Ingezonden persbericht


Unisys helpt Nederlandse overheid om voertuig-, rijbewijs- en registratiefraude te bestrijden

Verbeterde infrastructuur versterkt 'European Car and Driving Licence Information System' voor veertien landen in Europa

Schiphol-Rijk, 4 januari 2008 - Unisys Corporation (NYSE: UIS) kondigt een uitbreiding aan van de overeenkomst met RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), de Nederlandse organisatie verantwoordelijk voor voertuig- en rijbewijsregistratie. De uitbreiding houdt in dat Unisys het European Car and Driving Licence Information System (EUCARIS), waarmee Europese lidstaten snel en betrouwbaar toegang hebben tot officiële informatie over voertuigen en rijbewijzen, zal vernieuwen.

EUCARIS wordt gebruikt door veertien Europese landen om grensoverschrijdende autodiefstal, verzekerings- en voertuigfraude tegen te gaan. Unisys is vanaf de introductie in 1994 betrokken bij de ontwikkeling van EUCARIS en werkt nu samen met de RDW om de mogelijkheden te verbeteren. Het nieuwe systeem - EUCARIS II - is ontworpen om de samenwerking tussen de lidstaten te verbeteren, kosten te verlagen en een flexibele infrastructuur te bieden waarin toekomstige modules - zoals een zoekmachine om verkeersboetes te achterhalen en de politie te faciliteren - eenvoudiger kunnen worden geïntegreerd.

Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst zal Unisys een betrouwbare en veilige uitwisseling bieden van gevoelige informatie die via het systeem wordt uitgewisseld. Een .NET applicatie is tevens ontwikkeld om leden te voorzien van eenvoudiger toegang tot elkaars systemen. Deze applicatie maakt het overbodig om een afzonderlijk UNIX-systeem te gebruiken als front-end server voor EUCARIS. Leden kunnen in plaats daarvan de standaard Windows server gebruiken.

"Unisys is een belangrijke partner van de RDW, onder meer op het gebied van veilige informatie-uitwisseling," zegt Hans van der Bruggen, adjunct-directeur van de RDW. "De uitbreiding van de overeenkomst helpt ons om onze strategische doelen te bereiken, in de wetenschap dat EUCARIS II nu meer eenvoud en betrouwbaarheid biedt en meer functionaliteit voor alle gebruikers."

De Nederlandse RDW en haar Duitse equivalent KBA zijn al gebruikers van EUCARIS II. Landen die de laatste versie nog niet gebruiken kunnen nog steeds via EUCARIS I zoeken op het EUCARIS II systeem in Nederland, middels een vertaalserver (IDA GateWay). Luxemburg, Estland, Hongarije, Letland, Roemenië en Zweden zijn bezig om EUCARIS II op te zetten en een nieuwe taalmodule zorgt ervoor dat alle landen in hun eigen taal kunnen werken.

"De overeenkomst met EUCARIS II versterkt onze langlopende samenwerking met overheidsinstellingen in heel Europa," zegt Fred Bosch, Manager Consulting Services bij Unisys. "Ons werk voor RDW is een mooi voorbeeld hoe Unisys zijn klanten in zowel publieke als private sectoren kan ondersteunen met de beste infrastructuur voor veilige en betrouwbare diensten."

Over EUCARIS

De EUCARIS standaard is momenteel in gebruik bij veertien landen in Europa om informatie uit te wisselen over voertuigen: Nederland, België, Duitsland, Ierland, Estland, Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland, Guernsey, Jersey, Isle of Man en Gibraltar), Hongarije, IJsland, Luxemburg, Litouwen, Letland, Roemenië en Zweden. Zes lidstaten maken tevens gebruik van EUCARIS om gegevens over rijbewijzen uit te wisselen. Het systeem faciliteert bilaterale overeenkomsten in zaken als verkeersboetes, parkeerovertredingen en onbetaalde heffingen en in de afgelopen paar jaar zijn verdragen getekend op gebied van fraudepreventie en misdaadbestrijding, zoals het verdrag van Prüm. Binnen het Prüm-verdrag kunnen justitiële instanties voertuiggegevens controleren maar ook persoonsgegevens. Naar verwachting zal dit verdrag deel worden van Europese wetgeving, verplicht voor alle 27 lidstaten en 4 EFTA landen.

Over Unisys

Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. We bieden consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. We zijn erin gespecialiseerd om klanten te helpen om informatie zo te gebruiken dat bedrijfsactiviteiten efficiënt en veilig zijn zodat bedrijfsdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden. Onze consultants en specialisten helpen klanten om hun uitdagingen beter te begrijpen en meer visibiliteit te bieden in de bedrijfskritische verbanden tussen de verschillende activiteiten. Bezoek voor meer informatie www.unisys.nl.

####

Unisys is een geregistreerd handelsmerk van Unisys Corporation. Alle andere merken en producten waar hierin naar verwezen wordt, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.