Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 4 januari 2008
Plaats Bergen

B&W stellen beleid schuilgelegenheden voor dieren vast

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen hebben onlangs een beleid vastgesteld voor het bouwen van schuilgelegenheden voor dieren. Door de vaststelling van dit beleid is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om in het buitengebied via een eenvoudigere en goedkopere vrijstellingsprocedure een schuilgelegenheid voor dieren te bouwen. Dit beleid is alleen van toepassing bij het hobbymatig houden van dieren, agrarische bedrijven kunnen geen gebruik maken van dit beleid.

Aanleiding
De aanleiding om een beleid vast te stellen is een handhavingproject dat de gemeente Bergen in 2005 heeft opgestart. In het buitengebied van de gemeente Bergen waren een groot aantal schuilgelegenheden voor dieren, met name zeecontainers, illegaal geplaatst. Nadat de gemeente de eigenaren had aangeschreven om de illegale bouwsels te verwijderen, ontving ze een petitie van een groot aantal paardenbezitters. Het bleek dat er een grote behoefte was aan dergelijke schuilgelegenheden. De gemeente heeft dit sein opgepakt en is met het oogmerk op de verbetering van het dierenwelzijn aan de slag gegaan met het opstellen van een beleid. Veel dieren staan het hele jaar buiten, de schuilgelegenheid biedt dan onder andere bescherming tegen zon, regen en insecten.

Het beleid
De gemeente heeft vervolgens onderzocht welke wettelijke mogelijkheden er zijn om schuilgelegenheden voor dieren te realiseren. Een van de uitgangspunten bij het opstellen van het beleid was kwaliteitsverbetering; de schuilgelegenheden dienen te passen in het bestaande landschap. Daarnaast diende de vergunningsprocedure eenvoudiger te verlopen. Het beleid is tot stand gekomen in overleg met de provincie. Het resultaat is een beleid dat het onder bepaalde voorwaarden mogelijk maakt, om op een eenvoudigere manier dan voorheen het geval was, een vergunning te verlenen voor de bouw of legalisatie van een schuilgelegenheid voor dieren. Aan de hand van het beleid wordt per situatie afgewogen of het oprichten van een schuilgelegenheid voor dieren op een bepaalde locatie aanvaardbaar is.

Bestemmingsplan 'Buitengebied'
Bij de eerstvolgende herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied' wordt het vastgestelde beleid in het bestemmingsplan opgenomen, hierdoor wordt de procedure tot realisatie van schuilgelegenheden nog sterker vereenvoudigd.