Mbo-leerlingen ICT massaal naar hogeschool

04/01/2008 16:07



ECABO



Van alle mensen die in 2006 het middelbaar beroepsonderwijs verlieten met het diploma van een ICT-opleiding, is de helft gaan doorstuderen op een hogeschool. Dat is bijna twee keer zo veel als gemiddeld voor het hele mbo. Bovendien stijgt het percentage ICT-doorstromers gestaag. Dit blijkt uit onderzoek door bureau Toppen in opdracht van Loket MBO-ICT, het samenwerkingsverband van ECABO en Kenteq.

Hoewel het beeld bestaat dat hoger onderwijs alleen mogelijk is met havo of vwo, is doorstuderen op een hogeschool steeds meer de norm voor ICT-leerlingen in het mbo. Onderzoeksbureau Toppen ondervroeg in totaal 2.429 mensen die in 2004, 2005 of 2006 het mbo verlieten met een diploma van een ICT-opleiding. De enqu(ee)tes vonden steeds een half jaar na het afstuderen plaats.

De eerste en belangrijkste vraag luidde: wat doe je nu? Het meest gegeven antwoord luidde: doorstuderen! Van alle ondervraagde ICT'ers van 2006, ongeacht niveau, ging liefst 51% meteen door naar de hogeschool. Dat is veel meer dan gemiddeld (28%) in het mbo, en het percentage is volgens het onderzoek in de afgelopen jaren ook gestaag toegenomen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse arbeidsmarkt, die steeds meer behoefte heeft aan hoger opgeleide mensen.

Keerzijde hiervan is dat minder ICT'ers gaan werken na het behalen van hun mbo-diploma: anno 2006 was dat 36%, tegen 60% in het mbo als geheel. De rest kiest meestal voor een combinatie van leren (al dan niet op een hogeschool) en werken; ook hun aantal neemt af.

Hoe vergaat het de mensen die niet doorstuderen? In het algemeen zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt voor deze mbo-ICT'ers redelijk. De werkloosheid is laag en daalt gestaag: slechts 3% van het jongste meetjaar, 2006, zat na een half jaar nog zonder werk. Bijna de helft (46%) van de werkenden had binnen een maand al een baan; 81% binnen drie maanden. Na een half jaar had 60% van de mbo'ers een vaste aanstelling.

Was dit ook passend werk? Zestig procent vond een baan die rechtstreeks lag in het verlengde van de opleiding; 22% week daar licht van af, maar bleef binnen de sector ICT. In de drie meetjaren is het percentage dat werk in de ICT-sector vond, gestaag gegroeid: 63% in 2004, 76% in 2005, 82% in 2006.

De opleidingen sluiten dus globaal steeds beter aan bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Dat blijkt eveneens als we het van de andere kant bekijken: van alle mensen die anno 2006 in een mbo-ICT-beroep werkzaam waren, had 84% ook een mbo-ICT-opleiding gevolgd.

Mbo-ICT'ers worden het meest gevraagd in de bedrijfstak onroerend goed, roerend goed en zakelijke dienstverlening, bij financiële instellingen, bij de overheid, bij sociale verzekeringen en in de bouwnijverheid.

Met het bovengenoemde arbeidsmarktperspectief scoorden de ICT-opleidingen toch nog wat lager dan gemiddeld in het mbo. Het laagste niveau (mbo-2) maakte minder kans op passend werk, en bij niveau 3 was de werkloosheid bovengemiddeld. Het is dus geen wonder dat veel mbo-ICT'ers wat langer op het ROC blijven, om een diploma op een hoger niveau te halen. Dat is ook nodig om toegang tot een hogeschool te krijgen, want daarvoor is niveau 4 vereist.

Een succesvolle stage kan overigens leiden tot een andere keus. Uit de onderzoekscijfers blijkt dat bijna de helft van de werkende ICT'ers uit 2006 in dienst was getreden van hun vroegere stagebedrijf. Zij hadden vaker dan gemiddeld passend werk, een vaste aanstelling en een hoger salaris.

Over Loket MBO-ICT
Loket MBO-ICT is een samenwerkingsverband van ECABO en Kenteq, twee kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het Loket streeft naar een overzichtelijk aanbod van ICT-opleidingen in het mbo, die goed zijn toegesneden op de vraag van de arbeidsmarkt. Meer informatie is te vinden op de website www.loketmboict.nl.





http://www.loketmboict.nl/