Time : 15:10:38
Date : 04 January 2008
Sender Name: Helping Hands vzw

Agelasting Dakar Rally gevolgen voor Antwerpen Banjul Challenge? Het bestuur van de organiserende vzw Helping Hands beraad zich momenteel over de vraag of het afgelasten van de Lisboa Dakar rally ook gevolgen moet hebben voor deze alternatieve Dakar rally. Een groot gedeelte van de route loopt namelijk dwars door Mauritanië.

Alternatieve Dakar rally met auto van 1000 euro.
Op dinsdag 18 maart vertrekt vanaf de Waalse Kaai, de eerste groep van de Antwerpen Banjul Challenge 2008. Voor een rit van 7200 km door 7 landen via Dakar naar Banjul de hoofdstad van Gambia. De 20 dagen durende tocht, wordt georganiseerd door Helping Hands vzw. De doelstelling van deze vzw is, het verlenen van financiële en materiele steun aan humanitaire projecten in Gambia, door het organiseren van tochten, challenges, met auto's en motoren.

Knipoog naar Le Dakar.
De Challenge is een uitdaging, om met een normale niet geprepareerde auto of motor, in de voetsporen te treden van de echte Dakar rally. Hierbij gaat het er om een goed bruikbare auto of motor af te leveren in Gambia. De voertuigen worden in principe geveild voor het door de rijders gekozen goede doel in Gambia. Bij de Belgische editie die vanaf de Waalse Kaai in Antwerpen vertrekt, rijden zelfs schoolbussen en ambulances mee, die in Gambia weer ingezet worden voor een tweede leven. De 1000 euro limiet waarover op de website gesproken wordt, is slechts om aan te geven dat men al deel kan nemen met een auto uit de laagste prijsklasse.

Kennismakingsdag
Op 9 februari komen de deelnemers bijeen in Poppel op de z.g kennismakingsdag.
Vooralsnog gaat de organisatie er van uit om de rit door te laten gaan, maar volgen de berichtgeving in de media nauwlettend. Voorzitter Cor de Bresser wacht af hoe lang het negatieve reisadvies voor Mauritanië van kracht blijft. De uiteindelijke beslissing de Challenge al dan niet door te laten gaan zal op de kennismakingsdag genomen worden, na overleg met de deelnemers.

Goede doelen.
Met de 2007 editie van de Challenge zijn weer verschillende projecten in Gambia gesteund. Zo kan een school in Kerre Serring verder afgebouwd worden. Het dorp
Nyofelleh ontving een ambulance die met de Challenge meekwam. In Tujering kon begonnen worden met de bouw van een school dank zij de verkoop van de auto en ingezamelde sponsorgelden van het Wolofteam! Een schoolbus doet nu dienst in het district Brikama. In Kendingsabel kan gestart worden met het afbouwen van het katholieke kerkje dank zij de verkoop van de Volvo van een van de teams. En de kas van de Chamber of Commerce is weer aangevuld uit de verkoop van auto's om microkredieten voor vrouwen te verstrekken. En een project met zonne energie in Brufut ontving de opbrengst van een auto. In Faraba Sutu kan men de ingestorte kleuterschool herbouwen.
Ook voor 2008 staan er weer een aantal projecten op de website waaruit de rijders hun keuze kunnen maken.

Veiling.
Om de auto's in Gambia te veilen werken we nauw samen met de Jammeh Foundation For Peace, een organisatie die de projecten in Gambia coördineert. Tevens organiseert deze Foundation, waarvan de president van Gambia beschermheer is, de veiling van de auto's en zorgt dat de opbrengsten bij de projecten komen.

Deelnemers.
Intussen geniet deze opzet van de Challenge een steeds grotere bekendheid. Er hebben zich al weer 28 deelnemers aangemeld voor deelname. Deze zijn afkomstig uit Nederland en België. Zij betalen slechts 250 euro inschrijfgeld per team aan de
organiserende Vereniging zonder winstoogmerk Helping Hands die in Ravels België gezeteld is. De reiskosten van de avontuurlijke tocht door, o.a de Sahara, worden door de deelnemers zelf of eventueel uit sponsering bekostigd.
De tweede groep start op 11 oktober 2008.

Inschrijving via de website www.antwerpenbanjul.be

C.H. de Bresser
Voorzitter Helping Hands vzw.
Tel: +32(0)14 657457, mobiel: +32(0)473 181808.