Gemeente Maasgouw


Nieuwjaarstoespraak gemeente Maasgouw

Door burgemeester Frans Wilms te Linne, 3 januari 2008

Dames en heren,

Graag heet ik u allen van harte welkom. Heel fijn, dat u vanavond de weg heeft gevonden naar de Harmoniezaal in Linne.

Een heel bijzonder welkom richt ik graag aan mijn collega van over de grens, Burgmeester Hubert Brouns van onze buurgemeente Kinrooi. Ik zou u willen vragen: geeft u hem een hartelijk applaus!

`In Maasgouw is ut good om te wone, in Maasgouw is ut altied lente', hebben we zojuist uit de luidsprekers gehoord. En dat geldt zeker voor onze kern Linne...


- met een fijne basisschool,


- met een best nog vitale geloofsgemeenschap


- met een uitstekende harmonie,


- met een schutterij met een geschiedenis van meer dan een eeuw,


- met kwakende kwekkerte die zich voorbereiden op de machtsovername


- en nieuwe sportvelden en woningen in voorbereiding.

Ik weet natuurlijk niet precies met welk gevoel u hier vanavond staat. Het zou kunnen dat u ook meegedaan heeft aan de Oudejaarsloterij. Dat u gehoopt hebt op die hoofdprijs van 20 miljoen euro en dat die kanjer net aan uw neus is voorbijgegaan... En nu teleurgesteld bent.

Moet ik uit het geroezemoes in de zaal concluderen, dat dit inderdaad het geval is?

Laat ik dan aan slachtofferhulp doen. Mijn boodschap is dat dat nergens voor nodig is, wanneer u oog heeft voor die al oude wijsheid. Die wijsheid die zegt, dat geluk gewoon op straat ligt...

Zoals in `Alles is Liefde', de meest bezochte film van het afgelopen jaar. Het is een romantische komedie over de liefdesperikelen van zes koppels die er achter komen dat liefde overal is. Maar liefde is als Sinterklaas. Als je erin gelooft, dan komen je dromen uit.

Wanneer je kiest voor positivisme en dat uitstraalt, dan zul je optimisme in je dagelijks leven blijven ervaren. Met jóuw keuze zorg je voor een verandering van jezelf en van je omgeving.

Het is een aansprekende oproep om positief te denken.

Ik denk zelfs, dat we een slagje dieper zouden kunnen gaan. Het initiatief `Cradle tot Cradle' (C2C) kan daarbij helpen.

Dit initiatief zet ons huidige denken over productie en afval helemaal op zijn kop. De natuur staat hierbij als voorbeeld. Daar bestaat geen afval dat overblijft. Afval is steeds opnieuw voedsel. De opgave is om dat ook in ons dagelijks leven te organiseren. De eerste creatieve voorbeelden zijn er. Het ijsje dat in een bijzondere verpakking zit. Je kunt de verpakking gewoon weggooien. Bij kamertemperatuur wordt deze een onschuldige vloeistof. Of de biologisch afbreekbare meubels die door een Maastrichts studentenbedrijf vervaardigd gaan worden uit maïskolven.

Dat slagje dieper ontstaat, wanneer we ons afvragen wat er zou gebeuren wanneer we dit C2C-principe ook toepassen op onszelf, op ons eigen gedrag. Iemand met vragen en opmerkingen zien we dan niet als klager en lastig, die we moeten overtuigen. Nee, de klager, de opposant is dan als voedsel. Kritiek is dan geen afval, maar een inspiratiebron om je werk beter te maken.

Dan gaat het er niet meer om, dat je je eigen opvattingen beter verkoopt. Dan wil je dat je de gevoelens en de wijsheid die onder mensen zit een plek geeft. Je bent dan niet tevreden, wanneer je voorbedachte plan ongeschonden door de vergadering komt. Integendeel, je geniet vooral dan wanneer je in overleg tot vernieuwingen en aanpassingen komt, waar je in het geheel nog niet bij hebt stilgestaan...

Ik ben er van overtuigd, dat je zo uitkomsten krijgt, die je verwachtingen overtreffen. Omdat je de energie van je medemensen weet in te zetten. Dat geeft een enorme kracht. Vertrouwenskracht zou ik die willen noemen.

Als gemeente willen we deze vertrouwenskracht graag inzetten bij de speerpunten van beleid die we ons hebben voorgenomen.

Het zijn er drie

* we willen een optimale dienstverlening

* we zetten ons in voor de leefbaarheid van onze kernen
* we gaan ervoor om ons fantastische Maasplassen gebied in combinatie met de historische kracht van het witte stadje Thorn, de vestingstad Stevensweert en het handelsstadje Wessem te benutten.

Op elk van deze drie hoofdlijnen doen we op onderdelen prachtige dingen. Maar tegelijkertijd zijn we pas aan het begin.

Neem de dienstverlening. We hebben de publieksbalie in ons publiekscentrum in Maasbracht naar veler tevredenheid aangepast. De wachttijden zijn inmiddels zo kort dat we opnieuw klachten krijgen. Mensen willen niet te snel geholpen worden, want ze willen het filmpje over Maasgouw is onze wachtruimte liever eerst afkijken... Maar we weten, dat er nog volop werk aan de winkel is. Het inlopen van achterstanden die ontstaan zijn bij het verstrekken van bouwvergunningen heeft op dit moment bijvoorbeeld de hoogste prioriteit.

In het kader van de leefbaarheid kijken we met een bijzonder goed gevoel terug naar de bijeenkomst over het dorpsontwikkelingsprogramma in Stevensweert en Ohé en Laak. Met veel inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen hebben we opgaven verkend, waar we in ons Eiland in de Maas de komende jaren voor staan. Vergrijzing en ontgroening en beperkte mogelijkheden om te bouwen vragen om een nadere bezinning. Door dat samen met de inwoners te doen komen we ongetwijfeld tot de beste resultaten. We zien er naar uit om dit jaar ook het overleg in de overige kernen starten.

Op toeristisch gebied werken we volop samen in de regio. We proberen verder met Kinrooi, Essen en Dormagen nieuwe impulsen te geven, waarbij we gebruik willen maken van Europese subsidies. Daarnaast hebben we uiteraard de acties die we in ieder geval in onze eigen kernen aan het ontwikkelen zijn. De Raad praat het komende jaar


- over het bidboek Thorn, waarin we samen met private investeerders nieuwe impulsen willen geven aan ons witte stadje,


- over de realisatie van de vestingwerken in Stevensweert; nu het er naar uitziet, dat de belangrijkste juridische hobbels genomen zijn,


- over de structuurvisie van Panheel, waarin we proberen sturing te geven aan een veelheid van mogelijke initiatieven.

Onze missie `Leefbaarheid en toerisme in balans' vormt daarbij ons primaire uitgangspunt.

Natuurlijk zullen we bij ons werk daarbij bijzondere aandacht hebben voor onze financiën. Onze begroting is onevenwichtig. We hebben veel incidenteel geld waarmee onze vele projecten bekostigen, maar we moeten ombuigen om structureel onze huishouding op orde te krijgen. Het is vanzelfsprekend, dat de provincie daarbij over onze schouders meekijkt en daar waar nodig meehelpt.

We willen als gemeente bestuurskrachtig verder. Het is mijn overtuiging, dat een krachtig vertrouwen daarvoor de basisvoorwaarde is.

Zo'n vertrouwen ontstaat vanzelf, wanneer we in de manier weaarop we met elkaar omgaan de C2C-gedachte toepassen.


- Door anderen echt serieus te nemen.


- Door afwijkende signalen op te pakken om te vernieuwen.


- Door open en transparant belangen te benoemen en bespreekbaar te maken.

Daar liggen onze goede voornemens. Daar willen we als gemeentebestuur graag het komende jaar samen met u aan werken.

En ik wil u als inwoner, als vrijwilliger bij een vereniging of eigenaar van een bedrijf een zelfde gedachte toewensen. Om te groeien van kritiek van de ander. Om de energie die in ieder van ons aanwezig is ten volle in te zetten. Als ons dat lukt, dan is het in het geheel geen probleem, dat de hoofdprijs van de Oudejaarsloterij aan onze neus is voorbijgegaan. Dan doen we namelijk allemaal met succes mee om de eerste prijs in onze eigen Nieuwjaarsloterij. Dan zijn de mensen waarmee samen zijn en samen werken in gezin, vereniging, instelling en bedrijf onze prijswinnende loten. Dan ligt het geluk inderdaad zo voor het oprapen. Ja, kijkt u maar eens om u heen. Daar staat of zit het geluk naast, voor of achter u...

Ik wens u een heel gelukkig Nieuwjaar.

* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00