uit een onderzoek van het FD en Nyenrode onder ruim 500 managers en ondernemers.

Het bedrijfsleven ziet als de drie belangrijkste themas waar de overheid meer werk van zou moeten maken onderwijs, belastingen en transport/verkeer. De Nederlandse managers en ondernemers is in het onderzoek van het FD en Nyenrode ook gevraagd naar het vertrouwen in ministers uit het kabinet Balkenende. Een derde van de respondenten geeft aan in geen van de ministers het vertrouwen te hebben dat zij, vanuit het perspectief van het bedrijfsleven, een waardevolle bijdrage zullen leveren aan het stimuleren van de Nederlandse economie. Als zij toch een minister noemen dan is dat W.J. Bos (minister van Financiën) op nummer 1, gevolgd door J.P. Balkenende (minister van Algemene Zaken) en daarna C.M.P.S Eurlings (minister van Verkeer en Waterstaat).

De respondenten is verder de vraag gesteld wie zij de meest succesvolle ondernemer cq onderneming in 2007 in het Nederlands bedrijfsleven vonden. 10% van de respondenten noemde TomTom als beste onderneming, gevolgd door Philips (4%), ABN Amro en KPN (beide 3%).

Offshoring
In het onderzoek is bedrijven ook gevraagd naar het mogelijk verplaatsen van activiteiten naar het buitenland. De resultaten van dat onderzoek stemmen grootdeels overeen met recent gepubliceerd onderzoek van Nyenrode over dit thema.

http://www.nyenrode.nl/download/nic/OffshoringbyServiceFirms%20Researc hReport.pdf

Een ruime meerderheid van de ondervraagden schat in dat haar concurrentie concrete plannen heeft om activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. De volgende top 4 komt uit het onderzoek naar voren als favoriete regio:


1) Azië (39%);

2) Oost Europa (20%);
3) West Europa (13%) en gedeelde 4e plaats Latijns Amerika en Afrika (ieder 9%).

Over het onderzoek
Het FD-Nyenrode onderzoek is uitgevoerd onder ruim 500 managers en ondernemers in het Nederlands bedrijfsleven. De technische realisatie van het onderzoek is begeleid door onderzoeksbureau MWM2 (www.mwm2.nl) in Amsterdam. Klik op onderstaande link voor het volledige onderzoeksrapport.

http://server1.dmfacts.nl/cgi-bin/nyenrode/clickout.php?name=MonitorAn alysisDec2007
© Nyenrode Business Universiteit