Gemeente Rotterdam

Nr.02
4 januari 2007

Hart van Zuid, podium van Zuid

Het College van B&W heeft het document 'Hart van Zuid, podium van Zuid' vastgesteld. Het bevat de aanzet van de gemeente voor de gebiedsontwikkeling voor het Hart van Zuid,. Deze aanzet heeft als doel het gesprek op gang brengen met betrokken partijen, om voor 2010 samen te komen tot een uitvoeringsprogramma van samenhangende, realiseerbare projecten.

Hart van Zuid
Het gebied rond het Zuidplein is nu een knooppunt met veel centrumvoorzieningen met lokale, regionale en zelfs nationale betekenis. Er zijn winkels, scholen, kantoren, een park, een bus- en metrostation, en met Ahoy een multifunctioneel evenementencentrum met internationale allure. Toch klopt het gebied nog niet, door de desolate aanblik is het op dit moment niet een gebied waar men langer wil verblijven. Dit terwijl er dagelijks enorm veel passanten zijn. Het gebied heeft veel potentie om een volwaardig centrum van zuid te zijn, een gebied waar wonen, werken en recreatie samen komen. De komende jaren moet hier verandering in gaan komen, door een impuls op sociaal, economisch en ruimtelijk gebied. Het gebied ondergaat een metamorfose tot een sterk stedelijk centrum dat lokaal, regionaal en nationaal weer echte betekenis heeft. Een centrum waar men graag wil verblijven en met veel waarde voor de bewoners en bezoekers

De in het document 'Hart van Zuid, podium van Zuid' beschreven gebiedsvisie benut grotendeels de bestaande kracht van het gebied. Die kracht ligt nu teveel verscholen achter betonnen constructies, hoge flatgebouwen en veel verkeer. In grote penseelstreken geeft de visie weer welke ontwikkeling het Hart van Zuid zou kunnen doormaken. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan mogelijkheden om het winkelcentrum op verschillende plekken aansluitend op het Zuidplein 'voeten aan de vloer' krijgen. Daarnaast wordt het busstation omgebouwd tot een moderne busterminal met een betere aansluiting op het winkelcentrum. Ahoy krijgt de mogelijkheid om uit te breiden en te renoveren. Daarnaast wordt gedacht aan het toevoegen van een theater, hotel, evenementen en attracties om de aantrekkingskracht van het gebied te vergroten. Het ROC Zadkine denkt aan nieuwbouw in de Motorstraat en een onderwijsaanbod waarbij verbinding gelegd zal worden met de bedrijvigheid in het gebied. Dit gebeurt onder andere door stages en nieuwe leer-werkconcepten. Verder zal de buitenruimte sterk verbetert worden, met goede loop- en fietsstromen om de omliggende wijken beter aan te sluiten op het Hart van Zuid.

Snel beginnen
Er staat nu veel in de startblokken, maar er wordt al langer aan het Hart van Zuid gewerkt. Een aantal ingrepen zijn op korte termijn al nodig. In de periode tot 2010 wordt in ieder geval een start gemaakt met de volgende deelprojecten. . Vernieuwing Sportpaleis Ahoy; spoedige vernieuwing van het sportpaleis is nodig om een sterke concurrentiepositie te houden. (start uitvoering in 2008) . Aanleg van een evenemententerrein Vaanweide; geeft de mogelijkheid om ook buiten evenementen te organiseren. (start uitvoering in 2008) . Bouw van een nieuw 50-meter zwembad; door het bestaande zwembad te vervangen door een nieuw 50-meter zwembad op een nog te bepalen nieuwe locatie, komt ruimte vrij voor het nieuwe busstation. (start uitvoering in 2010).

Daarnaast gaat de gemeente op korte termijn met de bewoners, deelgemeenten en andere betrokken partijen over de gebiedsvisie in gesprek. Doel is om samen met deze partijen afspraken te maken over de bijdrage die zij willen leveren en deze vast te leggen.

Noot voor de redactie/