Politie Haaglanden

Extra persbericht 4 januari

Den Haag, 04-01-2008

Politie Haaglanden maakt voorlopige balans op over 2007 Meer aangiften auto-inbraken, minder woninginbraken

Het aantal aangiftes van een misdrijf in de negen gemeenten van de regio Haaglanden is vorig jaar voor het eerst sinds een aantal jaren weer iets toegenomen. In 2007 deden ongeveer 71.000 mensen aangifte bij de politie. In 2006 waren dat er nog rond de 69.000.

Dit maakte de korpschef van Politie Haaglanden, mr. H.P. van Essen, vrijdagmiddag bekend op de nieuwjaarsreceptie van zijn korps. Het betreft overigens nog de voorlopige jaarcijfers, want die over december zijn nog niet beschikbaar.
De stijging is vooral te wijten aan het toegenomen aantal gevallen van diefstal uit autos, zakkenrollerij en diefstal uit bedrijven. Omdat deze tendens al langer zichtbaar was is de aanpak van autokrakers en zakkenrollers in de tweede helft van dit jaar al geĂŻntensiveerd. Bij andere misdrijven is nog altijd een dalende lijn te zien. Het aantal diefstallen uit woningen liep met 4 procent terug en het aantal straatroven zelfs met 15 procent. Bij het totaal aantal misdrijven is ten opzichte van 2003 is overigens nog altijd sprake van een aanzienlijke daling van 23 procent. In dat jaar werd er ruim 93.500 keer aangifte gedaan.

Personeelstekort
Vooraf was bekend dat 2007 en 2008 moeilijke jaren zouden worden voor Politie Haaglanden. Het korps kampt met een personeelstekort in de noodhulp en de handhaving, dat zijn de politiemensen die op straat het werk doen. Dit is veroorzaakt door onvoorziene uitstroom. Pas in 2009 begint het korps naar verwachting weer op sterkte te komen. Korpschef Van Essen in zijn toespraak: ,,Gelet op de ontwikkeling van onze personeelssterkte, het feit dat de vijver met veelplegers de afgelopen jaren intensief bevist is en gezien de alsmaar toenemende vraag om politietoezicht bij evenementen was niet alleen de verwachting dat de prestaties van ons korps onder druk zouden komen te staan, maar was het ook maar zeer de vraag of de daling van de aangiftecriminaliteit zich zou voortzetten.
Het personeelstekort betekent dat het korps zorgvuldig moet omgaan met de inzet van de beschikbare capaciteit. ,,En het groeiend aantal evenementen baart mij daarbij zorgen. Immers, het politiewerk dat ertoe doet, waar veiligheid en vertrouwen mee worden gediend, is met name te vinden in de wijken en in het directe contact met de burger. Daaraan moet mijns inziens prioriteit worden gegeven.

Gezamenlijke aanpak
Toch ziet hij voor de periode tot 2011 genoeg mogelijkheden om de criminaliteit verder terug te dringen. Daarbij zal de politie nadrukkelijk moeten samenwerken met partners als de gemeenten, het Openbaar Ministerie en met het publiek. ,,Ik besef dat wij als politie niet in staat zijn om deze trend in ons eentje te keren. De enige succesvolle aanpak is een gezamenlijke aanpak, waarbij ik voor ons als politie wel een rol als katalysator zie weggelegd. Ons signaal moet ook anderen stimuleren. Ook voor dit onderwerp geldt dat maar weinig vanzelf gaat en dat een regierol van gemeenten vaak onontbeerlijk is. De nadruk komt te liggen op die strafbare feiten die de burger direct in de persoonlijke levenssfeer raken. ,,Het is niet voor niets dat niet alleen politie Haaglanden maar heel politie Nederland heeft aangegeven dat ook voor de komende jaren het tegengaan en in het verlengde hiervan de opsporing van geweldsdelicten de hoogste prioriteit verdient. Dit zijn de strafbare feiten, die de burgers direct raken en die hen verontrusten.

Meer heterdaadkracht
Van Essen verwacht veel van de samenwerking met de burger. ,,In de opsporing willen we graag gebruik maken van, wat ik noem, de heterdaadkracht. Voor misdrijven geldt dat de eerste paar uur cruciaal zijn voor het oplossen ervan. Des te sneller wij ter plaatse zijn, des te groter de kans op succes. Burgers zijn nu al de beste tipgevers van de politie. Uit onderzoek weten we echter dat burgers veel meer zien dan ze melden. Wij zouden graag zien dat burgers die een misdrijf zien gebeuren, de telefoon pakken en ons bellen. Bel 112, geef ons de kans er iets aan te doen. Wij zullen daar natuurlijk adequaat op moeten reageren.

Bezorgdheid over jaarwisseling
De Haaglandse korpschef sprak zijn bezorgdheid uit over de afgelopen jaarwisseling. ,,Wij hebben een strak beleid gevoerd rond Oud & Nieuw. Dat heeft geresulteerd in veel aanhoudingen. Er zijn ongeveer evenveel incidenten geweest als bij de vorige jaarwisseling, maar ik stel ook vast dat van grootschalige ordeverstoringen geen sprake was. Terugkijkend vind ik wel dat we moeten constateren dat een jaarwisseling met 188 aanhoudingen en meer dan 100 autobranden niet het feestje is dat wij ons als samenleving wensen. Zorgen heb ik over het toenemend geweld tegen hulpverleners. Acht collegas moesten zich na afloop laten behandelen en van veel collegas kwam het verhaal terug dat er naar hen werd gegooid met zwaarder vuurwerk dan voorheen. Dit is niet acceptabel. De publieke discussie hierover ondersteun ik dan ook van harte.