Gemeente 's-Hertogenbosch

04-01-2008
Herdenking 500 jaar Jeroen Bosch

Werkgroep aan de slag

Onder leiding van (co-) informateur Ad 's-Gravesande is vanaf eind november 2007 een stedelijke werkgroep aan het werk om te komen tot de opstelling van een totaalplan voor een langjarige Jeroen Bosch-manifestatie, met als hoogtepunt de herdenking van het 500e sterfjaar van de schilder in 2016. In de werkgroep zijn de volgende disciplines vertegenwoordigd:

1. kennis/educatie

2. beeldende kunst/museale zaken

3. creatieve industrie

4. podiumkunsten

5. cultuur, citymarketing/toerisme, communicatie/(inter) nationale betrekkingen / gemeentelijke organisatie

Leden van de werkgroep
Jules van de Vijver, directeur Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost
Charles de Mooij, directeur Noordbrabants Museum Aart Wijnen, voorzitter Bosch Architectuur Overleg/BAI Geert Overdam, directeur Theaterfestival Boulevard Mw. Lian Duif, Ad van Niekerk en Herman Loerakker, namens de gemeente 's-Hertogenbosch. Als adviseur participeert, cultureel intendant, Mw. Erica Haffmans.

Contacten met het veld
Omdat er in 's-Hertogenbosch vele organisaties en instellingen actief zijn op de genoemde terreinen, leggen de leden van de werkgroep vanuit hun specifieke werkveld de nodige externe contacten met vertegenwoordigers hiervan, om deze organisaties bij de plan ontwikkeling te betrekken. Het gaat er tenslotte om de best mogelijk ideeën te verzamelen en een zo groot mogelijk 'draagvlak' te verkrijgen voor de meerjarige manifestatie.

De werkzaamheden van de werkgroep worden bestuurlijk begeleid door: burgemeester A. Rombouts, de wethouders R. Weterings en B. Pauli en co-informateur Martijn Sanders. Naar verwachting zullen de informateurs Sanders en 's-Gravesande medio april 2008 een totaalplan presenteren aan het college van burgemeester en wethouders.

Achtergrond
Martijn Sanders en Ad 's-Gravesande zijn in het najaar 2007 door het college van burgemeester en wethouders benoemd tot informateurs voor het opstellen van een meerjarig plan voor het project Jeroen Bosch 500 jaar. In mei 2007 heeft de gemeenteraad de kaders vastgesteld voor de Meerjarenaanpak Jeroen Bosch 500 jaar. In de opmaat naar 2016, de herdenking van het 500e sterfjaar, wil het stadsbestuur komen tot een toonaangevend programma. Een klassiek spoor, uitmondend in een Jeroen Bosch tentoonstelling in het Noordbrabants Museum en een modern spoor in de vorm van een stedelijk programma als opmaat naar een hedendaagse manifestatie van internationale allure.

Centraal mailadres
Voor het indienen van ideeën, suggesties of het stellen van vragen heeft de gemeente een centraal mailadres aangemaakt: JeroenBosch500jaar@s-hertogenbosch.nl