Unicef Persservice
Unicef staat klaar met hulpgoederen voor kinderen in Kenia

Nairobi, 4 januari 2008 - Terwijl wegen weer begaanbaar worden en transport weer mogelijk, werkt Unicef in Kenia samen met het Keniaanse Rode Kruis aan het versturen van essentiële goederen aan kinderen die getroffen worden door de gewelddadigheden van de afgelopen dagen. Door het hele land hebben een geschatte 500.000 mensen humanitaire hulp nodig. Het merendeel daarvan is vrouw en kind, aldus Unicef.

Na vier dagen van geweld is het aantal doden opgelopen tot meer dan 300, waaronder 50 kinderen die omkwamen in een brand in een kerk in de stad Eldoret. Het geweld treft grote delen van het land, waaronder de dichtbevolkte sloppenwijken in de hoofdstad Nairobi. Het Keniaanse Rode Kruis meldt dat rust, gezag en orde in de Rift Vallei, westelijke en Nyanza provincies volledig zijn ingestort.

De door het geweld getroffen mensen hebben voedsel, water, onderdak, sanitaire voorzieningen, medische goederen en bescherming nodig. Voor moeders en kinderen moeten 'veilige plaatsen' worden opgezet om ze te beschermen tegen de gewelddadigheden. In de getroffen gebieden is seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen gemeld. Verder is er een tekort aan brandstof doordat veel benzinepompen zijn geplunderd of verwoest.

Een groot deel van de getroffen populatie leed al aan voedsel- en medicijnentekort voordat het geweld losbarstte. Zij leven in de armste gedeelten van het land. Ook is er bezorgdheid over de impact van het geweld in Kenia op de humanitaire programma's voor Kenia's buurlanden. Transport vanuit de haven van Mombasa is aan banden gelegd, waardoor de goederenstroom ten behoeve van vredes- en humanitaire operaties van de Verenigde Naties in zuidelijk Sudan, Oeganda en delen van de Democratische Republiek Congo uiteen is gevallen.

Unicef acties:

Voeding: het leveren van voedingssupplementen om ondervoeding onder de ontheemden in de zwaarst getroffen gebieden te verminderen. Unicef richt zich op 50.000 kinderen en 5.600 zwangere en net bevallen vrouwen.

Gezondheidszorg: het leveren van medische hulpgoederen en het opzetten van een waarschuwingssysteem zodat een eventuele uitbraak van ziektes snel duidelijk wordt.

Bescherming van kinderen: het opzetten van veilige plaatsen voor ontheemde moeders en kinderen. Deze plaatsen vormen een veilige haven waar kinderen worden beschermd tegen het geweld en waar ze medisch behandeld kunnen worden. Scholen blijven gesloten tot 15 januari.

Onderdak: de distributie van 15.000 zogenoemde familiekisten, waarin dekens, plastic zeil, kookgerei, zeep en jerrycans zitten. Van de kisten profiteren zo'n 100.000 mensen.

Water en sanitaire voorzieningen: het leveren van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen aan meer dan 100.000 mensen. UNICEF is in meer dan 150 landen en gebieden actief en helpt kinderen hun eerste levensjaren overleven en zo gezond mogelijk opgroeien. Unicef is de grootste leverancier van vaccins voor ontwikkelingslanden en zet zich voor kinderen in via projecten op het gebied van gezondheid en goede voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen, goed basisonderwijs voor jongens en meisjes en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. UNICEF is voor haar financiering geheel afhankelijk van vrijwillige bijdragen van individuen, bedrijven, stichtingen en regeringen.


* * * *



Unicef