Ingezonden persbericht


PvdA-jongeren: NOS moet niet bieden op Eredivisierechten

De Jonge Socialisten in de PvdA roepen de NOS op om dit jaar geen bod uit te brengen op de rechten op het uitzenden van Eredivisievoetbal. Voorzitter Michiel Emmelkamp: "De voetbalrechten kostten bij de vorige veiling 37 miljoen euro. Dat moet een overheidsorganisatie als de NOS niet willen betalen, de overheid kan dat geld veel beter besteden." Daar ziet de JS dan ook een taak voor de politiek: ze hoopt dat minister Plasterk en de Tweede Kamer in de toekomst zullen zorgen dat de NOS ook de komende jaren niet meer zal meebieden op de voetbalrechten.

Volgens de PvdA-jongeren is het idee dat voetbal persé thuishoort bij de publieke omroep achterhaald. Emmelkamp: "De overheid moet zorgen voor een publieke omroep die informatief is, en voor de aantrekkelijkheid moeten er natuurlijk wel wat krenten in de pap van het aanbod zitten. Maar 37 miljoen euro voor één krent is echt veel te veel." Volgens de mediawet en het mediabesluit moet de NOS haar begroting laten goedkeuren door het Commisariaat voor de Media, dat weer verantwoording aflegt aan minister Plasterk. "Als het aan ons ligt, zorgt de minister er de volgende keer voor dat de NOS zich niet langer voorneemt mee te bieden op de voetbalrechten."

Op voetbalgebied moet de overheid er volgens de JS wel voor zorgen dat alle Nederlanders de wedstrijden kunnen bekijken. Emmelkamp: "In het mediabesluit staat al dat het voetbal op een open net te zien moet zijn. Maar in de afgelopen jaren is gebleken dat dat ook bij de commerciëlen prima kan. Zolang dat gegarandeerd is hoeft de overheid wat ons betreft niet zelf de wedstrijden uit te laten zenden, zeker niet voor zo'n gigantisch bedrag als de commerciëlen er voor betalen."

----------



Ingezonden persbericht