Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Inspraakprocedure Maasvlakte 2

Nieuwsbericht | 31-12-2007

In de periode van 4 januari tot en met 14 februari 2008 ligt een aantal documenten ter inzage, die betrekking hebben op de plannen voor Maasvlakte 2. Deze documenten hebben betrekking op procedures van de gemeenten Rotterdam en Westvoorne, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het betreft negen ontwerpen voor ruimtelijke besluiten, vergunningen en ontheffingen die nodig zijn om Maasvlakte 2 te realiseren.

Op deze documenten kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarnaast ligt een groot aantal documenten ter inzage als achtergrondinformatie. Op deze documenten kunnen geen zienswijzen worden ingediend. De documenten kunt u digitaal inzien op: http://80.247.213.20/mv2/.

De documenten liggen ook op verschillende locaties in Nederland ter inzage. In de advertentie (zie bijlage: kennisgevingen.pdf) staat waar de documenten ter inzage liggen.

Maasvlakte 2 is een landaanwinning in zee. Net als de bestaande Maasvlakte. Om Maasvlakte 2 heen komt een zeewering. Daarbinnen komen de nieuwe havens en bedrijventerreinen te liggen. Het zand dat nodig is om de zeewering en de terreinen aan te leggen, wordt voor het overgrote deel gewonnen op de Noordzee. De werkzaamheden beginnen in 2008. De eerste fase is uiterlijk in 2013 gereed. Deze fase bestaat uit de bouw van de zeewering en ruim de helft van de terreinen. De eerste bedrijven kunnen vanaf 2013 aan de slag. In de tweede fase, na 2013, worden de resterende terreinen aangelegd en geleidelijk in gebruik genomen.

Waar het nu om gaat, is dat duidelijk moet worden: maar hóe dan precies? Dit is in de afgelopen periode uitgebreid onderzocht. Het resultaat hiervan is dat de plannen voor de aanleg, de inrichting en het gebruik van Maasvlakte 2 concreet zijn uitgewerkt. Vanaf nu gaat het om de laatste stappen voordat de bouw van Maasvlakte 2 kan beginnen.
De belangrijkste documenten zijn:

* Een Bestemmingsplan dat als leidraad gaat dienen voor de inrichting en het gebruik van Maasvlakte 2.
* Ontwerp vergunningen voor de landaanwinning, de zandwinning op de Noordzee, en ontwerp vergunningen in verband met natuurbescherming.

In de Zienswijzer procedures Maasvlakte 2 wordt uitleg gegeven over de mogelijkheden voor inbreng in de procedures rondom Maasvlakte 2. Deze zienswijzer is op te vragen via het sturen van een mail naar: pmr@minvenw.nl

De aanleg van Maasvlakte 2 (en de bijbehorende natuurcompensatie) is één van de deelprojecten van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Naast het doel de mainport van Rotterdam te versterken, heeft het project ook tot doel de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Om die reden worden er ook 750 hectare natuur- en recreatiegebied ontwikkeld en worden er projecten uitgevoerd in het kader van Bestaand Rotterdams Gebied (aanleggen van rivierparken bijvoorbeeld).

Meer informatie


* Kennisgevingen
04-01-2008 | Pdf-document, 1725 kB