Gemeente Binnenmaas

Ouderen in 's-Gravendeel krijgen huisbezoek

In april 2007 is in s-Gravendeel het project signalerend huisbezoek gestart. Doel van dit onderzoek is een beeld te krijgen van de vragen en behoeften van mensen van 75 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. De gemeente Binnenmaas gebruikt de gegevens die uit het onderzoek naar voren komen voor het ouderenbeleid. Door in te spelen op de behoeften die er zijn en dit te verwerken in het ouderenbeleid, kan de situatie van de oudere inwoners immers ook verbeteren.

Eenzelfde onderzoek bij inwoners van 75 jaar en ouder is eerder al uitgevoerd in de kernen Maasdam, Puttershoek, Westmaas, Heinenoord en Mijnsheerenland. Uiteraard worden ook de gegevens uit dit onderzoek gebruikt om in te spelen op de wensen die leven onder oudere inwoners.

Inmiddels zijn ruim 300 ouderen in s-Gravendeel gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. In 2008 worden de overige inwoners van 75 jaar en ouder benaderd. Vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid, bezoeken de ouderen thuis en bespreken met behulp van een vragenlijst de situatie van de desbetreffende persoon. Daaruit kan bijvoorbeeld duidelijk worden dat de oudere behoefte heeft aan bepaalde voorzieningen.

Alle inwoners van 75 jaar en ouder in s-Gravendeel krijgen van tevoren een telefoontje met de vraag of zij aan het project willen meewerken. Als dat het geval is, wordt meteen een afspraak gemaakt voor het huisbezoek. Alle gegevens die het gesprek oplevert zijn uiteraard vertrouwelijk.

De gemeente Binnenmaas stelt het op prijs als alle zelfstandig wonende 75-plussers mee willen werken, ook als zij zelf geen vragen of problemen hebben. Het uiteindelijke doel is te weten hoe senioren hun situatie beleven en wat de gemeente er aan kan doen om die situatie zo goed mogelijk te maken. Dat kan alleen worden bereikt als zo veel mogelijk mensen meedoen aan het onderzoek.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl