Gemeente Valkenswaard

monumentencommissie aan de slag

Nieuwe monumentencommissie aan de slag

In december jl. heeft de nieuwe monumentencommissie van Valkenswaard voor het eerst vergaderd. Het college van burgemeester en wethouders nam eind november het "Besluit tot instelling van de monumentencommissie". Het betrof hier het opnieuw instellen van een monumentencommissie als uitvloeisel van het actualiseren van het monumentenbeleid en de regelgeving eerder in 2007.

Taak en samenstelling

De naam van de commissie is enigszins misleidend. De naam doet immers vermoeden dat het werkterrein van de commissie zich beperkt tot gebouwde monumenten. Die horen er vanzelfsprekend bij, maar er is meer. U kunt dan denken aan advisering over beeldbepalende panden en ruimtelijke composities, inclusief bijvoorbeeld monumentaal groen. Ook de nieuwe wetgeving op het gebied van de archeologie vraagt de nodige aandacht.

Die aandacht moet er eveneens zijn voor de omgeving van een monument. De waarde van een monument wordt immers niet alleen bepaald door het object zelf, maar ook door de context waarin het zich bevindt.

De nieuwe monumentencommissie gaat daarom gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders adviseren over tal van zaken die te maken hebben met de zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed.

De commissie is als volgt samengesteld:

Voorzitter:

De heer A. van Loon. Hij heeft ervaring met het openbaar bestuur als oud-wethouder van Valkenswaard en is algemeen betrokken bij het onderwerp.

Leden:

De heer H. Toussaint. Hij levert zijn inbreng als algemeen cultuurbetrokken inwoner. Hij is bijvoorbeeld al jaren nauw betrokken bij de Handelse processie.

De heer H. van Mierlo. Hij vertegenwoordigt de plaatselijke heemkundekring en heeft grote kennis van de lokale historie.

De heer W. Caris. Hij heeft jarenlange ervaring in de bouwwereld. Aan menig Valkenswaards monument heeft hij in uitvoerende zin bijgedragen bij restauraties. Bovendien heeft hij deskundigheid op het gebied van bouwkosten.

De heer S. Maas. Hij is architect van beroep met een sterke betrokkenheid bij monumentenzorg. Heeft ook ruime ervaring op gebied van restauratiewerk.

Ambtelijke ondersteuning:

De heer W.Coolen, adviseur en mevrouw S. van Gerven-Peters, ambtelijk secretaris.

Er is nog één vacature voor een kandidaat met deskundigheid op het gebied van kunst- en bouwhistorie.

Openbare vergaderingen

De monumentencommissie vergadert in principe 6 keer per jaar. De vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het gemeentehuis van Valkenswaard. De vergaderdata worden in principe tijdig vóór elke vergadering aangekondigd via de gemeentepagina in de Kempener Koerier en op de gemeentelijk website www.valkenswaard.nl. De commissie kán in geval van spoedeisende zaken extra vergaderingen beleggen. In die gevallen is reguliere aankondiging helaas niet altijd mogelijk.

Lokale invulling Open Monumentendag

Naast advisering zal de commissie zich ook bezig houden met aandacht voor de Valkenswaardse cultuurhistorie in brede zin. Een voorbeeld hiervan is de landelijke Open Monumentendag. Die dag wordt meestal gehouden in het tweede weekeinde van september.

Omdat deze dag altijd samenvalt met het jaarlijkse Bloemencorso in Valkenswaard, vindt de commissie dat een minder geschikte datum. Daarom gaat zij bekijken of de plaatselijke viering van de Open Monumentendag gekoppeld kan worden aan een voor Valkenswaard meer geschikte datum in het voorjaar. Het is dan wel de bedoeling om aan te sluiten bij het landelijke thema. Dat is in 2008 "sporen in de stad'.

Uw inbreng is welkom!

Tijdens haar eerste vergadering heeft de monumentencommissie gesproken over de huidige lijst van gemeentelijke en rijksmonumenten. De commissieleden vinden het belangrijk dat inwoners van onze gemeente ook zelf panden en/of objecten kunnen voordragen voor de monumentenlijst.

Is er dus een pand/object in Valkenswaard, Dommelen of Borkel en Schaft waarvan u vindt dat het behouden zou moeten blijven, meld dit dan aan de monumentencommissie! Uiteraard wel met een motivering.

Om te weten welke monumenten nu al op de lijst staan, kunt u eerst onderstaand overzicht raadplegen.

U kunt uw suggesties schriftelijk doorgeven aan: Monumentencommissie Valkenswaard, ter attentie van de heer W. Coolen, antwoordnummer 26, 5550 WB Valkenswaard (postzegel niet nodig) of per mail via monumentencommissie@valkenswaard.nl

Voor eventuele vragen is de heer Coolen bereikbaar via telefoonnummer (040) 2083657. (Niet op woensdagen).

Monumenten in Valkenswaard

RIJKSMONUMENTEN:


1. Dommelse watermolen, Bergstraat 1


2. Venbergse watermolen, Molenstraat


3. Molen St. Antonius-Abt, Dorpsstraat 50


4. Huize Agnetendal, Dommelstraat 41


5. Dorpsstraat 112,
Borkel


6. Dorpsstraat 128,
Borkel


7. Schafterdijk 40,
Borkel


8. Urnenveld uit de late bronstijd op sportpark Den Dries


9. Maastrichterweg
16


10. Markt 2, Weerderhuis


11. Markt
4


12. Markt 15, voormalig
museum


13. Markt 23, oude
raadhuis


14. Markt 53,
Nicolaaskerk


15. Markt 55,
pastorie


16. Leenderweg 1, huize `Robijnenhof' (Potters notarissen)


17. Nieuwe Waalreseweg 189, de `bunker'


18. Kerkhofstraat ongenummerd, grafkapel Maas-Leën


19. Westerhovenseweg
2


20. Peperstraat 56, `grote
Leijenhuijsinge'


21. Achterste Brug
14

GEMEENTELIJKE MONUMENTEN:


1. Peperstraat 58, `kleine
Leijenhuijsinge'


2. Dorpsstraat 49,
Borkel


3. Dorpsstraat 51,
Borkel


4. Dorpsstraat 74,
Borkel


5. Dommelseweg
141


6. Bergstraat
3


7. Hofstraat 2/Bakkerstraat

1


8. Markt
33


9. Markt

5


10. Keersop
32


11. Maastrichterweg
23


12. Markt
3


13. Markt 20, `de
sleutel'


14. Oranje Nassaustraat 8,
`Carolus'


15. Markt
13


16. Markt
9


17. Oude begraafplaats aan de Kerkhofstraat


18. Leenderweg
36


19. Bakkerstraat
57

Aan uitbreiding van de gemeentelijke lijst wordt gewerkt.