Leefbaar Rotterdam

vrijdag, januari 04, 2008

Raddraaiers volgende jaarwisseling van de straat

Uiteraard wenst Leefbaar Rotterdam alle Rotterdammers een gelukkig en voorspoedig 2008. Maar in dit geval komt het zuur na het zoet. De gemeente Rotterdam, de RET en honderden particulieren werden geconfronteerd met duizenden euros schade.

Het is onderhand een traditie die we liever kwijt dan rijk zijn, de jaarlijks terugkerende waslijst aan vernielingen, geweldplegingen en bedreigingen tijdens de jaarwisseling. Als we de kranten doorbladeren ontstaat er een weinig fraai beeld: tientallen stukgegooide ruiten, een miljoen euro schade bij de RET, honderden brandjes en vernielingen, geweld tegen hulpverleners en 95 aanhoudingen. In dat opzicht niet zon fijn uiteinde.

Hoe nu verder? Het verbieden van vuurwerk, zoals Groenlinks raadslid Arno Bonte voorstelde, is misschien ook goed voor de luchtkwaliteit maar zeker niet voor de feestvreugde. In zijn nieuwjaarstoespraak liet burgemeester Opstelten weten dat er in Rotterdam een lik op stuk beleid gevoerd gaat worden voor plegers van geweld tegen gezagsdragers of hulpverleners. De in dit verband aangekondigde snelle rechtsgang is een goede zaak maar had er al lang moeten zijn. Merkwaardig is het onderscheid tussen gezagsdrager en burgers dat nu gemaakt wordt. Het lik op stuk beleid zou altijd moeten gelden, ook voor geweld tegen gewone burgers.

Raddraaiers hard en snel aanpakken is een uitstekend nieuwjaarsvoornemen maar soms is voorkomen beter dan genezen. Leefbaar Rotterdam ziet in het preventief vastzetten van relschoppers een uitstekend middel om herhaling te voorkomen. De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) biedt het college en de burgemeester daartoe voldoende mogelijkheden, het college moet alleen wel bereid zijn deze te gebruiken. Met de maatregel bestuurlijke ophouding is het namelijk mogelijk personen tot 12 uur vast te zetten. De maatregel kan worden toegepast in geval er sprake is van een situatie van ernstige wanordelijkheden dan wel ernstige vrees voor het ontstaan ervan.

Naar het zich nu laat aanzien hebben in de regio Rotterdam enkele tientallen mensen zich gediskwalificeerd voor de volgende nieuwjaarsviering. Voornoemde lieden mogen deze, wat Leefbaar betreft, in uiterst besloten kring vieren.