Gemeente Arcen en Velden


Nieuwjaarstoespraak burgemeester
2008

"trots, eensgezindheid, saamhorigheid en realisme", dit zijn naar mijn mening de kernbegrippen die in 2008 leidraad zijn voor het besturen van onze gemeente.

Trots op wat we met zijn alle bereikt hebben,
Eensgezind omdat dit kracht en power uitstraalt,
Saamhorigheid omdat we het gevoel willen uitstralen dat we bij elkaar horen, samen leven,
Realisme, omdat we ook niet weglopen voor de werkelijkheid van dit moment en samen een oplossing zoeken en vinden voor de toekomst van onze gemeente. Ik vertel hierover meer in mijn toespraak.

Laat ik beginnen om u allen een gezond, gelukkig, succesvol 2008 toe te wensen.
Humor, bezinning en realiteit zijn kenmerkend voor deze jaarwisseling. Sinterklaasfeest, de carnavalsvoorbereidingen en het kerstfeest liepen zo ongeveer door elkaar heen.
Nog op de valreep van 2007 heeft de ondertekening plaats gevonden van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, de ontwikkelaar Nouville en de woningstichting Arcen en Velden voor de bouw van twee maatschappelijke voorzieningen: het MFA in Arcen en de BMV in Velden.

Beide projecten vloeien voort uit de in 2003 met u gemaakte afspraak dat we alles in het werk zullen stellen om het voorzieningenniveau in onze drie kernen op peil te brengen en klaar te maken voor de toekomst. Een totale investering van 20 miljoen. Een ongekende inspanning van de Gemeente Arcen en Velden en haar partners en daar zijn we apetrots op! Dat neemt ons niemand meer af!

Samen met toekomstige gebruikers is (en wordt nog steeds) gewerkt aan een gemeenschappelijke, multifunctioneel gebouw dat toekomstbestendig is en waar verenigingen de komende 30 jaar volop gebruik van kunnen maken. Door de bouw van een nieuw gemeenschapshuis in Arcen wordt tevens ruimte gemaakt voor de noodzakelijke uitbreiding van het woonzorgcomplex voor ouderen.
Ook de jeugd van Velden krijgt een eigen nieuw gebouw. Naast de bouw van deze maatschappelijke voorzieningen zal de komende 10 jaar een inhaalslag gemaakt worden met de bouw van 380 woningen in de drie kernen. Woningen voor alle bewonerscategorieën. Woningen die nodig zijn om ook jonge gezinnen in de dorpskernen te kunnen laten wonen.

Met de start van al deze projecten wordt net op tijd de juiste inzet gepleegd om de leefbaarheid van onze kernen op peil te brengen. En niemand neemt ons dat meer af!

Daarmee verwijs ik natuurlijk naar de toekomst van de Gemeente Arcen en Velden. U heeft allen vlak voor de kerst een huis aan huisfolder gekregen die u informeerde over de toekomst van onze gemeente.

Reeds in de behandeling van de kadernota en de begroting 2008 en meerjarig tot 2010, heeft het college aangegeven dat de rek eruit is en dat we omwille van de kwaliteit en de aard van de dienstverlening pijnlijke en noodzakelijke keuzen moeten maken.
We zijn als kleine gemeente zeer kwetsbaar en het is in het belang van onze burgers om die kwetsbaarheid onder ogen te zien en te handelen. Daar is moed voor nodig en daadkracht. Die moed en daadkracht heeft de gemeenteraad en het college getoond en zal dit in de komende maanden ook tonen. Voorop staat (en daar zullen we voor waken) hoe wij de belangen van u, onze burgers, ons bedrijfsleven, onze verenigingen het beste dienen en voor de toekomst borgen.

De rijksoverheid geeft de gemeente steeds meer taken en wil de gemeente als bestuurslaag een steeds belangrijkere rol geven.
Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat onze ambtelijke organisatie kwetsbaar is door onderbezetting en dat er minimaal 10 tot 15 personeelsleden bij moeten om aan die wettelijke taken te kunnen voldoen. Om dat te kunnen financieren, zou het belastingniveau in onze gemeente, structureel met 50 % verhoogd moeten worden.
Daarmee zouden we de grens van het aanvaardbare ver overschrijden, los van het feit dat een dergelijk forse belastingverhoging door de provincie nooit geaccepteerd zou worden.
Zelfstandigheid is daarom op termijn onverantwoord en zullen we uiteindelijk gaan fuseren met een grotere gemeente. Met welke is nog even de vraag. Daar willen we met een ieder over in gesprek. De uiteindelijke beslissing zal door de gemeenteraad voor 1 april genomen moeten worden.

De gemeenteraad wil in haar belangrijke rol als uw vertegenwoordiger, goed beslagen ten ijs komen om verantwoord beslissingen te kunnen en moeten nemen om een fusiepartner te kiezen. Die keuze is inderdaad beperkt tot Venlo of Horst aan de Maas, omdat in de regio gemeenten al verdergaande afspraken samen en met de provincie hebben gemaakt. Meer buren hebben we niet! Daarom vinden aanstaande maandag, dinsdag en woensdag gespreksavonden plaats in Lomm over deze fusie. Ik roep u allen op hier gebruik van te maken.

Ik roep vooral op tot eensgezindheid.
De kracht van onze gemeenschappen is juist de saamhorigheid. Juist nu is het van belang om dat gemeenschappelijke te dienen.
Ik zal er alles toe bijdragen dat de uiteindelijke keuze van de gemeenteraad voor een fusiepartner, een unanieme keuze zal zijn, gedragen door alle dertien raadsleden.
En daarmee zeg ik tevens dat een keuze die leidt tot verdeeldheid alom, tot bijvoorbeeld opsplitsing van onze gemeente, ja zelfs verdeeldheid veroorzaakt in ons verenigingsleven, dwars door de gemeenteraad en zelfs politieke fracties verdeelt, een slechte keuze is, een zwaktebod.

Maar het is de gemeenteraad van Arcen en Velden die uiteindelijk een keuze zal maken en in het democratisch proces is een raadsbesluit, altijd een meerderheidsbesluit.
Hoe de toekomst van onze gemeente er uiteindelijk uit zal zien, wie uiteindelijk onze partner zal worden......de eigenheid, cultuur, de sociale binding in onze drie kernen en tussen onze drie kernen, zal daardoor niet beïnvloed worden. Ons rijk verenigingsleven is de voorwaarde en de garantie voor de leefbaarheid in de kernen Velden, Lomm en Arcen.
En dat neemt niemand ons af!

Ik ben ervan overtuigd dat na de fusie de serviceverlening aan burgers, verenigingen en bedrijven sterk zal verbeteren, dat we onze eigenheid, onze eigen cultuur en saamhorigheid kunnen bewaren en dat we onze ambities voor de komende jaren kunnen doorontwikkelen en verbeteren, dat we meer dan voorheen gebruik kunnen maken van de veelzijdige en deskundige ondersteuning die een grotere gemeentelijke organisatie ons te bieden heeft. Ik heb daar het volste vertrouwen in.

Ik wens ons allen een heel gelukkig, gezond, vrolijk en vooral wijs 2008 toe!

Fons Tans
Burgemeester