Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 4 januari 2008

Zorgverzekeraars teruggefloten door de rechter

Uitspraak kortgeding Bogin - Zorgverzekeraars Nederland

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) is verheugd dat de voorzieningenrechter in het kortgeding vonnis van 4 januari 2008 van de Bogin tegen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en aantal leden van ZN die gezamenlijk preferentiebeleid uitvoeren, heeft besloten dat uitbreiding van het gezamenlijke preferentiebeleid als ontoelaatbaar moet worden bestempeld.

Bogin-voorzitter drs. Frank Bongers: 'In de uitspraak van de voorzieningenrechter is de eis van de Bogin toegewezen dat er sprake was van uitbreiding van het gezamenlijke preferentiebeleid en dat dit niet toelaatbaar is. Dit is in lijn met de afspraken in het Transitieakkoord.

Als het nieuwe preferentiebeleid producten betreft die door minder dan de helft van de betrokken zorgverzekeraars wordt gevoerd, is de rechter voorlopig van oordeel dat dit toelaatbaar is. De Bogin is van mening dat op dit punt de rechter de afspraken in het Transitieakkoord te ruim interpreteert. Wij beraden ons op mogelijke verdere juridische stappen.'

De rechter heeft de eis betreffende de foute procedure over het al bestaande gezamenlijke preferentiebeleid afgewezen. Bongers: 'De Bogin betreurt dit. In dergelijke procedures waarbij 75% van de markt is betrokken en het belang dus erg groot is, mag verwacht worden dat een procedure foutloos wordt uitgevoerd.'

De rol van de taxe en de mededingingsrechtelijke aspecten heeft de voorzieningenrechter vooralsnog in het midden gelaten omdat hij hierover te weinig informatie tot zijn beschikking had, respectievelijk van mening is dat het hier om een zaak tussen partijen gaat.